Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Primele 18 evenimente din Sibiu care s-au ”reinventat” în pandemie. ”Banii sunt, însă, prea puțini”

Primele 18 evenimente din Sibiu care s-au ”reinventat” în pandemie. ”Banii sunt, însă, prea puțini”

Concerte simfonice, festivaluri de film, dar și festivaluri de muzică fac parte din lista primelor 18 proiecte adaptate conform restricțiilor Covid-19. Organizatorii, însă, se pregătesc să anuleze din fașă unele proiecte, din cauza cofinanțărilor scăzute.

Consilierii locali ai Sibiului au fost convocați, marți, în ședință extraordinară pentru a aproba cofinanțările primelor 18 proiecte de pe Agenda culturală a orașului, proiecte readaptate de către organizatori conform restricțiilor impuse în această perioadă de pandemie.

Puțin peste un milion de lei este suma totală alocată celor 18 proiecte, după ce membrii Comisiei de evaluare și selecție a proiectelor au verificat propunerile făcute de readaptare formulate de către operatorii culturali.

Cea mai mare cofinanțare este alocată celei de-a șasea ediții a Internațional Street Art Festival, serie de evenimente în cadrul căruia – printre altele – pe o serie de clădiri publice din Sibiu sunt realizate graffiti-uri de către artiști din țară și străinătate. 150.000 de lei este suma propusă a fi alocată acestui proiect.

Pentru ediția din acest an a Focus in the Park – probabil cel mai bun festival de muzică alternativă românească din regiune – suma propusă pentru cofinanțare din bugetul public este de 120.000 de lei, aceasta fiind cea de-a doua alocare financiară în ordine descrescătoare. Aceeași cofinanțare este propusă și pentru cel mai vânat festival folcloric în aer liber din Sibiu – ”Cântecele munților”. 

Câte 100.000 de lei sunt propuse drept cofinanțare pentru ”Sibiutiful – Street Food Market”, dar și pentru ”tradiționalul” festiva de modă – Feeric Fashion Week.

Lista primelor 18 proiecte culturale readaptate. Sursa: proiect de hotărâre a Consiliului local Sibiu

Aprobate, dar de neorganizat

Chiar dacă apar pe lista de proiecte readaptate, o parte din evenimentele propuse a primi cofinanțare din bugetul orașului nu vor mai fi organizate. Turnul Sfatului a discutat cu mai mulți operatori ale căror proiecte apar pe lista celor incluse în ședința extraordinară de marți după-amiază, operatori care arată că sumele care le sunt alocate drept cofinanțare sunt prea mici. ”Nici sponsorii nu mai alocă resurse financiare la fel de mari, există încă multă incertitudine, iar alocările financiare propuse de către administrația locală sunt și mai mici decât cele din anii anteriori. Este imposibil să poți organiza evenimentul în aceste condiții”, sunt părerile culese de către Turnul Sfatului.

După ce proiectele le vor fi aprobate, respectivii operatori culturali spun că vor transmite note de renunțare administrației locale.

Plus sport și comunitate

Pe lângă cele 18 proiecte readaptate de pe Agenda culturală a orașului, în ședința extraordinară a Consiliului local Sibiu vor mai fi dezbătute și alte două proiecte pentru alocarea de cofinanțări pe agendele Sportivă și Comunitară.

Pentru nouă proiecte de pe Agenda sportivă care au fost readaptate și depuse din nou în atenția comisiilor de evaluare este propusă alocarea unei cofinanțări de 876.000 de lei. Turului Ciclist al Sibiului îi sunt oferiți 440.000 de lei, iar Raliului Sibiului – 300.000 de lei.

Lista proiectelor readaptate pe Agenda sportivă, iunie 2020. Sursa: proiect de hotărâre

Pe Agenda comunității, readaptate, aprobate de către comisia de evaluare și cu sume propuse pentru cofinanțare sunt alte cinci proiecte. Suma totală propusă a fi alocată acestora este de 76.000 de lei.

Lista proiectelor readaptate pe Agenda sportivă, iunie 2020. Sursa: proiect de hotărâre

Ședința extraordinară în care vor fi dezbătute aceste trei proiecte este programată pentru ora 14:00 a zilei de marți.

Primele proiecte de pe agenda culturală a Sibiului au fost aprobate la jumătatea lunii mai. Este vorba de 20 de proiecte, al căror specific nu era îngrădit de restricțiile impuse de pandemie (de genul proiectelor editoriale, expozițiilor și așa mai departe). Pentru restul de 84 de proiecte aprobate pe Agenda culturală a Sibiului, autoritățile au stabilit că este nevoie de readaptare (mai multe detalii pe acest subiect aici).

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus