Sâmbătă,
19.09.2020
Parțial Noros
Acum
12°C

BAC 2020 - Română: „Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap, cu noroc”

22 Iunie 2020 15:04

BAC 2020 - Română: „Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap, cu noroc”

Astăzi, 22 iunie, elevii claselor a XII-a și a XIII-a au susținut prima probă a examenului de Bacalaureat. La această probă au participat 2.403 candidați, din totalul de 2.705 înscriși. 44 de elevi nu s-au prezentat la examen. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, niciun elev nu a fost găsit cu febră, astfel că toți cei care s-au prezentat la centrele de examen și-au susținut proba. De asemenea, niciun elev nu a fost eliminat din examen. Majoritatea celor care prezenți au fost bucuroși, pentru că subiectele li s-au părut ușoare. 

Fericire și ușurare s-a putut citi pe chipul a mulți absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care au dat astăzi, 22 iunie, prima probă a examenului de Bacalaureat. Majoritatea dintre ei au spus că subiectele au fost ușoare. „Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap cu noroc”, a spus unul dintre cei care au susținut astăzi această probă. Situația ar fi stat cu totul altfel dacă le-ar fi picat „Enigma Otiliei”, de G. Călinescu, ceva din Lucian Blaga sau „Riga Crypto și lapona Enigel” a lui Eugen Barbu.

La primul subiect absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum și filiera vocațională au avut un text la prima vedere „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de făcut un text argumentativ despre cum contribuie mass-media (dacă da sau dacă nu) la crearea imaginii publice a unei persoane.

La subiectul III a fost un eseu despre particularitățile unei comedii studiate.

„Ușor, a fost ușor, foarte ușor. Am scris șapte pagini”, sare în sus de bucurie o fată care ieșise de puțin timp din examen și se afla, alături de alți colegi, într-un grup. Un alt coleg de-al ei a scris opt pagini. Tinerii erau fericiți. Spuneau că nici măștile de pe față n-au mai contat de la un moment dat, că oricum au respirat puțin, glumesc ei. Elevii erau de la profil real și au studiat științele. Abia așteaptă să termine cu bine Bacalaureatul pentru a se putea relaxa și a pleca într-o vacanță binemeritată. În bucuria lor își amintesc de lunile în care au studiat acasă, on line. Nu a fost o perioadă ușoară, dar a avut și părți bune, după cum povestesc.

„A fost o perioadă stresantă. Mai mult a fost muncă individuală, dar tocmai asta a fost partea bună. A fost o oportunitate să învățăm mai mult singuri, acasă și nu ne-am mai pierdut timpul cu materiile care nu se dau la bacalaureat. Am avut mai mult timp să ne pregătim. Dacă am fi fost la școală, e Bac, nu e Bac, trebuie să înveți tot și la toate materiile.

Puțin mai încolo un grup de mămici își așteptau fetele să iasă din examen. Aveau mari emoții, pe care, de altfel, le-au și recunoscut. Erau, în schimb, încrezătoare. Una dintre fete își dorește să urmeze o Facultate de Matematică, iar o alta Medicina.

În apropiere de intrarea în colegiu, alți tineri, aceeași vervă în a povesti ce au făcut la examen.

„Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap cu noroc. Au fost subiecte ușoare. Am scris opt pagini, patru pagini numai la Caragiale. Am avut și ceva legat de mass-media. Dacă mass-media influențează sau nu imaginea publică a persoanelor”, spune unul dintre tineri.

Printre ei este și Andrei Pleșa. A terminat clasa a XII-a la profilul matematică-informatică.

„Stai să vezi ce comentariu politic și social am făcut eu”, spune Andrei. „Era ideea că trebuia să spunem dacă mass-media influențează sau nu imagine publică a persoanelor. La început am pus o întrebare retorică având în vedere că mass-media este acum la un maxim de popularitate dar, oare influențează persoanele care sunt mereu în prim plan? Și apoi, în primul argument, am spus cum mass-media deține monopolul pe informație, faptul că mass-media este principalul dominant al informației și în al doilea am spus cum diferitele influențe pe care le are mass-media, spre exemplu dacă este un site care tinde spre extremă dreapta, o să ia informațiile și o să le manipuleze astfel încât să pară benefic lor și apoi, în funcție de ce citești, opinia ta va fi influențată de felul în care informația ți-a fost prezentată”, continuă Andrei aproape fără să respire. Spune că este pasionat de politică, nu de politica în sine, ci de studiul ei și, după ce va lua Bac-ul, se va implica în două lucrări pe teme politice.

Larisa Târziu este și ea lângă Andrei.

„Inițial am pornit și eu pe o explicație politică, dar m-am răzgândit și am scris cu totul altceva. Am povestit experiența pe care am avut-o mergând la o conferință cu George Banu, impresii asupra lui”. Fata vrea să dea la medicină, dar luptă și pentru o facultate din Olanda. A aplicat, dar mai are de susținut o serie de examene.

Primele rezultate se vor afișa marți, 30 iunie

Bacalaureatul continuă marți, 23 iunie, cu proba E.b) la Limba și literatura maternă, miercuri, 24 iunie, cu proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar joi 25 iunie cu proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie).

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 24 de centre de examen. Cel mai mari centre de examen din județ sunt Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș (170 candidați), Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu (134 candidați) și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu (128 candidați), iar cele mai mic este Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni (26 candidați).

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 30 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 30 iunie (în intervalul orar 16:00 - 20:00) și 1 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse sau transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 5 iulie.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus