Marţi,
15.06.2021
Innorat
Acum
12°C

Cum e să dai BAC-ul la 40 de ani: A fost frustrant când am realizat că nu mai am aceeași capacitate de reținere ca la 18 ani

Cum e să dai BAC-ul la 40 de ani: A fost frustrant când am realizat că nu mai am aceeași capacitate de reținere ca la 18 ani

Peste 2.700 de candidați au susținut săptămâna trecută Bacalaureatul, sesiunea iunie-iulie 2020. O parte dintre aceștia sunt candidați trecuți de 30 de ani, care, din diverse motive, nu și-au finalizat studiile la vremea lor și care au avut curajul acum să le reia și să le finalizeze cu acest examen. Doi din ei au acceptat să vorbească despre provocarea de a se reîntoarce la școală și de a susține BAC-ul, chiar dacă acum sunt căsătoriți și ambii au copii elevi. Pentru a le proteja identitatea vom folosi doar inițialele celor doi. Este vorba despre R.H. de 35 de ani și S.B. de 42 de ani.  

R.H. își amintește că, în urmă cu aproximativ 18 ani a terminat trei ani de profesională și a început seralul. Între timp s-a angajat, iar la locul de muncă avea să o cunoască pe cea care i-a devenit soție timp de aproximativ 6 ani. A venit și primul copil, un băiat și a fost nevoit să-și întrerupă studiile. După doi ani s-a reînscris la școală, dar s-a întâmplat să vină și cel de-al doilea copil, alt băiețel iar studiile au fost întrerupte din nou. Între timp și-a schimbat și locul de muncă, iar noul loc de muncă nu i-a permis să se mai apuce de școală până anul acesta.  

„Șeful meu și colegii de serviciu m-au susținut să mă înscriu, din nou, la școală și să-mi dau Bacalaureatul. Să vă spun sincer m-am descurcat foarte bine și până acum, fără școală terminată. Au contat enorm cei trei ani de profesională. Acolo am învățat meserie, iar fără profesională n-aș fi ajuns unde sunt astăzi. Și spun asta pentru că lucrez într-o firmă unde am un salariu mai mare decât al unor oameni care au terminat  facultatea. Știu asta din discuții pe care le-am avut cu apropiați sau cu oameni întâlniți cu diferite ocazii. Îmi amintesc că acum aproximativ doi ani am aplicat pentru un interviu la o firmă din Cluj. Am ajuns până la faza finală a interviului și când m-am văzut față în față cu șeful cel mare, am simțit nevoia să-i amintesc că nu am bacalaureatul. Apoi el mi-a răspuns. Știu, dar noi ne-am cam săturat de ingineri cu diplomă și atât. Recunosc că a fost nevoie și de multă muncă, implicare, seriozitate și perseverență din partea mea pentru a fi apreciat, dar am reușit. Cu toate acestea este nevoie și de bacalaureat, pentru că este un examen foarte importat, iar diploma te poate ajuta și mai mult în carieră”, spune R.H.  

Despre perioada în care a trebuit să meargă la școală și să se pregătească pentru examen spune că nu a fost una ușoară. Povestește că i-a fost foarte greu să reia toate materiile.

„A fost frustrant în momentul în care am realizat că nu mai am aceeași capacitate de reținere ca acum 18 ani. În schimb, am fost mult mai conștiincios. Am privit școala cu alți ochi. Am fost mai atent la ore și am conștientizat de ce merg la școală. Nu mai sunt fluturii din tinerețe”, spune R.H.

La română i s-a părut cel mai dificil de învățat, dar nici istoria sau geografia nu au fost ușoare. Povestește că au fost multe lucruri noi cu care a trebuit să se obișnuiască și un limbaj cu totul nou pentru el, dar a învățat și spune că are șanse să promoveze examenul.

Băieții lui trec acum în clasa a VI-a, cel mare, iar cel mic în clasa a V-a.

„Sunt foarte recunoscător familiei mele care m-a susținut enorm în această provocare. Am profitat de acest moment și le-am explicat băieților mei că este bine ca lucrurile să fie făcute la timpul lor. Cu cât le lași pe mai târziu, cu atât sunt mai greu de realizat. M-am gândit să-mi îndrept băiatul cel mare către o profesională, pentru că are abilitățile necesare de a învăța o meserie, dar va trebui neapărat să facă și seralul și să dea Bacalaureatul, apoi viața va fi în mâinile lui”, mai spune R.H. .

Are și un sfat pentru toți cei care nu au reușit să dea acest examen la tipul lui și care acum poate își doresc să încerce, dar nu au curajul necesar.

„Este un examen important și le spun să aibă curaj și să se întoarcă la școală. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Oricum ar fi și doar să încerci este o realizare”.

A dat BAC-ul din dorința de a deveni educatoare

O altă poveste este cea a S.B. o femeie în vârstă de 42 de ani, îngrijitoare la o grădiniță din Sibiu. Pasiunea de a lucra cu copiii a făcut-o ca anul acesta să-și susțină bacalaureatul.

„Sunt îngrijitoare la grădiniță și îmi place foarte mult să desenez, să pictez, să fac torturi, să le ornez, să le pictez, să le aranjez. Când se apropie ziua de naștere a copiilor mei îi întreb mereu ce fel de tort vor și întotdeauna reușesc să le fac. Îmi plac copiii foarte mult. Lucrând în domeniul acesta le vedeam pe educatoare cum se ocupă de ei, cum le explică. Pe de altă parte copiii mă iubeau foarte mult și eram mereu în mijlocul lor. Am avut și o educatoare cu care am devenit apropiate și ea m-a impulsionat mai mult. De ce nu te faci educatoare?, m-a întrebat. Mi-a spus că am înclinații că știu să le explic copiilor și i-am spus că nu pot, pentru că nu am Bacalaureatul dat. Atunci m-a întrebat de ce nu-l dau, pentru că asta nu este o problemă, nu este un obstacol. Nu eram foarte convinsă, am mai încercat să-l dau o dată, dar s-au născut copiii și am făcut o pauză”, povestește S.B.

A făcut parte dintr-o familie cu cinci copii, ea fiind cea mai mare și a trebuit să am grijă de ceilalți frați. Era perioada de după comunism și S.B vedea la prietenele ei de la școală că mereu purtau haine noi și încălțări. Ea nu avea și a decis ca după doi ani de școală la Liceul textil să se angajeze. Fiind pe cont propriu, cu bani în buzunar, viața a părut altfel. Între timp și-a cunoscut și soțul. Și-a terminat totuși liceul cu alți doi ani făcuți la Independența, dar au venit copiii și nu a apucat să-și dea Bacalaureatul.

Anul acesta, însă, susținută de cei doi copii și de soțul ei, s-a înscris din nou la școală.

„Adevărul este că, pentru mine, a fost greu și mai ales la geografie pentru că nu am prea mai intrat în contact cu orașe, sau forme de relief de foarte mult timp, dar am fost susținută și am avut ambiție. Am fost la școală ca să știu ce trebuie să învăț, apoi m-am interesat și am mai comandat cărți de pe internet și am reușit să învăț. La istorie mi s-a părut ușoară cea contemporană, pentru că au fost vremuri pe care le-am trăit și eu. Chiar am vorbit zilele trecute cu profesoara de istorie și mă întreba ce am făcut la ultimul subiect. Și i-am spus că am scris despre Nicolae Ceaușescu și cum a fost atunci. Aveam 10 ani când a fost revoluția și stăteam la bloc și vedeam elicopterele cum survolau cerul Sibiului”, spune S.B.

Copiii și soțul ei au fost cei mai mari susținători. Unul dintre băieții ei intră în clasa a VIII-a, iar celălalt în clasa a VI-a. Ei au ajutat-o să-și facă referatele, să și le scoată la imprimantă și nu au deranjat-o cu nimic atunci când avea de învățat sau de scris. Când mama lor a susținut probele s-au trezit la fel de dimineață ca ea pentru a-i ura baftă, a-i spune să aibă grijă și să fie fără emoții că va fi bine.

„Am o familie foarte susținătoare și iubitoare. Nu este prima dată când îmi sunt așa alături”.

Susținere a avut și din partea colegelor de la grădiniță și din partea directoarei, iar ea este decisă să-și urmeze visul de a deveni educatoare după ce va promova examenul.

„Eu sunt încrezătoare și am așa un sentiment că va fi bine și voi lua BAC-ul. Asta este dorința mea cea mai mare și am investit în ea. Am muncit foarte mult. O lună de zile, vă rog să mă credeți, am stat numai cu nasul în cărți. Am stat și până la 3:00 noaptea, iar dimineața mă trezeam și o luam de la capăt. Sfătuiesc pe oricine care nu și-a dat bacalaureatul să o facă. Este greu până îți reamintești atât de multe și mie mi-a fost foarte greu, dar eu spun că încercarea moarte n-are. Și nu este doar asta, dar chiar se poate”, mai spune S.B.

Din datele oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, cel mai în vârstă candidat care a participat anul acesta la examenul de Bacalaureat este născut în anul 1970 și are 50 de ani.

Foto principală: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Gretel O.

Acum 11 luni

Felicitări pentru curaj și determinare! Sper să promovați examenul amândoi!
Raspunde

Mioara Vlasceanu

Acum 7 luni

Felicitări . Cred că niciodată nu este prea târziu . Eu am terminat liceul anul trecut . Aveam 50 ani . In timpul celor trei ani am mers la școală frecvent . Mi a fost rușine la început când m am văzut Intre copii de 18 , 20 ani . Mai erau și persoane de 30 și 40 de ani dar eu la 47 era ceva diferit . Dar m am obișnuit și nu mi a mai fost greu . Întotdeauna mi am dorit să termin și eu liceul . Așa a fost conjunctura după ce am terminat eu clasa a 10 . .. Nu m am gândit după ce am terminat liceul și la bac . Îmi era teama sau mai bine zis jena de probele orale . Dar anul acesta văzând că acele probe s au echivalat cu notele din liceu m am gândit să mă înscriu și eu la bac . Dar pt sesiunea de vara era prea târziu . M am înscris pt sesiunea din august . In cele doua luni cat am avut la dispoziție am inceput sa invat . La romana ,matematică și anatomie. Am învățat de pe internet . Din tutoriale din modelele de teste și multe ore de nesomn. . Știam că nu mi mai folosește la vârsta acesta bacul dar vroiam sa vad daca sunt capabila sa invat . Și da . Am luat bacul la 51 ani . Aceasta a fost o zi deosebită pt mine . Așa că da . Se poate daca ți dorești cu adevărat ceva .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus