Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
-1°C

Teodor Birț, după venirea la AFC Hermannstadt a Anamariei Prodan: ”Sper să nu se întâmple ca la U Cluj”

Teodor Birț, după venirea la AFC Hermannstadt a Anamariei Prodan: ”Sper să nu se întâmple ca la U Cluj”

Primul președinte al FC Hermannstadt, Teodor Birț, spune că nu crede că Anamaria Prodan a plătit un milion de euro pentru a cumpăra 50% din acțiunile clubului. ”Eu nu cred asta, pentru că nimeni sănătos la minte nu-și irosește banii acum când echipa e în pericol să retrogradeze”, spune Birț într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Fostul conducător al clubului spune că atuurile echipei sunt stadionul aflat în construcție, publicul și administrația locală. Legat de viitoarea colaborare dintre primarul Astrid Fodor și Anamaria Prodan,  Birț spune că ”teoretic, primăria va susține în continuare”.

Anamaria Prodan a fost unic acționar al echipei U Cluj din 20 iunie, până în 3 octombrie.

Cum vedeți venirea la club a Anamariei Prodan?

O să fie bine, să reușească să salveze în primul rând. Sper să reușească. Eu nu mai cunosc detalii din interior, nu știu de ce gânduri au, ce planuri au, pe ce jucători se bazează, nu știu dacă au reușit să prelungească contractele, habar nu am. Nu pot spune, nu am detalii, dar, dacă au venit cei doi, înseamnă că trebuie să vină cu un plus, pentru că de aia au venit. Mie îmi pare rău de Mureșan că nu a rezistat decât un an.

Este familia Reghecampf o soluție bună pentru Sibiu?

Nu știu dacă Anamaria Prodan e o soluție pentru Sibiu, știu că în fotbal trebuie bani. Dacă Ana îi aduce sau nu, asta rămâne de văzut și nu sunt eu în măsură să apreciez. Până la urmă, oricine aduce bani, teoretic trebuie să ajute. Să vedem cât aduce. Am auzit tot felul de variante, că vine cu un milion de euro... Eu nu cred asta pentru că nimeni sănătos la minte nu-și irosește banii acum când echipa e în pericol să retrogradeze.

Anamaria e un om de afaceri și e clar că Hermannstadt pentru ea e o afacere.

Și U Cluj a fost o afacere.

A fost și U Cluj, sper să nu se întâmple ca acolo. Cea mai bună dovadă este cu Mureșan, e foarte greu să reușești în perioada asta, în fotbalul din România, unde nu sunt bani, nu sunt sponsori, a fost și coronavirusul, spectatorii nu pot merge la meciuri, e foarte greu.

Care ar fi bugetul care ar permite unei echipe un loc de mijlocul clasamentului în Liga 1?

Consider că undeva pe la 3 milioane de euro. Cu banii ăștia poți rezista fără probleme în Liga 1. Iar 3 milioane nu sunt greu de atins. Banii pe care îi iei de la Ligă, cu susținerea autorității locale, cu public, e ușor să faci bugetul. Fără să iei în considerare faptul că poate mai vinzi un jucător și mai faci rost de bani. Undeva cu 3 milioane poți sta fără probleme în Liga 1. O poziție la mijlocul clasamentului se apropie de două milioane de euro, bani de la Ligă. Se adaugă 500 de mii de la primărie, 2-300.000 din bilete, cu sponsori, te descurci.

De ce a ajuns Hermannstadt în această situație?

Pentru orice echipă care ajunge din Liga 2, cea mai mare problemă e că trebuie să reziste financiar. Liga 2 nu-ți aduce niciun fel de venit. Banii pe care îi primești de la federație sunt foarte puțini, iar cheltuielile sunt aproape ca la Liga 1, doar salariile sunt puțin mai mici, în rest, ai mai multe jocuri, mai multe deplasări. Dacă în Liga 1 primești minim 1,2 milioane, în Liga 2 nu primești nimic, doar câteva zeci de mii de euro. Atunci e clar că echipele intră cu datorii în Liga 1. Dacă această datorie e eșalonată și cei care gestionează clubul nu au răbdare să treacă primul, al doilea an, să se așeze, atunci e clar că echipa aia va fi în moarte clinică tot timpul. Teoretic, în momentul în care ai intrat intri cu minus, cu răbdare, în minim doi ani îți scoți banii. Sau cel puțin o bună parte din ei. Atunci echipa rămâne fără probleme. Dar dacă la primii bani de la Ligă tu îi scoți, rămâi tot cu datorii, facturile se adună, cheltuielile curente rămân. Ai văzut, dacă nu ai plătit curentul luna asta, luna viitoare e greu să plătești două facturi. Așa e și în fotbal.

Atât de simplu?

O altă mare problemă pe care o văd eu e faptul că cei care se ocupă de fotbal nu au răbdare cu antrenorii, și nu-și construiesc bine echipele din punctul de vedere al jucătorilor . Atâta timp cât nu există o gândire unitară și fiecare dintre cei care sunt în club vor să aducă fotbaliști, e greu. O echipă trebuie construită cu răbdare, ori dacă tu schimbi antrenorul de două ori pe an sau și de mai multe ori, antrenorul vine cu niște jucători, următorul nu-i mai dorește... De aici apar problemele. Să nu crezi că poate să fie cineva care să-ți spună că toți jucătorii pe care i-a transferat au și confirmat. Toată lumea mai dă rateuri, dar depinde câte dai și la ce sume. Pentru că dacă ai plătit comisioane și taxe pe jucător și pe urmă trebuie să-i plătești și contractul, e clar că nu ajungi nicăieri. Dacă promovezi din Liga 2 și ai răbdare, dacă îți construiești bine echipa, dar să ai încredere în directorul sportiv și antrenor, atunci ai șanse bune. Jucătorii pe care îi aduci trebuie aduși pentru acel stil de joc, pentru condițiile pe care le ai. Iar după aceea, trebuie răbdare cu ei, pe urmă se văd și rezultatele.

La noi, cu munca făcută de Pelici până în etapa a șaptea rezultatele erau foarte bune, în iarnă eram unde eram, jucam foarte bine. Din păcate, în iarnă am început să facem prostii, în sensul că ne-am despărțit de jucători care au jucat și care știau ce au de făcut, am adus alți jucători, am schimbat antrenorul și ne-am dus în cap.

Stadionul e un avantaj pentru AFC Hermannstadt?

Bineînțeles. Din ce știu eu, mulți oameni au pus întrebări cu privire la a investi în Sibiu și de câte ori am întrebat de ce aleg Sibiul, mi s-a răspuns că cel mai important e stadionul și apropierea de municipalitate. Pentru orice investitor de afară stadionul este una din condițiile principale. E evident că Sibiul încântă și pentru alte motive: e în centrul țării, e cunoscut, e oraș turistic, are autostradă, aeroport, e bine din toate punctele de vedere, dar stadionul e foarte important. Și la fel, faptul că ai o colaborare cu primăria e foarte important. Am avut la un moment dat discuții cu un grup de belgieni care voiau să investească și mi-au spus lucrurile acestea.

O știți pe doamna Fodor, o știți și pe Anamaria Prodan. Credeți că e vreo compatibilitate între ele?

Nu sunt eu în măsură să spun asta (râde). Sunt personalități total diferite. Nu vă pot spune, dar va fi interesant. Acum, teoretic primăria va susține în continuare.

Primăria susține sportul, nu pe Anamaria Prodan.

Exact, susține sportul pentru sibieni și cred că asta e foarte bine. Vedeți că conducătorii vin, pleacă, nu e nimeni bătut în cuie. La Cluj a stat patru luni. (râde) Cel mai important acum pentru Hermannstadt este să se salveze de la retrogradare. Poate cel mai important lucru, de asta mi-e teamă.

Credeți că sunt probleme cu retrogradarea?

Nu știu dacă sunt probleme, pentru că nu știu ce e în interior. Mă uit la celelalte echipe cu care se joacă în play-out. Dinamo... e greu. Sepsi, Iașiul, cu Mircea Rednic, Viitorul, nici nu mai discutăm. Voluntari a bătut Steaua cu 2-0. Au antrenor foarte bun și o super-echipă. Au jucători pentru trei echipe. Mai rămâne Clinceni și Târgoviște. Clinceni are o echipă muncitoare care poate oricând să producă surprize, iar Chindia, cu Viorel Moldovan, nu cred că-i trebuie pusă o etichetă.

Contează și cum ies jucătorii din perioada de pauză cauzată de coronavirus?

Depinde foarte mult de jucători, cum reușești să-i capacitezi, mai ales dacă joci din trei în trei zile. Hermannstadt trebuie să treacă repede peste hopul ăsta.

Ce se întâmplă cu Inter Sibiu, echipa pe care voiați să o reconstruiți?

Muncim. Începem de jos, facem o construcție solidă, care să crească pe toate palierele în mod echilibrat, atât sportiv, cât și management. E o echipă de care mă bucur că va avea infrastructură, administrația locală oferă condiții terenuri pe care să ai unde să te joci, o echipă cu sibieni. Pentru mine, asta e prima problemă, pentru că nu vă imaginați că cei de la Hermannstadt vor apela la școlile de fotbal din Sibiu. Ei vor dori o echipă competitivă rapid, ori asta nu înseamnă în niciun caz valorificarea școlilor de fotbal din Sibiu. Hermannstadt a reușit să creeze un curent foarte important la nivelul copiilor și s-a dezvoltat foarte mult Academia Interstar, de asemenea Alma, Școala Sportivă merge bine. Vrem să facem echipa a doua, cu juniori, așa cum am încercat să facem și la Hermannstadt.

Se numește Inter?

Da.

Și palmaresul?

Vom avea și palmaresul. Deocamdată se va numi Inter Sibiu, iar dacă îi vom avea alături pe sibieni, asta va fi cel mai important palmares.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4368

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Nu Sunt Robot

Acum 3 ani

O venit si aia sa traiasca din bugetul nostru local... ca echipele alea de 3 parale, baschet, fotbal, etc sunt platite de la bugetul local !!! Sa ne bucuram ca isi mai cumpara vreo doua porsche si isi face si o vila pe langa parc si asta, pe banii sibiului ! Decat sa tineti echipele astea si sa sifonati banii prin ele, cumparand africani sau te miri ce personaje de prin america latina....numiti "jucatori", nu mai bine ati investi in niste scoli cum se cade ?! Sau in niste terenuri sportive pentru populatia orasului ?! Sau in niste piste de biciclete sau in niste parcari, autobuze cum se cade, nu turcisme.........sau turcismele au fost mai ieftine, ca restul de bani sa-i fie dati acestor "investitori" pentru a-si mai cumpara niste mercedesuri ? NU aveti creier, primaria Sibiu ? Ce faceti ? Incompetenta si prostia ....sau ticalosia si complicitatea au ajuns sa va fie normalitatea ? Va bateti joc de noi, cu asemenea specimene, decizii si "investitii". Mai bine ati construi un centru de cercetare in orasul asta, decat sa irositi sume mari de bani in aceste "echipe" de sifonat bani publici in buzunarele bucurestenilor sau jucatorilor adusi de prin lumea a 3-a. Sa va fie jena de voi, ca sunteti foarte foare penibili, primaria, cj si toti sterpii la creier care ne conduceti, adica ne sifonati bugetul si faceti lucruri total aiuristice din banii nostrii ! Poate ar trebui sa va traga cineva la raspundere si pe voi.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus