Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Un tânăr din Sibiu recondiționează fotografii vechi. „Aproape orice poate fi reparat”

Un tânăr din Sibiu recondiționează fotografii vechi. „Aproape orice poate fi reparat”

Undeva, într-un colț al camerei, într-o cutie ascunsă bine, se află în casa fiecăruia dintre noi măcar câteva fotografii vechi, cu oameni dragi care nu mai sunt aici sau cu fețe bucuroase de copii pe care am vrea să ni le reîmprospătăm în memorie, din când în când, privindu-le cu dor. Un tânăr fotograf din Sibiu încearcă să salveze cât mai multe dintre aceste fotografii și până acum cea mai veche pe care a recondiționat-o a fost făcută în 1928.

Paul Brus este de meserie fotograf și face asta cu multă dăruire. O pasiune pe care a descoperit-o în urmă cu mai bine de zece ani, sibianul a reușit de ceva timp să o transforme în job permanent. Experimentează mult și spune că îi place să fotografieze natura, dar atenția sa se îndreaptă cu precădere spre nunți. Nu refuză însă nici alte tipuri de solicitări, atâta timp cât știe că poate aduce bucurie celor din jurul său. Recent, sibianul de 34 de ani a găsit încă o ramură pe care poate să lucreze frumos – recondiționează fotografii vechi, transformând personaje ponosite, greu de recunoscut, în figurile dragi și cunoscute ale celor care le-au păstrat.

Tânărul spune că pasiunea pentru fotografie a venit treptat. „Chiar dacă au fost momente când poate am ocolit-o, în final, se pare că fotografia m-a ales. Tatăl meu a fost și el fotograf și încă de mic aveam o atracție pentru aparatul de fotografiat, un Praktica vechi pe care îl mai avem și acum în familie. La început îmi plăcea doar să apăs pe buton, dar treptat am devenit din ce în ce mai interesat și de partea tehnică și de cum se realizează corect o fotografie. În 2004 a început pasiunea mea pentru fotografie, când am pus prima dată mâna pe un aparat de fotografiat digital”, povestește Paul.

În luna noiembrie a anului 2007 și-a cumpărat primul aparat de fotografiat și de atunci a început să crească. Zece ani mai târziu, în 2017, a transformat pasiunea în meserie, iar de atunci, „tot ce fac zilnic are legătură cu fotografia. Descopăr zilnic lucruri noi și încerc permanent să îmbunătățesc calitatea serviciilor pe care le ofer.”

200.000 de lei investiți în aparatură

Paul spune că investiția cea mai mare a fost în timpul alocat muncii sale, dar nici cea financiară nu se lasă mai prejos. A strâns, de-a lungul timpului, aparate de fotografiat, obiective și multe alte accesorii, în valoare de peste 200.000 de lei.

„E foarte greu să aproximez o sumă investită pentru tot ce înseamnă afacerea pe care o desfășor azi. Fotografia este un domeniu în care investești permanent dacă vrei să ții pasul cu tehnologia și să oferi întotdeauna cea mai bună calitate. Estimez o investiție de peste 200.000 de lei în aparate de fotografiat, obiective, blitz-uri și alte accesorii, dar cred că cea mai importantă investiție va fi întotdeauna timpul. Doar în timp și prin multă muncă îți poți da seama cum să folosești corect toți acei bani, dar mai ales cum să folosești echipamentul pe care-l ai”, explică fotograful.

Primii bani investiți au fost pentru primul aparat de fotografiat, un Canon S5 IS, „un aparat performant pe vremea aceea”. Mai puțin de jumătate de an mai târziu, Paul a decis că are nevoie de un DSLR, pe care l-a cumpărat și cu care a început să câștige primii bani din fotografie.

Prima fotografie recondiționată – din 1928

Prima fotografie pe care a recondiționat-o a fost una reprezentând rude îndepărtate, realizată în anul 1928. 

Restaurarea fotografiilor vechi, contracost, a apărut după ce o clientă l-a rugat să încerce să salveze o fotografie veche a tatălui ei, de când era copil. „Am acceptat provocarea și am reușit să recondiționez o fotografie cu o zonă destul de degradată, în care aproape că nu mai era nicio informație. Rezultatul a fost foarte apreciat, lumea a început să-mi scrie și așa au apărut și alte comenzi”, spune Paul.

Sunt multe probleme care pot să apară la o fotografie veche, explică acesta, fie din cauza felului în care a fost păstrată, din cauza degradării în timp sau pentru că filmul foto nu a fost developat corect sau a fost expus la lumină. Prin tehnici digitale, Paul a reușit să corecteze culori, contrast, expunere, ajungând într-un final la o fotografie „din care să înțelegem ceva. Alte fotografii sunt atât de deteriorate încât abia mai recunoști persoana din imagine. Secretul ca o imagine să poată fi recondiționată este să existe. Atâta timp cât avem câteva elemente intacte, aproape orice poate fi reparat”.

Chiar și o fotografie ruptă în bucăți poate să fie reconstruită, fără să fie lipită la loc, atâta timp cât toate piesele din „puzzle” sunt salvate. Mai mult, fotograful sibian spune că poate inclusiv să adauge culori unei fotografii alb-negru sau sepia. Bineînțeles, pentru acest lucru am nevoie de informații de la client, în măsura în care acesta le cunoaște sau culorile vor fi aproximate în funcție de luminozitatea fiecărei culori pe care o avem în fotografie. Pentru a restaura o fotografie veche, clientul trebuie doar să-mi dea fotografia fizic sau poate trimite o scanare la rezoluție mare, pentru a avea cat mai multe detalii cu care să pot lucra. De aici încolo e nevoie doar de multă imaginație și de tehnologia digitală”, concluzionează tânărul.

Munca lui Paul Brus se găsește pe pagina sa oficială de Facebook, acolo unde puteți să îl și contactați, atât pentru sesiuni foto cât și pentru recondiționări.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8214

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus