Miercuri,
27.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
-2°C

Viața unui jandarm montan la Bâlea: „Dacă m-ar lăsa, aș sta și câte o lună sus”

Viața unui jandarm montan la Bâlea: „Dacă m-ar lăsa, aș sta și câte o lună sus”

Plutonierul major Florin Muntean își petrece jumătate din viață pe munte, la cel mai înalt post montan al Jandarmeriei Române, într-o cabană din lemn situată la 2055 metri altitudine. Îndrăgostit de alpinism încă de mic, Florin și-a dorit dintotdeauna ca un post să fie înființat la Bâlea și să poată lucra acolo. Lucru care s-a și întâmplat. Iar acum povestește că nu s-ar vedea fiind nimic altceva decât jandarm montan. Cele mai fericite amintiri ale sale au fost trăite în vârf de munte și tot acolo va fi și după ce se va pensiona, cel mai probabil peste trei ani. 

Drumul până la cabană este lung și anevoios și, nu de puține ori, este nevoie de schiuri pentru a-l parcurge. De aceea, Florin trebuie să rămână timp de o săptămână pe munte, întorcându-se la poalele acestuia, doar pentru a-și face provizii. Plutonierul povestește cu mare drag despre această experiență și spune că ar sta chiar și o lună întreagă dacă i s-ar permite. Am stat de vorbă cu jandarmul montan sibian despre întâlnirile din teren cu urșii, cea mai frumoasă amintire de sus și prima sa intervenție memorabilă.

De unde a pornit totul? Ce v-a convins să alegeți muntele?

Pentru mine faptul că sunt jandarm montan e o mare bucurie. La anul am 40 de ani de când umblu pe munte și e important să pot face bine cu pasiunea mea. Totul a început când aveam 7-8 ani, când m-am înscris la clubul de turism montan. O parte din colegii mei au renunțat după un timp, iar eu am rămas. Traseele s-au îngreunat cu timpul, dar mi-am păstrat pasiunea. Mi-am dorit și am așteptat înființarea postului de la Bâlea. Eu am crescut în Făgăraș, dar am început cu munții Cindrel. Pe munte totul este frumos și diferit, aerul este curat și mâncarea este mai bună, dorința de a merge pe trasee noi este neobosită, peste tot pe unde este munte mă duc, inclusiv în străinătate. 

Sunteți singur la cabană? Devine vreodată apăsătoare singurătatea?

Nu sunt singur. Suntem doi jandarmi și mai sunt colegii de la Salvamont. Noi avem postul în Baza de Salvare care aparține de Consiliul Județean și este administrată de Salvamont. Pentru mine singurătatea nu este o problemă, muntele are grijă să-ți ocupe mintea, mai ales cu frumos. Programul sus la cabană e de o săptămână – urcăm joia și coborâm tot joia. Iarna se poate să stăm și mai mult. Cel mai mult am stat opt zile, într-o iarnă, pentru că nu mergea telecabina, fusese o vreme foarte neprielnică și nu am avut încotro. Îmi place mai mult sus, pe munte, decât jos, la oraș. Dacă m-ar lăsa, aș sta și o lună acolo. 

Cât de des vă întâlniți cu ursul pe drum?

Am văzut mulți urși de-a lungul anilor, dar niciodată un am avut probleme. Ideea e să îi lași în pace, să nu faci nimic. Dacă miști, te iau ca pe o amenințare. Depinde însă și de ursul pe care-l întâlnești. Dacă e flămând, nu știu ce șanse ai. Iarăși, mamele cu pui sunt periculoase. Cel mai rău e să nimerești între mamă și pui. Să nu miști dacă ești într-o astfel de situație, pentru că mama nu se va speria.

Cele mai multe probleme cu urșii, la Bâlea, le-am avut în zona turistică. Ei sunt primii și ultimii „turiști” din sezon. Dacă sunt mulți vizitatori, ei nu vin prea mult, dar la început și la final de sezon ajung pe acolo. Chiar luna trecută au fost probleme, au distrus o mașină, un chioșc, pentru că rămâne miros de mâncare chiar dacă nu lasă comercianții nimic la tarabe. 

Noi avem o relație foarte bună cu urșii. Le-am dat chiar și nume: Romică, Blondul...Aveam un urs care venea până la mașină, nu îi era teamă de noi. Dacă îi lași în pace, nu ai probleme cu ei. 

Cu ce greutăți v-ați confruntat de-a lungul anilor?

Sunt mulți turiști care vin pe munte fără echipament adecvat pentru ture montane și se accidentează, se rătăcesc, nu cunosc traseele sau tratează cu superficialitate indicațiile noastre, alții nu respectă natura – gunoaie, grătare, urcă peste tot cu mașinile, până unde le permite dotarea.

 

Cea mai frumoasă amintire?

În anul centenar, pe data de 1 decembrie - alături de colegii mei din Echipa Națională Montană am arborat drapelul României pe acoperișul țării - Vf.Moldoveanu 2544m. A fost cel mai frumos an, împreună cu ceilalți colegi din cadrul Echipei Naționale Montane am umblat prin toți munții din România și am omagiat eroii prin ascensiuni montane în zonele în care au luptat pentru libertate. 

Au fost ture frumoase alături de oameni de calitate, peste tot pe unde am umblat am fost primiți de locuitorii din zonă cu brațele deschise și multă căldură.

Care sunt cele mai triste momente de sus?

Cu siguranță cele când te duci la intervenție și din păcate nu mai poți ajuta victima.

Vă amintiți ce sentimente v-au încercat la prima intervenție?

Era după jumătatea lunii septembrie a anului 2011. Pe la 14:30 am primit apelul, în zona lacului Călțun, un tânăr căzuse într-o râpă adâncă de 40 de metri. Eram în misiune alături de colegii mei jandarmi, colegii din județul Argeș și salvamontiștii de la Sibiu și Argeș, eram curios și aveam emoții pentru ceea ce urma să se întâmple, cum vom acționa, ce urma să fac, dacă victima poate fi salvată, dacă mai trăia până ajungeam la ea. Intervenția a durat de la ora 14:30 până la 05:00 a doua zi, când victima a fost predată unui echipaj de ambulanță. Eram bucuros că am putut ajuta și victima era în viață. Deși era în semi-comă la predare, tânărul, rezistent, și-a revenit după câteva zile. M-a sunat și mi-a spus: "Mulțumesc, Florin! Eu sunt turistul pe care l-ați salvat."

Când vă veți retrage din activitate?

Peste aproximativ trei ani. Tot asta voi continua să fac și după pensionare. Sunt încă multe de văzut și nu știu dacă mă voi plictisi vreodată să le descopăr.

Vizualizari: 3628

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus