Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Dr. Victoria Bărluțiu: ”Sunt în circulație cel puțin două variante diferite de SARS CoV-2”

Dr. Victoria Bărluțiu: ”Sunt în circulație cel puțin două variante diferite de SARS CoV-2”

Trei pacienți sibieni au fost reconfirmați luni cu Covid-19, iar medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil avem de-a face și în Sibiu de două tulpini diferite ale virusului. ”Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați”, a precizat doctorul, excluzând varianta în care pacienții ar fi primit două teste fals negative la finalul terapiei.

Din cei trei pacienți, cel mai tânăr a fost cel mai grav

Pacienții care au fost diagnosicați din nou cu Covid-19 au vârsta de 69 de ani, un bărbat și o femeie și de 48 de ani, un bărbat. Acest caz, bărbatul de 48 de ani, a avut și cea mai dificilă experiență cu Covid-19. ”Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat doctorul.

Dr. Victoria Bărluțiu spune că nu se poate face, din păcate, o analiză pe cele două probe de virus de la același pacient, pentru că frigiderul din dotarea Spitalului Județean nu poate menține temperatura oprimă pentru păstrare mai mult de două săptămâni. ”Ce nu avem noi la dispoziție pentru a confirma acest lucru este acea secvențiere, să fim atât de convinși că trece prin tipuri structural diferite de virus, 100%. (...) În Sibiu nu se poate face (n.r. analiză pe cele două tulpini de virus). Dacă am avea tulpina inițială, asta ar urma să facem. Dar nu avem prima tulpină care ar fi comparabilă cu aceasta. La congelatorul obișnuit testele pot fi păstrate doar o perioadă limitată de timp de trei săptămâni. Comparația trebuie făcută între virusurile prelevate de la aceeași perioadă”, a mai spus dr. Bîrluțiu.

”Nu e un accident”

Doctorul atrage atenția că persoanele care sunt externate și declarate vindecate se pot infecta cu o altă variantă a virusului. ”Sfatul meu ar fi și pentru pacienții externați să continue cu măsurile de protecție socială de care am tot vorbit și anterior. Din nefericire, nu există o certitudine că nu vor avea riscul de reinfecție. Și pentru noi a fost o surpriză și trei cazuri în medicină înseamnă o serie, de obicei pe care trebuie să o luăm în seamă. Nu e un accident”, a precizat dr. Bărluțiu.

Același virus, două manifestări

Deși au avut același virus, pacienții care s-au infectat a doua oară au avut cu totul alt simptom al bolii, spune doctorul. ”Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a  creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită. Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”, a mai spus medicul sibian.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6702

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

2 Cents

Acum 2 ani

Nu m-as mira absolut deloc sa aud ca avem toate tulpinile in Romania. La modul in care s-au plimbat ai nostrii peste granita catre toate colturile infectate ale Europei, exista sanse mari sa avem toate soiurile. Si inca mai pleaca/vin sparanghelari/macelari/etc... O sa fie interesant.
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 2 ani

infectie loco Sibiu nu cred faza cu variantele,cred ca sint tromboane
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus