Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Evaluare Națională, matematică: „Bă, ești nebun? Am rezolvat două exerciții în ultimele cinci minute”

Evaluare Națională, matematică: „Bă, ești nebun? Am rezolvat două exerciții în ultimele cinci minute”

Actualizare: La proba scrisă la matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională au fost prezenți 3.223 candidați, iar 314 au absentat, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, după centralizarea datelor. Potrivit acestora, niciun elev dintre cei prezenți au a fost eliminat, neexistând suspiciuni de fraudă. 

Astăzi, 17 iunie, elevii din clasa a VIII-a au susținut proba scrisă la matematică, în cadrul examenului de Evaluare Națională. Peste 3.500 de elevi din județul Sibiu au susținut astăzi această probă și niciun elev nu a fost găsit cu febră, potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

În curtea Colegiului Național Sammuel von Brukenhal, după ora 11.00 a fost forfotă mare. Părinții și bunicii așteptau gâtuiți de emoție ieșirea copiilor din examen. La intervale de câteva minute ieșea din clădirea colegiului câte un elev. Inițial, pe fața lor nu se putea citi nimic, dar când ajungeau la familia sau prietenii care îi așteptau își eliberau emoțiile: unii de fericire, alții de resemnare, iar alții cu speranță.

„Am scris cinci pagini. Cred că am știut”, spune unul dintre elevi. Un altul, copil foarte deștept, geniu după cum l-au descris persoane din curtea colegiului care îl cunoșteau, a scris 11 pagini.

Ștefan Oneț este și el unul dintre copiii care au dat examenul la matematică. I s-a părut ușor și băiatul este încrezător. Spune că a fost sufocant cu purtarea măștii, mai ales din cauza presiunii, dar s-a descurcat. Acum așteaptă terminarea evaluării naționale, rezultatele și să se bucure de vacanță.

Puțin mai departe de Ștefan, un grup de fete comparau rezultatele. Din păcate, faptul că te afli în curtea unui colegiu de prestigiu nu-ți garantează că toți elevii care învață acolo sunt și bine educați. A demonstrat-o atitudinea unei copile care abia a terminat clasa a VIII-a și care, deși nu a fost întrebată în mod expres despre experiența ei la proba de matematică a răspuns cu o atitudine agresivă și care a încheiat cu un: „Te rog frumos, să te duci naibii de aici”. Trecând peste incident, celelalte fete au spus că examenul a fost ușor și că s-au descurcat.

Între timp, un alt elev a ieșit din examen. „A fost urât. La un punct nu am știu ce să argumentez până la capăt, dar sper să fie bine”, a spus el. În contrast cu el se aude vocea unui alt elev: „Bă, ești nebun? Am rezolvat două exerciții în ultimele cinci minute”.

Poate cei mai emoționați în această situație erau părinții care-și așteptau copiii să iasă din examen. Pentru unii dintre ei miza este foarte mare, pentru că-și doresc să continue cu liceul la Brukenthal, iar pentru asta au nevoie de medie foarte mare.

„Foarte greu. Emoții mari. Nici când l-am născut nu am avut așa emoții mari. Vrem să rămână la Brukenhal și ne trebuie medie mare. Am vorbit cu profesoara de matematică și mi-a spus că subiectele au fost medii spre grele”, spune o mămică ce era încă în așteptare.  

Elevii mai au de susținut mâine, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse sau transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cezar Cezar

Acum 3 ani

Timp de decenii, Liceul Gheorghe lazăr a fost(și este) etalonul liceelor din Sibiu. Acum ați făcut reportajul de la Brukenthal ca să dea bine la Tovarășul Președinte?
Raspunde

Bob Bob

Acum 3 ani

Esti un visator ! In epoca de aur a fost asa............inainte si dupa Brukenthalul a fost Nr.1 !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus