Marţi,
22.09.2020
Cer Senin
Acum
8°C

Rectorul ULBS: ”Anul viitor începe sub semnul multor incertitudini”

28 Iunie 2020 16:18

Rectorul ULBS: ”Anul viitor începe sub semnul multor incertitudini”

În viitorul an universitar este de așteptat ca cel puțin o parte din activitatea didactică să se desfășoare online, anunță rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, într-un interviu. Despre cum se va încheia scandalul din mijlocul alegerilor pentru conducerea ULBS, despre cum se va evita nepotismul din instituție, despre ce a realizat universitatea în această perioadă și cum va fi afectată Facultatea de Inginerie de posibila criză  din industria auto, puteți citi în acest interviu.

Sunteți doar al patrulea rector al ULBS, după 1992. Cu ce credeți că va fi diferit mandatul dumneavoastră față de ce s-a întâmplat în ultimii 28 de ani?

În ultimii 28 de ani au avut loc transformări majore în societatea românească, în educație, implicit în învățământul universitar. Mi-am propus ca acest mandat să stea sub semnul echilibrului, al valorilor și al excelenței. Împreună cu studenții și cadrele didactice vom încerca să clădim în următorii ani o comunitate autentică: comunitatea ULBS.

Învățământul universitar are un an fără precedent, închizându-se practic din luna martie. E un început de mandat cel puțin neobișnuit pentru dumneavoastră, cum priviți din calitatea dvs. de rector această situație?

Cu siguranță este un început neobișnuit de mandat, dar învățământul universitar nu s-a încheiat în luna martie. Activitățile didactice au trecut în mediul online, prin intermediul diferitelor platforma de e-learning.  Este o situație neobișnuită pentru toată lumea, deci și pentru mine, ca rector. Dar este în același timp și o mare provocare pentru noi. Un aspect important din programul meu managerial este legat de informatizarea activității didactice și de facilitarea accesului la resurse alternative de învățare – așa cum sunt ele oferite de platformele de e-learning. Iată că această situație practic ne-a pus în situația de a implementa aceste modalități mai repede decât am anticipat. Un alt aspect neobișnuit este contactul cu oamenii, cu cadrele didactice, studenții, personalul nedidactic și didactic auxiliar. Cu majoritatea dintre ei nu am avut decât întâlniri virtuale, ceea ce schimbă comunicarea, modalitatea de raportare și interacțiune.

Ce ați făcut în această perioadă?

În primul rând, am asigurat toate măsurile necesare, în acord cu reglementările în vigoare (ordonanțe, hotărâri de guvern și ordine de ministru) pentru limitarea răspândirii corona-virusului. Toate activitățile didactice au trecut în mediul online, au fost anulate evenimente – conferințe, evenimente culturale și sportive. Am reglementat la nivelul universității toate activitățile astfel încât anul universitar să se încheie în cele mai bune condiții: examinări, examene de finalizare a studiilor, susțineri de doctorate, abilitări. Și, nu în ultimul rând, am achiziționat un program care va permite desfășurarea înscrierii la concursul de admitere în modul online, pentru prima dată la universitatea noastră.

De asemenea, împreună cu colegi de la diferite facultăți ne-am implicat activ în măsuri de combatere a răspândirii noului virus (COVID-19) – de la producția de dezinfectant pentru mâini (cu sprijinul Consiliului Județean și al Fundației Comunitare), la producția de viziere, aparate de ventilat mecanice la porți de termo-scanare. De asemenea pregătim un laborator avansat de biologie moleculară, unde, de la toamnă se pot face teste PCR, pe lângă alte activități de cercetare în acest domeniu.

În privința investițiilor, am demarat unul din cele mai mari proiecte de investiție realizat vreodată în ULBS – reabilitarea fermei didactice de la Rusciori.

Într-un stadiu foarte avansat de modernizare se află clădirea destinată căminului studențesc nr. 6, aflată pe strada Pedagogilor, unde din toamnă așteptăm 150 de studenți în camere ultramoderne de 2 și 3 locuri, cu baie în fiecare cameră. Căminul va avea, de asemenea, câte o minibucătărie și o sală de mese pe fiecare etaj, precum și o spălătorie proprie.

În spațiul public s-a discutat despre ideea ca funcționarii publici să intre într-o formă de șomaj tehnic, la fel cum s-a întâmplat cu o bună parte din sectorul privat. S-a renunțat la idee, între timp. În cadrul ULBS s-a discutat despre diminuarea salariilor profesorilor în această perioadă, ținând cont că nu s-au desfășurat practic cursuri de la începutul lunii martie?  

În cadrul ULBS nu s-a discutat despre diminuarea salariilor cadrelor didactice, deoarece activitatea didactică s-a desfășurat și continuă să se desfășoare pe platforme educaționale de învățare.

(Este de menționat faptul că întrebările au fost transmise rectorului la sfârșitul lunii aprilie, în plină pandemie de coronavirus, iar răspunsurile au fost date săptămâna trecută. S-a făcut această menționare pentru că în acea perioadă cursurile erau sistate și nu se știa încă sub ce formă urmau să fie continuate).

Cum vedeți anul universitar viitor? În ce fel va face față situației noua conducere a ULBS?

Anul viitor începe sub semnul multor incertitudini. Cu toate acestea, noua conducere a ULBS pregătește anul universitar 2020/2021 din perspectiva activităților didactice, a activității de cercetare și, în măsura în care va fi posibil, a activităților extra-curriculare dedicate studenților. Avem în vedere, de asemenea, ca o parte a activităților didactice să continue să se desfășoare în mediul online.

Vor fi pierderi inclusiv din punct de vedere financiar?

Îmi exprim speranța că nu vom avea pierderi din punct de vedere financiar.

În ce fel va afecta ULBS un posibil declin al industriei automotive, ținând cont că Facultatea de Inginerie este una din cele mai importante ale Universității după numărul de studenți, dar și al proiectelor desfășurate aici?

Exista premisele ca la nivel mondial, și evident și în România, industria automotive să cunoască un oarecare declin în ceea ce privește automobilele clasice, dar majoritatea companiilor (inclusiv cele care își desfășoară activitatea în Sibiu) trec încet, încet pe producția de componente destinate mașinilor hibrid și electrice, prin urmare nu credem că această industrie va fi afectată major în următoarea perioadă și, prin urmare, nici Facultate de Inginerie din cadrul ULBS. În plus, absolvenții Facultății de Inginerie sunt căutați nu doar în zona industriei automotive, ci și în alte ramuri industriale, cum ar fi industria IT, industria energetică, industria textilă etc., prin urmare, facultățile tehnice din cadrul ULBS vor fi mereu în vizorul candidaților și, nu în ultimul rând, al angajatorilor. 

În urmă cu câțiva ani, ULBS era privită în media centrală ca o universitate plină de ”clanuri”, referindu-se la nepotismul din unele facultăți. Era vorba atunci de nume precum Oprean, Streza, Mihoc, Mironescu, etc. Ce s-a schimbat de atunci? (https://www.money.ro/lista-clanurilor-din-universitatile-romanesti/)

De atunci au trecut 9 ani, datele nu mai sunt valabile. Angajările care s-au făcut în Universitate, în deceniile trecute au respectat condițiile de ocupare a posturilor. La ultima evaluare instituțională ULBS a primit din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior grad de încredere ridicat, resursa umană fiind, ața cum am spus si mai devreme, unul din pilonii cei mai importanți ai unei asemenea evaluări.

Câte relații soț-soție, tată-fiu/fiică, frați/surori există în cadrul ULBS și cât de relevante sunt aceste situații în perspectiva calității învățământului universitar sibian?

Sunt preocupat de calitatea actului didactic și de cercetare. Nu stă în preocuparea mea să număr relațiile de tipul celor enunțate mai sus! Preocuparea mea va fi ca în viitor, când se vor organiza concursuri pentru ocuparea diferitelor posturi din cadrul universității, să se respecte legea și etica.

Aveți un plan de măsuri pentru combaterea nepotismului din cadrul ULBS?

Așa cum am menționat anterior, în ceea ce privește organizarea următoarelor concursuri voi avea în vedere respectarea tuturor condițiilor legale, precum și asigurarea unei informări și comunicări transparente.

Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a crește nivelul de profesionalism din cadrul ULBS?

Profesionalismul în cadrul ULBS înseamnă un act didactic de înaltă calitate, asigurarea condițiilor pentru desfășurarea activității de cercetare, stimularea performanței și excelenței. Drept urmare, cred cu tărie că misiunea noastră este să tindem spre atingerea performanței în domeniul didactic și a excelenței în cercetare, prin racordarea la fluxurile tehnologice internaționale, pentru a deveni o universitate a dezvoltării și a inovării. Ne îndreptăm privirea spre o universitate care pregătește societatea sustenabilă, devenind ea însăși, prin bunele sale practici, o instituție durabilă, flexibilă și bine integrată în comunitate, fiind permanent în serviciul acesteia din urmă și potențând mereu calitățile dinamice ale studenților, creativitatea, responsabilitatea și gândirea critică. Ne propunem ca în mandatul 2020-2024 să așezăm ULBS pe fundații solide și pe direcția corectă pentru a ne crea oportunități reale de a aborda cu succes ranking-urile internaționale.

Campania pentru alegerea rectorului a adus în spațiul public mai multe acuzații calomnioase, postate pe un site https://universitaticurate.ro/, care este funcțional și acum. În calitate de rector veți face ceva în acest sens?

Am depus o plângere penală în acest sens și aștept cu interes răspunsul organelor de anchetă.

Vizualizari: 3933

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gigel Fanel

Acum 2 luni

Pai si sa termini la sb facultatea e mare incertitudine! Esti fiul ploii! Cand in orice facultate din ULBS predomina nepotismele si deturnarea de fonduri intre sectii… ce pretentii sa avem! Din rau in mai rau, rasul plansul, cand facultatile nu isi apara nici macar emblemele in fata unor parveniti ****… ce faculate e asta ??? ce universitate e asta? Cand nu ai nici un reflex cand un simbol iti este atacat via sb pe directia psd bucuresti, cu increngaturi in bancorex, cu fire sus puse pe plan politic si securistic, si tu ca facultate nu ai nici o atitudine sa-ti aperi emblemele … cum te numesti, iti meriti numele de faculatea ? NU, esti o ****, in frunte cu conducerea ta! Nema blazon, iar restul colegilor se cheama ca nu au cohones, tradatori si egoisti, indolenti! E deviza de sighii: "scapa cine poate!"

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus