Miercuri,
08.07.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

La scăldat vara asta în Lacul lui Binder? Constructorul: ”în câteva săptămâni finalizăm”

03 Iunie 2020 20:16

La scăldat vara asta în Lacul lui Binder? Constructorul: ”în câteva săptămâni finalizăm”

Lacul lui Binder este promis a fi livrat sibienilor în formula ”zonă de agrement cu plajă artificială și instalație de wakeboarding și schi pe apă” cel târziu la începutul lunii iulie.

Începute la finele lunii noiembrie a anului 2018, lucrările de transformare a Lacului lui Binder într-o zonă de agrement cu prima plajă artificială din Sibiu și prima instalație de wakeboarding și schi pe apă din Transilvania au un nou termen de finalizare. ”Am semnat cu administrația locală un act adițional, cu o prelungire a contractului cu încă două luni. La sfârșitul acestei luni - începutul lunii iulie, terminăm”, au declarat, pentru Turnul Sfatului, reprezentanții Construcții SA, prezenți în cursul zilei de miercuri pe șantierul din cartierul Țiglari. Termenul inițial de finalizare a lucrărilor era decembrie 2019, prelungit peste lunile nelucrătoare din iarnă până primăvara acestui an.

Zona viitorului ponton al unui centru multifuncțional

Lucrările au fost reluate în zona viitorului ponton (pe partea cu strada Lacul lui Binder), care va fi amenajat în fața unui viitor centru multifuncțional, destinat închirierii de echipamente pentru practicarea wakeboarding-ului și a schiului pe apă, printre altele. ”Construcția acestui centru multifuncțional este gata în proporție de 80%, fiind vorba de grupuri modulare pe care le vom amplasa aici. Înainte de a aduce această construcție, mai trebuie să finalizăm zidul de sprijin, care într-o săptămână va fi gata. Sperăm să ne lase și vremea, căci în ultimul timp a plouat zilnic”, au mai spus reprezentanții firmei de construcții.

Plajă?

Lucrările de igienizare a malurilor și fundului lacului au fost finalizate de la începutul anului trecut. La fel, în partea dinspre strada Țiglarilor, constructorii susțin că plaja este finalizată, iar lucrările rămase – inclusiv de amenajare a unui scurt ponton care să facă legătura cu un parc de joacă plutitor – sunt considerate ”finisaje”. ”Pentru plaja artificială mai avem doar finisajele”, spun constructorii.

Pe plaja artificială ar trebui să încapă 150 de șezlonguri

Pe această plajă ar urma amenajate două terenuri de volei, dar și un loc de joacă pentru copii. Zona de plajă ar trebui dotată cu aproximativ 150 de șezlonguri, iar stratul de nisip va continua și sub apă. De altfel, după curățarea fundului lacului, în zona viitoarei plaje adâncimea apei a fost scăzută de la aproximativ nouă metri la 2,5 – 3 metri. Acest lucru s-a realizat cu ajutorul a câtorva mii de tone de piatră, turnate în lac.

Delimitarea zonei de înot de zona destinată sporturilor de apă ar urma să fie făcută cu ajutorul unor balize de protecție.

Schi pe apă?

În ceea ce privește instalația pentru sporturile de apă, deși pentru aceasta încă nu a fost amplasat nici măcar un stâlp, constructorii se arată încrezători. ”80% din instalații sunt achiziționate. Sunt, în principiu, niște cabluri, nu e complicat”. 

Potrivit documentației de atribuire a contractului, pe Lacul lui Binder ar trebui amplasate două instalații cu cabluri: una liniară, cu o lungime de 100 de metri, pentru cursurile de inițiere, și una circulară, în jurul lacului, cu o lungime de 457 de metri. ”Cablul de tracțiune este alcătuit din două cabluri conectate în șapte puncte care rulează orizontal cu ajutorul flanșelor amplasate pe cei cinci piloni de susținere. Mișcarea este generată de un motor electric amplasat pe pilonul principal. Pilonii sunt susținuți prin câte două cabluri de tensiune ancorați de contragreutăți (fundații) amplasate pe mal sau în apă. Viteza de rulare este reglată de panoul de comanda. Sportivii pot fi decuplați sau cuplați la orice viteză a cablului. Distanța dintre schiori, măsurată în secunde, este de minim 8. La o viteza de 30 km/h, distanța minimă dintre ancore este de 67 m“, scrie în documentația de atribuire a contractului.

În următoarele zile va fi adus și pământul vegetal necesar finisajelor din zona malurilor, care sunt străjuite și de o promenadă.

Altele

Înspre strada Lacului lui Binder, proiectul inițial prevedea și amenajarea unor terase verzi, folosite ca zone de picnic. 

În zonele celor peste 110 locuri de parcare (deja amenajate în patru puncte din jurul lacului) ar trebui amplasate și panouri fotovoltaice, pentru a acoperi din necesarul de electricitate pentru iluminatul parcărilor.

Viitorul parc de agrement ar urma să fie folosit în perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, după cum se estima în studiul de fezabilitate.

Contract de 9,3 milioane de lei

Pentru cele 9,3 milioane de lei alocate contractului semnat în 24 mai 2018 între Primăria Sibiu și asocierea Construcții SA – Arhimus SRL, în termen de 60 de zile a fost livrat proiectul tehnic, urmând ca în zece luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, acestea să fie finalizate.

Lacul lui Binder, zonă de agrement. Planurile de acum trei ani

Derularea contractului pentru amenajarea Lacului lui Binder vine pe fondul anumitor tensiuni între reprezentanții Primăriei Sibiu și cei ai Construcții SA. Firmă care, în ultimul an, a închis două contracte cu Primăria, fără să și livreze, însă, toate lucrările prevăzute în respectivele contracte. Este cazul primei etape de modernizare a stadionului municipal, contract de 6,93 de milioane de lei reziliat în aprilie 2019, la cinci luni de la termenul inițial de finalizare a lucrărilor.

Al doilea contract – cu o valoare de aproape 20 de milioane de lei - este cel pentru finalizarea unui nou Liceu de Artă. Termenul de predare a noii construcții era luna aprilie a acestui an. Cum avansul lucrărilor – potrivit Primăriei Sibiu – era de aproximativ zece procente, reprezentanții administrației locale au decis să încheie contractul la termen.

Lacul lui Binder a apărut pe locul gropii de unde a fost exploatat lutul necesar pentru o fostă fabrică de cărămidă și țiglă. Izvoarele din zonă au umplut groapa, care a rămas mulți ani neamenajată. Primele astfel de intervenții, de mică amploare, au fost realizate în jurul lui 2002. Mai apoi, în octombrie 2015, Primăria a amenajat aici o zonă de picnic, cu grătare și mese acoperite.

La prezentarea publică a proiectului s-a amintit și de faptul că analizele referitoare la calitatea apei au avut rezultate bune, apa din lac fiind permanent împrospătată din izvoarele subterane. De altfel, este de așteptat ca și prin practicarea sporturilor pe acest lac, apa să se oxigeneze.

Vizualizari: 3484

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mircea D

Acum 3 săptămâni

"Un termen realist pentru finalizarea acestora este finalul lui mai, începutul lui iunie, anul viitor”, spune Astrid Fodor in 23 decembrie 2019 legat de termenul de finalizare al lucrarilor de la lacul lui Binder. "Cateva saptamani" poate fi si decembrie 2020.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus