Miercuri,
08.07.2020
Parțial Noros
Acum
21°C

Codruța Vulcu, organizatorul ARTmania: „Am creat un tricou cu singurul headliner de anul acesta – Coviduț”

03 Iunie 2020 16:58

Codruța Vulcu, organizatorul ARTmania: „Am creat un tricou cu singurul headliner de anul acesta – Coviduț”

Organizatorii ARTmania ar fi sărbătorit cu ediția 2020 cel de-al 15-lea an consecutiv în care comunitatea rock a Sibiului și nu numai s-ar fi reunit în centrul orașului. Pandemia a amânat însă această ediție specială pentru anul viitor, motiv pentru care tricoul ediției 2020 va avea imprimat un personaj reprezentativ – Coviduț. Cei care au cumpărat deja bilete pentru ARTmania 2020 au posibilitatea să ceară rambursare sau pot să păstreze biletele pentru anul viitor și să își cumpere măști sau tricouri cu reducere.

Am stat de vorbă cu Codruța Vulcu, organizatorul ARTmania, despre toate piedicile pe care festivalul le-a întâmpinat în ultima perioadă, pregătirile pentru ediția 2021 și cel mai nou personaj, singurul headliner din acest an – Coviduț.

Cum ați ajuns la decizia de a anula ediția din acest an?

Din păcate, anul acesta evenimentele medii și mari e imposibil să fie susținute. Noi inițial când a început izolarea eram optimiști cumva că până în iulie trece perioada, dar cu cât am avansat mai mult înspre vară am început să realizăm că fizic va fi imposibil să organizăm un eveniment sigur din punct de vedere epidemiologic, pentru public. Noi am încercat să obținem clarificări mult mai din timp din partea autorităților. La votarea stării de alertă s-a dorit, din partea Guvernului, clarificarea prin lege a organizării evenimentelor cu peste o mie de persoane dar cumva Parlamentul a respins-o, iar în acest moment există un proiect de lege pe site-ul Ministerului Culturii, care probabil va pleca săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare în Parlament, în care se clarifică situația. În proiectul de lege apar peste o mie de persoane în același timp, iar noi avem cu mult peste o mie.

Cumva era o decizie așteptată de mulți, iar noi ne-am fi dorit să fi fost o clarificare înainte să fi anulat, dar la acest moment, din respect pentru public și pentru parteneri, nu mai putem aștepta.

În același timp trebuie menționat faptul că noi nu depindem doar de situația la nivel local, având formații internaționale, chiar două din SUA. Depindem de turneele din jurul României, iar deja toate evenimentele medii și mari s-au anulat în toată Europa. Formații precum Clutch sau Testament nici măcar nu vor ajunge în Uniunea Europeană.

Cred că este cumva cea mai responsabilă decizie, atât pentru public și colaboratori, precum și pentru artiști. Strângem entuziasm pentru anul viitor și am pus o zi în plus de sărbătorit cu publicul, în festivalul 2021. O să prezentăm mai multe formații și în același timp o să recuperăm anul acesta care pentru noi este foarte emoțional, fiind a 15-a ediție de festival.

Așadar pentru voi era și un motiv de sărbătoare ediția din acest an.

Era, da, pentru că din toate evenimentele care în momentul acesta mai sunt la noi, ARTmania e practic cel mai vechi. O să facem un „reload” la anul. A fost o decizie dificilă, dar cea mai bună, spunem noi.

Financiar cum veți rezista anul acesta?

Este foarte dificil, pentru că un an întreg lucrăm pentru evenimentele acestea, iar în acest moment toate sunt anulate. Există o lege dată de guvern, cu modificarea pe termenii de rambursare la bilete. Organizatorul nu mai are obligația de a returna banii în 14 zile, iar biletele cumpărate în ediția aceasta se raportează pentru ediția următoare și rambursarea consumatorului care nu poate veni la eveniment se poate face până la finalul anului următor. Noi am înțeles că anumite persoane e posibil să aibă o situație dificilă, așa că am lăsat la latitudinea publicului nostru să aleagă ce dorește să facă. În 30 de zile ne pot comunica dacă nu doresc să vină la festivalul de anul viitor, în condițiile în care au deja la dispoziție data evenimentului și o parte din formațiile care vor fi prezente. Dacă vom avea solicitări, vom onora aceste cereri în măsura în care vom putea.

Câte bilete ați vândut până la anularea evenimentului?

Am vândut în jur de 4.500 de bilete, iar odată cu începutul lunii martie am fi vândut restul biletelor, în Piața Mare intrând 8.500 de persoane. Așadar am vândut deja peste jumătate din bilete, în condițiile în care în mod normal cele mai multe se vindeau înainte de eveniment.

Noi am solicitat un credit de la IMM Invest, tocmai pe valoarea biletelor, pentru a reuși, cât putem, să onorăm solicitările celor care vor dori contravaloarea biletelor înapoi. Suntem o comunitate și poate nu ne e greu numai nouă, ci și altora. Cu toate acestea, reacțiile de până acum au fost că „we are in this together” (n.r. suntem împreună în asta), ne vedem la anul, nu renunță la bilete.

De asemenea, am lansat un shop, ARTmaniacs in quarantine, cu personajele din povestea noastră. Avem inclusiv un tricou cu un personaj care se numește Coviduț, care este sole headliner anul acesta, pentru că ne-a anulat ediția și el este singurul pe „posterul 2020”. Ne-a gândit la fanii festivalului, mai ales că unii dintre ei chiar ne întrebau ce o să facă anul acesta pentru că nu au tricoul ediției numărul 15 și au strâns tricouri în fiecare ediție.

Cei care își păstrează biletele au și un discount de 10% la comenzile din magazin. Avem și măști, multe cu Sibiul și sperăm să le placă. Am încercat să nu ne deprimăm și să fim cât mai creativi.

Vizualizari: 1366

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Dan2 Cp

Acum 1 lună

dna cristina ce e TRIANON 100? 4.06.1920 festival,aniversare,arta?

Raspunde

Rautaciosul SRL

Acum 1 lună

de unde sa stie, ea doar primeste bani de la Vulcu sa dea bine pe net ! Cenzureaza tot ce prinde.....

Raspunde

Prenume SiNume

Acum 1 lună

"Este foarte dificil, pentru că un an întreg lucrăm pentru evenimentele acestea, iar în acest moment toate sunt anulate. Există o lege dată de guvern, cu modificarea pe termenii de rambursare la bilete. Organizatorul nu mai are obligația de a returna banii în 14 zile, iar biletele cumpărate în ediția aceasta se raportează pentru ediția următoare și rambursarea consumatorului care nu poate veni la eveniment se poate face până la finalul anului următor" Este de de fapt o subventionare a biletelor. Daca tot subventionam fie o facem cum o face banca, sub forma de dobanda. Sa spui ca de abia din 2021 Decembrie iti poti primii banii inapoi nu-ti garanteaza ca pana atunci nu esti in faliment, mai ales ca spui ca iti trebuie credit de la banca sa inapoiezi banii incasati de pe bilete. Chiar nu inteleg cum faceti profit, este aberant sa vii sa zici ne vedem la anul cand trupa in sine a anulat si este vid contractul.

Raspunde

Andy Dino

Acum 1 lună

Pai cum sa faca profit fara finantarea de la primarie ? 80.000 Euro se duc pe acest festival in fiecare an din banul public, anul acesta s-a oprit deci.....ioc festival !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus