Luni,
21.06.2021
Parțial Noros
Acum
26°C

Dr. Coldea a copiat o parte din planul cu care a câștigat șefia Spitalului județean

Dr. Coldea a copiat o parte din planul cu care a câștigat șefia Spitalului județean

O parte din planul pe baza căruia dr. Liliana Coldea a fost declarată câștigătoare a postului de manager al Spitalului județean Sibiu este copiat dintr-un alt plan de management. Cel cu care tot dr. Liliana Coldea a candidat, în urmă cu patru ani, pentru șefia Spitalului General CF Sibiu. Un spital cu 67 de paturi, față de cele 1.054 câte numără Județeanul.

Pasajele pe care dr. Liliana Coldea le-a copiat în 2020 din planul de management realizat de ea în 2016 pentru un alt spital au fost scoase în evidență de cei care administrează pagina de Facebook ”Banii noștri Sibiu”. ”Sunt identice obiective, activităţile necesare pentru atingerea lor, termene de realizare şi indicatori de performanţă, dar cel mai izbitor autoplagiat apare la secţiunea buget”, au constatat cei care au comparat cele două documente.

 

Copy-paste

-       în fruntea Spitalului Căi Ferate, Liliana Coldea îşi propunea să creeze un departament separat de investigare pentru pacienţii din ambulator, în 24 de luni. La Judeţean are acelaşi obiectiv, cu termen de realizare identic. 

-       în 2016 planul era să construiască/cumpere o clădire nouă, în 36 de luni. La Judeţean vrea să reabilliteze clădirile spitalului tot în 36 de luni.

-       dezvoltarea sistemului informaţional era necesară în 2016 la spitalul CF, dar şi în 2020 la Judeţean. În ambele cazuri, procesul durează 24 de luni. 

-       în cazul ambelor spitale, numărul de pacienţi va creşte cu acelaşi procent, 10% în primul an şi 30% în trei ani, costurile curente se vor reduce tot cu 10%, ba chiar nivelul de satisfacţie al pacienţilor va evolua identic. 

Sursa: Banii noștri Sibiu

”Au aceleași puncte slabe”

Noul manager al Spitalului județean Sibiu nu vede vreo problemă în autoplagiatul realizat în planul de management care a primit din partea comisiei de concurs nota 9,82. ”Nu e nicio problemă, pentru că planul de management cu care m-am prezentat eu la concurs, în 2016, pentru conducerea Spitalului General Căi Ferate este făcut și asumat de mine. Planul de management cu care m-am prezentat eu la concursul de la Spitalul județean Sibiu este făcut tot de mine, bazându-mă pe faptul că am avut o experiență de trei ani și am știu că ceea ce mi-am propus în planul de management am implementat în Spitalul General CF Sibiu și am știut că aceleași sunt problemele și punctele slabe și în Spitalul județean Sibiu și aceleași obiective trebuie să le urmăresc. Planul de management l-am făcut exact pe problemele identificate în Spitalul județean, care au fost identice cu cele din Spitalul General CF Sibiu”, declară dr. Liliana Coldea pentru Turnul Sfatului.

A mai adăugat trei zerouri

Sumele pe care dr. Liliana Coldea le-a indicat drept necesare în modernizarea infrastructurii Spitalului județean Sibiu sunt, de asemenea, identice cu cele propuse în urmă cu patru ani pentru modernizarea infrastructurii Spitalului General Căi Ferate Sibiu: 7.570.300 de lei.

Rugată să explice de ce ar fi nevoie de aceleași sume pentru investiții, deși sunt evidente diferențele între dimensiunea și complexitatea celor două instituții medicale, dr. Liliana Coldea a avut mai multe răspunsuri. ”Clădirile în care funcționează Spitalul General CF Sibiu sunt în chirie. Planurile erau să se modernizeze partea de fațade și subsol și, respectiv, ambulatoriul de specialitate și clădirea administrativă, pentru că erau clădiri vechi. Acești bani proveneau din surse proprii. La Spitalul județean discutăm despre bani care provin mai mult din fonduri europene. Deci nu sunt din fonduri proprii”.

Al doilea răspuns a fost mai aplicat, în sensul că dr. Liliana Coldea a comparat sumele din cele două bugete propuse la patru ani diferență, pentru două instituții medicale diferite. ”Să mergem pe obiectiv și pe sume. De exemplu, primul obiectiv a fost «Contract pentru alocarea sumelor necesare cheltuielilor de întreținere și gospodărire, reparații, modernizări ale unității sanitare». Suma este aceeași în ambele bugete pentru că am considerat că din moment ce o parte din clădirile Spitalului județean au fost deja renovate, suma poate fi la fel. Este o estimare, așa am socotit eu, nu am spus că este vorba de o sursă fixă”, a declarat dr. Liliana Coldea.

Ulterior, managerul Spitalului județean Sibiu a revenit cu un apel telefonic și a atras atenția că între sumele din planul de management propus la Spitalul CF și cele din planul propus pentru Județean există o diferență importantă: trei zerouri. ”Deci în planul pentru Spitalul General CF vorbim de lei, iar în cel pentru Spitalul județean – de mii de lei”.

Concurs amplu cotestat

Dr. Liliana Coldea a fost numită manager al Spitalului județean Sibiu pe 21 mai, ca urmare a concursului organizat în acest sens la începutul lunii aprilie. Dr. Coldea a fost singurul candidat înscris. Social-democrații sibieni au contestat modul în care s-a derulat concursul, susținând că acesta nu a respectat regulamentele în vigoare. Iar în urma unui control derulat la sesizarea PSD Sibiu, inclusiv Ministerul Sănătății a emis mai multe adrese prin care recomanda reluarea concursului ”în condiții de legalitate”. În rândurile celor care au cerut reluarea concursului pentru șefia Spitalului județean Sibiu au intrat reprezentanții PLUS Sibiu și cei de ALDE.

”Eu nu sunt membru al niciunui partid politic. Singura mea politică este cea pentru sănătatea pacienților care se adresează Spitalului județean, unde sunt eu în prezent. Faptul că partidele sunt interesate de Spitalul Județean eu zic că e un lucru foarte bun. Dar prin acțiunile pe care le desfășoară ei trebuie să vină în sprijinul pacienților. Eu cred că un atac la o persoană care a avut curajul să se înscrie la concurs – concursul a fost public, putea să se înscrie orice altă persoană – nu cred că este binevenită și este în detrimentul imaginii Spitalului județean Sibiu. Partidele politice văd că mă atacă în mod repetat, dar nu este cazul”, dă replica dr. Liliana Coldea.

Dr. Liliana Coldea și Daniela Cîmpean

Managerul Spitalului județean Sibiu are sprijinul președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care a respins acuzațiile referitoare la eventuale încălcări ale regulamentelor sau legilor în organizarea concursului în discuție. Cu toate acestea, Daniela Cîmpean a subliniat faptul că acest concurs nu a fost organizat de CJ Sibiu, ci de Consiliul de administrație al Spitalului județean. Care spital funcționează în subordinea CJ Sibiu.

Sursa documentelor comparate: ”Banii noștri Sibiu” 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Alex Popa

Acum 1 an

Imi place cum puneti poze " not so cool " cand vreti sa incriminati pe cineva :) Bine ca nu ati photoshop'ato cu o coasa in mana ca sa aiba un impact si mai negativ asupra "povestii ". Povestii..

Raspunde

Dan2 Cp

Acum 1 an

nu e nimic de comentat aici,e jenibil

Raspunde

Ghita Popa

Acum 1 an

Nu se poate, doar Psd-isti plagiaza, trebuie sa fie o greseala undeva.

Raspunde

Dan Voinea

Acum 1 an

Extraordinară constatare! Este normal să se preia anumite pasaje din lucrarea anterioară dacă sunt valabile și pentru acest spital.Vă chiar închipuiți că totu-i nou sub soare? Greșiți.Nimic nu-i nou sub soare.

Raspunde

Alexandru Roman

Acum 1 an

Daca niste obiective erau bune la un spital de ce nu ar fi bune si la altul, unde e problema? Articol cam tendentios

Raspunde

Ioan Ana

Acum 1 an

Pentru mine ca potential pacient ma lasa rece examenele si planurile de management ale unui candidat. Important este ca managerul sa faca din spitalul pe care il va conduce o institutie competitiva, de top, in care scopul principal e binele pacientului prin cresterea calitatii actului medical. Dupa cum am aflat Spitalul General Cf pe care d-na dr Coldea Liliana l-a condus pana de curand a obtinut acreditare nivel II, are in buget un plus de 19 miliarde de lei, deci o situatie per general de invidiat daca ne uitam in ograda multor alte spitale pline de datorii si neacreditate. Realizarile unui om sunt cele care il definesc si nu examenele sterile. Faptul ca la examen s-a prezentat singura spune ceva vis-a-vis de curajul pe care il are, in conditiile in care spitalele au devenit pe scena pandemiei 2020, vedetele stirilor si rubricilor de scandal. Lasati timpul sa decida, lasati oamenii curajosi si dornici de a realiza ceva sa isi inceapa activitatea si nu le mai consumati energiile in discutii ce nu isi au rostul.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus