Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Viața în Sibiu. ”Vreau să muncesc, să mă pot întreține”

Viața în Sibiu. ”Vreau să muncesc, să mă pot întreține”

Toma Lungu, Ilarie cum îi spun apropiații, meșterește deja de mai bine de două luni la Șura Culturală pe care preotul Alexandru Ioniță, din Gușterița, încearcă să o ridice pentru comunitatea sa. Ilarie a fost o surpriză frumoasă, fiind un bărbat muncitor, dedicat cauzei, iar de când i-a aflat povestea, preotul face tot ce îi este în putere să îl ajute. 

Locul în care Ilarie locuiește acum este nepotrivit. Se cojește tencuiala, este mucegai, nu sunt condiții de trăit, povestește bărbatul. Nu ar avea probleme să își renoveze casa, dacă ar fi nevoie, însă cea de acum nu mai are salvare, fiind prea multă umezeală. Din păcate, o alternativă nu are, pentru că recent a rămas întâi fără acoperiș deasupra capului, apoi fără loc de muncă. Așa a ajuns la părintele Ioniță, rugându-l să-i dea ceva de lucru. Preotul a fost imediat impresionat de el și a decis să îl ajute cu tot ce poate – un bănuț cinstit, o postare pe Facebook pentru a sensibiliza populația, o vorbă bună la nevoie. 

Este un meșter bun la toate, așa cum chiar el se recomandă, fapt aprobat cu însuflețire pe fundal de părintele Alexandru. „Până să lucrez la părintele, aici, lucram pe la alți oameni. Care cum avea nevoie de mine, mergeam și ajutam. Știu să fac de toate – gresie, acoperișuri, faianță, orice. Vreau să muncesc, să mă pot întreține”, spune bărbatul, iar atunci când îl întreb dacă s-ar bucura să aibă un loc de muncă stabil, a răspuns „Da” fără să stea pe gânduri. 

Sibianul în vârstă de 42 de ani are o singură dorință – să aibă, seara după muncă, un loc în care să își așeze o pernă și să doarmă liniștit. „Sunt necăjit. De aproximativ trei luni am rămas pe străzi. Înainte locuiam la cineva, dar omul m-a dat afară, pur și simplu. Deocamdată am nevoie de o locuință. Pe parcurs mai vedem. Acolo e rău, e urât de tot unde stau. Nu e de trăit, sunt meseriaș dar chiar nici eu nu am ce să fac acolo, să repar. Acum fac bani cât să trăiesc – să am de mâncare, o haină. Dar nu am nevoie de nimic altceva decât de un acoperiș deasupra capului, când termin treaba seara să am unde trage. Atât aș vrea”, spune acesta. 

Părintele Alexandru povestește cum pentru un moment au crezut cu bucurie că problema le-a fost rezolvată. O familie spunea că ar putea să-l găzduiască, iar în schimb Ilarie ar fi trebuit doar să lucreze prin gospodărie, lucru de care sibianul nu este străin. Îi place munca. 

„De când am postat ultima dată pe Facebook, o doamnă ne-a promis că îl primește în Lazaret, la o casă, fără să plătească, dacă lucrează acolo, prin curte. Am tot fost amânați, până luni când trebuia să ne întâlnim, am așteptat telefonul lor, nerăbdători. Când am sunat eu doamna mi-a spus că de fapt au vorbit și s-au răzgândit. Ar fi fost minunat, dar nici n-am apucat să vedem despre ce e vorba”, relatează preotul, continuând apoi prin a-i lăuda munca. „Tot ce vedeți tencuială aici, el a făcut, pe timp de carantină. Totul a început cu o întâlnire, aici în curte, când el s-a oferit să ajute. Așa am aflat că el ar avea nevoie de lucru pe termen lung, ca să se poată întreține. Eu am încercat să îl ajut cu ce am putut, am văzut că face, muncește și face bine, așa am reușit să înaintăm cu lucrările aici. Ilarie ajută proiectul Șura, eu mă străduiesc să-l ajut plătindu-l, dar e greu și de o parte și de alta”, spune Alexandru Ioniță. 

Oricine dorește să îi vină în ajutor sibianului, fie cu o locuință sau un loc de muncă stabil, este rugat să apeleze la Ilarie 0755313258 sau la preotul Alexandru Ioniță 0743006806. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3929

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus