Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

După un an de blocaj, „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului

După un an de blocaj, „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” va intra, în sfârșit, în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie. Introducerea în dezbatere vine la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.

USR își manifestă speranța că decizia de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a inițiativei cetățenești să nu fie doar un exercițiu de imagine al marilor partide, așa cum s-a întâmplat și cu proiectele USR privind pensiile speciale.

De asemenea, facem un apel ca scopul inițiativei cetățenești să nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD și PNL sau, și mai grav, să îi fie aduse modificări care să-l facă neconstituțional.

„La fiecare ședință a Biroului Permanent, colegii mei cereau includerea proiectului în ordinea de zi, dar de fiecare dată le era respinsă solicitarea. Acest proiect a parcurs etapele constituționale foarte greu, fiecare pas a durat enorm de mult, încercându-se toate tergiversările posibile. Faptul că se află pe ordinea de zi e un mare pas, o veste excelentă și confirmă dorința celor 1 milion de cetățeni care au semnat inițiativa. Fără Penali în Funcții Publice e unul dintre proiectele care îmi sunt cele mai apropiate din toți anii de când sunt în politică. În calitate de coordonator al campaniei, am stat împreună cu colegii mei și toți voluntarii în stradă săptămâni întregi pentru a strânge semnăturile necesare. Și e unul din obiectivele majore ale USR.”, declară Dan Barna, președintele USR și deputat de Sibiu.

Un an de zile a durat ca proiectul să ajungă pe ordinea de zi. Încă nu are raport de la Comisia juridică și ne așteptăm ca zilele următoare, acum că PSD și majoritatea parlamentară au acceptat să fie pus pe ordinea de zi, să elaboreze și raportul.

„Intrarea inițiativei noastre pe agenda plenului a întârziat nepermis de mult. E bine că se întâmplă acum, dar ne-am fi dorit să se respecte termenele. Cu această inițiativă și cu toate celelalte care sunt amânate din motive politicianiste. ‘Fără Penali’ este un efort al societății civile pentru curățarea politicii și administrației românești. E absolut necesar și e bine că încep să vadă și alții asta. Noi am spus tot timpul că fără hoție ajungem departe și așa va fi!”, precizează și deputatul USR Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 833

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Toma Toma

Acum 3 ani

Chiar nu banuiti de ce intra in dezbaterile Parlamentului?Pentru ca se apropie alegerile!Iar un politician versat(era sa spun josnic!) face orice ca sa intre in gratiile alegatorilor.Nu va bucurati,insa,pana la forma finala e cale lunga!Daca ar avea un minim respect fata de lege nu ar numi in Curtea de Conturi personaje care au mari probleme cu justitia(cum au facut-o astazi!) sau ar explica de ce un personaj controversat ca Eugen Nicolicea are venit lunar(legal!!) cat castigul pe 10 ani al unui pensionar mediu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus