Miercuri,
21.10.2020
Innorat
Acum
9°C

Interviu cu un pescar de somn, cunoscut pentru capturile lui: Prima partidă de anul acesta a fost ceva de vis

14 Iunie 2020 13:41

Interviu cu un pescar de somn, cunoscut pentru capturile lui: Prima partidă de anul acesta a fost ceva de vis

Săptămâna trecută, câțiva tineri din zona Sibiului deveneau cunoscuți pe rețelele de socializare după ce postarea lor cu somnii prinși pe Olt s-a viralizat în mediul online. Ca în orice poveste pescărească, au existat oameni suspicioși cu privire la capturile uriașe, deși majoritatea reacțiilor au fost de laudă și admirație. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Adrian Boier, unul dintre sibienii care au înființat echipa Delphin Team, pentru a afla mai multe despre pescuitul la somn, pasiune și respect pentru natură.

De unde vine pasiunea pentru pescuit și cum ai început? La ce vârstă și pe unde mergeai?

Pasiunea mea pentru pescuit a început la o vârstă fragedă, aveam în jur de șase ani când tata m-a dus la pescuit pentru prima dată. De atunci am rămas virusat. De-a lungul anilor, am încercat mai multe stiluri de pescuit și specii de pești diferite, însă la vârsta de 15 ani am descoperit somnul. De acolo a pornit o întreagă experiență și documentare pentru că doream să prind un somn mare, de peste doi metri. După patru ani, timp în care m-am documentat serios, am experimentat zone, ape și lacuri, tehnicile noastre au dat roade. În anul 2018 am reușit să aducem pe mal un somn de 2,48 metri și peste 100 de kg pe Dunăre, alături de bunul nostru prieten din Galați, Cristian Borș.

Cum a luat naștere Delphin Team, cine face parte din ea și ce vă leagă?

Am înființat pagina Delphin Team în anul 2018 alături de Holom Adrian. Numele echipei l-am ales tot noi doi. Am ales numele Delphin pentru ca este un pește de talie mare și, în același timp, unul dintre cele mai inteligente mamifere. Echipa este formată din mai mulți membri: suntem eu și Adriam Holom, cei care am înființat pagina, alături de Bad Iulian, Niche Arion și Nicolas Cismaș.

Cât ai investit în undițe și scule?

Investiția este una destul de mare, câteva mii de euro. Pentru pescuitul staționar la somn ai nevoie de un întreg arsenal. Să vă enumăr câteva: barcă gonflabilă cu motor, patru lansete echipate cu patru mulinete, sonar de pescuit, care este unul din cele mai importate lucruri din echipament. După toate acestea intervin și altele, cum sunt cârlige, ancore, fire etc.

Care e cea mai mare captură, recordul personal?

Captura record pentru mine a fost de 2,48 metri și peste o sută de kilograme.

Pe unde mergi de obicei la pescuit și cum ai caracteriza, în general, starea apelor din județul Sibiu?

De obicei pescuim pe râul Olt, în zona Bradu – Glâmboaca - Nou Român. Oltul este o apă sălbatică, cu multe surprize. Starea apelor în județul Sibiu pot să spun că este bună, de la an la an se schimbă în bine și braconierii au cam dispărut din zona noastră. Și ce e cel mai important, vedem implicare din ambele părți ale AJVPS.

Apropo, în care parte din AJVPS ești înscris și cum vezi situația?

Fac parte din AJVPS dar aș prefera să nu spun unde, având în vedere că încă este o ceartă uriașă pe această temă. Ce pot să zic despre ei este că au început să se implice ambele asociații, s-au făcut populări cu puiet, populări cu crap și multe acțiuni care au ca țintă stoparea braconajului. Din acest punct de vedere am numai respect pentru ei.

Cum a fost prima partidă pe anul acesta? Ați ajuns virali pe internet cu capturile voastre?

Prima partidă de anul acesta a fost ceva de vis, nu ne-am așteptat la cinci somni mari într-un timp atât de scurt, dar într-un final munca noastră de ani de zile, care are în vedere mai mulți factori pentru a reuși, ne-a ajutat să punem pe mal uriașii. Nu putem spune că am ajuns virali peste noapte, în decurs de doi ani am urcat după fiecare partidă de pescuit.

Multă lume a apreciat faptul că ați eliberat peștii? Încurajați și alți pescari să facă asta?

Nu foarte multă lume apreciază pescuitul Catch & Release (n.r. Prinde și Eliberează). Noi alegem să eliberăm capturile pentru a se putea bucura și altcineva de un drill cu un somn mare în micuțul nostru Olt. Da, noi încurajăm pescuitul C&R pentru a putea avea și copiii noștri șansa de a prinde un somn mare.

Unde intenționați să mergeți la pescuit vara aceasta?

Vara aceasta mi-am propus să pescuiesc strict pe Olt, în căutarea unui somn de peste doi metri, dar în septembrie sper să ajung și pe bătrâna Dunăre pentru o scurtă partidă de 3-4 zile.

Vizualizari: 6456

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Nicu Lae

Acum 4 luni

Bravo, mai feciori !
Raspunde

Pestele Balena

Acum 4 luni

Delfinul nu e peste...ma gandeam ca un pescar stie atata lucru!
Raspunde

Zzz Zzz

Acum 4 luni

un peste de talie mare si in acelasi timp un mamifer. ok...
Raspunde

Vasile Călin Nica

Acum 4 săptămâni

Să lămurească cum e cu peștele și mamiferul. !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus