Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Bicicliști atacați de cinci câini ciobănești pe dealul Gușteriței: ”a fost cea mai terifiantă experiență. Și am 46 de ani”

Bicicliști atacați de cinci câini ciobănești pe dealul Gușteriței: ”a fost cea mai terifiantă experiență. Și am 46 de ani”

Ieșiți la plimbare cu bicicletele, un bărbat de 46 de ani, alături de fiul său de 17 ani, au fost atacați sâmbătă după-amiaza de cinci câini de la o stână, în zona dealului Gușteriței.

Cei doi au decis să urmeze traseul folosit de bicicliști și de către cei care doresc să viziteze Turnul lui Falkenhayn (foto), recent reabilitat de către autoritățile locale. ”Tocmai trecusem de zona ultimelor case din Gușterița, eram cam la 200 de metri de acestea. Fiind în urcare, am coborât cu băiatul de pe bicicletă și, la un moment dat, doi câini de talie medie au venit înspre noi, făcând gălăgie mare. După aceștia au venit încă trei câini ciobănești, de talie mare de această dată, care pur și simplu ne-au atacat direct. Am pus bicicletele între noi și câini, sub forma unui triunghi fără bază, și acest sistem ne-a salvat. Câinii au sărit inclusiv pe biciclete, au prins de roată. Dacă nu reușeam să ne apărăm cu bicicletele, cred că eram sfâșiați”, povestește pentru Turnul Sfatului bărbatul care spune că dorește să tragă un semn de alarmă pentru sibienii care ar dori să se mai plimbe către turnul din vârful dealului Gușteriței.

”A fost cea mai terifiantă experiență pe care am trăit-o. Și am 46 de ani. Nu am putut să cred că se poate întâmpla așa ceva”, bărbatul atacat de câini

Revoltătoare a fost considerată și lipsa de reacție a ciobanului, care nu a intervenit deloc pentru a opri asediul care, din declarațiile celor atacați, a durat aproximativ 30 de minute. ”Pe cioban l-am văzut la aproximativ 150 de metri de noi, nu a schițat niciun gest să își cheme câinii. N-am îndrăznit nici să strigăm la cioban, la cât de agresivi erau câinii. Încercam să stăm cât mai liniștiți pentru a nu-i face și mai agresivi. Pur și simplu nu am mai știut ce să facem. Fără exagerare, vreo jumătate de oră nu am făcut niciun pas, eram tot sub asediul câinilor. La un moment dat am ajuns să spun și o rugăciune”, descrie sibianul în cauză.

De asediul câinilor ciobănești, cei doi au scăpat ”numai pentru că au obosit câinii să tot latre”. ”Eu așa cred. La un moment dat s-au întins pe iarbă la cinci – zece metri de noi. Am încercat să ne îndepărtăm încet, iarăși s-au luat după noi, iarăși ne-am oprit. Aproximativ o oră am mai stat acolo, doar de frică să nu ne mai atace din nou. Abia după ce ciobanul s-a depărtat cu turma, câinii au plecat și am putut și noi să ne continuăm drumul”.

”După ce am stat atâția prin izolarea asta, cred că sunt și alții care vor vrea să folosească astfel de trasee. Dacă erau niște copii, nu aș vrea să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla”, bărbatul atacat de câini

Bărbatul spune că nu a mai alertat poliția, episodul fiind unul cât se poate de traumatizant. ”Copilul meu, care are 17 ani, era alb la față, nu mai putea să articuleze două cuvinte”.

Sfaturi: ”fuga e cea mai proastă idee”

Andreea Rosetti, vicepreședintele Asociației Animal Life Sibiu, spune că au mai existat, în ultima perioadă, semnale referitoare la agresivitatea unor câini ciobănești în jurul Sibiului. Acest lucru este pus și pe seama faptului că, în tot mai multe cazuri, ciobanii nu își mai aleg și cresc cu grijă câinii, iar zonele folosite de ei pentru păstorit se intersectează adesea cu traseele bicicliștilor și ale celor care pleacă îî drumeții.

”În primul rând trebuie să te oprești, să nu o iei la fugă. Fuga ar fi cea mai proastă idee în astfel de situații. E indicat să ocolești contactul vizual cu câinii, dar să încerci să vorbești calm cu ei pentru a-i liniști. Dacă ai ceva prin buzunare, un sandviș, un covrig – ceva, e o idee bună să încerci să «mituiești» astfel câinii. De principiu, ar trebui să stai liniștit până apare ciobanul și își cheamă câinii. Dacă nu e ciobanul, ar trebui să aștepți până când câinii vor pleca. Dacă sar să muște, folosești ce poți... De multe ori, dacă te apleci să iei pietre, câinii se opresc. Însă ideal este să nu ajungi în astfel de situații care sunt periculoase”, spune Andreea Rosetti. Ea încurajează, totodată, pe cei care sunt atacați de câini fără ca ciobanii să intervină să alerteze poliția.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9546

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Dan Miron

Acum 2 ani

Am pățit exact la fel (doar ca ciobanul era rup de beat). In cazurile astea iubitorii de animale / legea nu ar trebui sa iti interzică sa te aperi (prin orice mijloace), iar in caz de reclamație instituțiile statului chiar sa faca ceva. Desigur astea sunt vise, iar noi va trebui sa ne alegem traseele in funcție de câini.

Raspunde

Dan2 Cp

Acum 2 ani

trebuie sa ii multumim ciobanului de velea ca are grija de ciinii din turma din bucuresti

Raspunde

Klaus Klaus

Acum 2 ani

An every day occurrence to most cyclists, runners and hikers. One of the many problems that Romania as a country ignore.

Raspunde

Marius Ceprezean

Acum 2 ani

dealul Gusteritei? Ioooi, da ati mers departe. Stana cu caini este la 2 pasi de shopping center, langa mirificul cartier de chiaburi avantgarden. Asa e in ciobanland - sibiu. Te mananca cainii si oile. Spre păltiniș e stana, in zona de vest pasc vacile, pe dealu daii iar stana, nu mai vorbim de marginime si de plaiurile din jur. Dar au dreptate si "ciobenii" sa aiba caini. Am vazut niște ursi la troiță, tulai. Cât ghibolu' de mari.

Raspunde

Mircea-vodă Ciobanul

Acum 2 ani

Ciinii ciobanesti sint o problema si pe straduta care duce dinspre str. Rahova spre cimpul de dupa Dedeman (la care se refera mai sus si Marius Ceprezean). Ciobanii care locuiesc acolo isi lasa ciinii liberi, inncit strada a devenit proprietate privata, cetatenii neputind-o folosi pentru a scurta drumul dintr blocurile din zona Cosmopolitan si cartierul Arhitectilor si str. Rahova. Aceasta problema cu stina de la margine de oras, aflata printre blocuri, dureaza de ani de zile. Deh, ciobanii invirt banii!
Raspunde

Rox Rox

Acum 2 ani

Asa nivel de prostie ca cel de care au dat dovada cei atacati de caini, mai rar. Daca nu fac nimic atunci cand ii ataca cainii de le terorizeaza copiii, ii tintuiesc in loc o ora de groaza sa nu fie atacati daca se misca, daca atunci nu se deranjeaza sa mearga sa faca o nenorocita de plangere penala la politie - atunci cand o sa o dea? Cand le omoara copiii? Noapte buna!! Ramaneti asa, injurand in barba si inchizand ochii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus