Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
4°C

Elevii de 10 ai Sibiului la BAC: „Nu suntem generația COVID-19”

Elevii de 10 ai Sibiului la BAC: „Nu suntem generația COVID-19”

Șapte elevi din Sibiu au obținut medii de 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020. Dintre aceștia patru sunt elevi la Colegiul Național „Octavian Goga”, doi sunt la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și o elevă este de la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș. Toți sunt bucuroși de reușita lor și după o vacanță binemeritată urmează să-și continue studiile în cadrul unor facultăți din țară. Sunt copii care spun că s-au pregătit intens înainte de examen și pentru care sprijinul profesorilor a contat enorm. Nu se consideră a fi generația COVID-19, ci o generație de copii inspirați, visători și muncitori.

Teodora Minea a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Spune că examenul de Bacalaureat i s-a părut simplu, deși nu se aștepta la media 10.

„Examenul mi s-a părut prea simplu. Nu vreau să par arogantă, dar chiar mă pregătisem pentru un examen mai greu. La română, de exemplu, știți că ne-a picat Caragiale și eu mă pregătesc pentru admitere la Teatru și am avut Caragiale de studiat. M-am bucurat foarte mult când am văzut subiectul. Mă așteptam să fie puțin mai greu totuși, dar având în vedere situația de acum de la nivel mondial dată de pandemia de COVID-19, probabil a fost recomandat să fie mai simplu”, spune Teo.

Pentru tânără urmează acum o admitere la Facultatea de Teatru, secțiunea Regie. Spune că a jucat pe scenă, dar acum îi place să fie ea cea care să dea indicații actorilor. Dincolo de lumea scenei, Teodora are o mulțime de alte pasiuni.

„Îmi place foarte mult să scriu, cum și scriu la Capital Cultural și la „Exercițiul 18” mini revista noastră de tineri, copilașul nostru ca să spun așa. Îmi place să citesc, evident teatrul, îmi place filozofia pe care am descoperit-o la 18 ani și am fost și la olimpiade, îmi place muzica și de aceea și cânt”, spune fata.

Despre generația ei spune, că, în primul rând, nu sunt generația COVID-19, dar și-ar dori ca tinerii de vârsta ei să fie mai responsabili și să mergă în număr mai mare la vot.

„Din câte am văzut la tinerii din jurul meu așteaptă invitații speciale, așteaptă mereu să fie nominalizați pentru a face ceva. Ar putea să se implice mai mult, să meargă mai mult la vot. Pe de altă parte, îmi place că există și tineri cu inițiativă și spun asta pentru că am făcut parte din Consiliul Elevilor, acolo unde sunt tineri extraordinari, cu inițiativă, cu idei noi și curaj”.

Pentru viitor fata nu vrea să rateze nicio oportunitate. Spune că în viața ei totul se întâmplă de pe o zi pe alta.

„Chiar astăzi am stat cu foarte mult stres până la afișarea rezultatelor și am avut senzația și anxietatea că voi lua notă extrem de mică pentru că sigur n-am văzut un subiect, sigur am încurcat o cerință și nu m-am așteptat la media 10. Lucrurile vin în viața mea cum nu mă aștept”, mai spune Teodora.

Daniel Ioan Alboiu a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Daniel spune că probele examenului de bacalaureat de anul acesta nu au fost chiar foarte simple, însă rezultatul obținut de el îi confirmă faptul că un efort susținut este întotdeauna încununat de succes. Daniel își dorește să urmeze cursurile de la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice din București la care a fost deja admis pe baza notelor din anii de liceu și să îmbrățișeze cariera de inginer în aeronautică. Îi place să citească, să călătorească, să exploreze locuri noi și interesante și să se bucure de natură.

În ceea ce privește generația lui spune că se identifică cu ea.

„Perioada liceului rămâne o etapă deosebit de frumoasă. M-am înțeles foarte bine cu colegii, ne-am descoperit pasiuni comune, mă regăsesc și mă identific foarte bine cu cei din generația mea. Pe scurt, o pot defini ca o generație axată mai mult pe lucrurile pragmatice”, spune Daniel.

Cristian Mihai Buta a terminat și el clasa a XII-a tot la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În ceea ce privește gradul de dificultate al examenului susținut spune că i s-a părut echivalent cu examenele de BAC din anii anteriori.

„Nu mi s-a părut neapărat că au fost subiecte dificile, dar, într-adevăr se putea ajunge ușor la o notă bună. Nu mă așteptam să iau chiar 10 având în vedere că la română există un grad de subiectivitate la corectat, dar am fost foarte mulțumit de lucrarea pe care am redactat-o și mă așteptam la o notă bună. Până la urmă este vorba de muncă, de perseverență și de răbdare, mai ales că a fost o perioadă dificilă pentru toți. Cred că fiecare dintre noi a știu cum să învețe și să se pregătească cât mai bine. Trebuie să-ți dorești foarte mult să reușești și să te concentrezi pe direcția asta. A fost nevoie și de sacrificii. Perioada asta în care n-am ieșit și a trebuit să ne adaptăm cu toții mediului online și noi și profesorii, dar, per total, la școala mea cred că ne-am descurcat foarte bine. Pentru mine a fost o perioadă cu final fericit”, spune Cristian.

La fel ca și Daniel, tânărul a fost admis la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București, cu o medie mare. Spune că a ales această facultate pentru că are înclinații pentru tehnic. I-au plăcut mereu matematica, științele exacte și își dorește să devină un inginer în domeniu.

Despre generația lui spune că este caracterizată de perseverență

„Cred că suntem o generație puțin mai diferită de celelalte având în vedere finalul de care am avut parte, dar cred că suntem caracterizați de perseverență, dorința de muncă, dorința de cunoaștere. Cel puțin la mine la școală toți suntem elevi buni, profesorii sunt mulțumiți de noi și cred că toți o să reușească să-și urmeze cariera pe care și-o doresc”, spune Cristian.

Oana Ciucur a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Fata spune că examenul nu i s-a părut unul neobișnuit, chiar dacă a fost susținut în condiții speciale.

„Am beneficiat de sprijinul mai apropiat, poate, al profesorilor decât de obicei, având în vedere că au fost conștienți de presiunea care a fost pusă asupra noastră. Ne-au ajutat cu cel puțin la fel de multă responsabilitate. Examenul nu mi s-a părut dificil. Nivelul a fost cel așteptat de toată lumea, exact ca la un examen de Bacalaureat. Nu mi s-a părut nici foarte ușor. A fost nevoie de atenție, pentru că se putea greși din neatenție”, spune Oana.

Tânăra își dorește să studieze la o Facultate de Litere la Cluj. Este pasionată de plimbări în natură și de citit. În școală i-a plăcut foarte mult româna.  

În ceea ce privește generația ei spune că atât timp cât există oameni dornici să-și urmeze pasiunile și să-și valorifice talentul în sprijinul celorlalți există o speranță.

Eveline Buta a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Spune că perioada de pregătire pentru examenul de Bacalaureat a fost una frumoasă, deși și-ar fi dorit mai mult să fie la școală.

„Mie îmi place să fiu în fața profesorilor, să stau cu colegii și să schimb cu ei idei în pauze. Faptul că a trebuit să mă pregătesc singură a fost puțin mai dificil, dar am primit ajutor din toate părțile, iar profesorii s-au implicat. Nu ne-au lăsat singuri la greu. Mă bucur că am fost în clasa a XII-a și am avut cu ce să-mi ocup acest timp în care a trebuit să stau mai mult acasă. Examenul în sine mi s-a părut un examen normal, adică lucrând subiectele din anii trecuți nu mi s-a părut o diferență așa mare de dificultate. La matematică mă așteptam să fie mai greu, dar subiectele au fost accesibile.

Eveline își dorește să studieze inginerie geodezică în cadrul Facultății de Construcții UTCM Cluj pentru a deveni topograf sau asistent universitar.

„În primul rând pot deveni inginer geodez, dar mi-ar plăcea și să rămân în cadrul facultății ca asistent universitar. În meseria mea aș face măsurători terestre și cadastru. Am ales să fac asta pentru că îmi place foarte mult geografia. Am fost la Olimpiada Națională de Geografie, atât în liceu cât și în școala generală și m-am gândit că această specializare ar fi exact ca la proba practică de la olimpiadă. Adică să merg pe teren, să analizez, să iau date, apoi să vin acasă și să fac o hartă. Aici va fi mai mulă practică decât dacă m-aș duce la Facultatea de Geografie unde aș învăța mai multă teorie”, spune Eveline.

Dar mai mult decât geografia fetei îi place să cânte și să danseze. De mică a făcut cursuri de balet, de canto, de chitară la Palatul Copiilor, dar s-a gândit că aceste pasiuni se pot întreține în paralel cu cariera ei.

Despre generația ei spune că și-a făcut o idee și chiar una frumoasă.

„Cel puțin la noi, în Goga, am fost o generație implicată, am participat cu toții la foarte multe proiecte, schimburi de experiență, sunt copii care au făcut reviste, am avut tot felul de serbări și activități. Noi chiar am fost o generație implicată și muncitoare, așa mi s-a părut și chiar mă bucur că am făcut parte din ea și că am fost în acest colectiv unit și deschis și visător. Suntem copii buni și implicați”.

Anamaria Migea, Ana pentru prieteni, a terminat clasa a XII-a la „Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Spune că examenul nu i s-a părut nici greu, nici ușor, iar perioada de izolare a ajutat-o să se pregătească. Fata îți dorește să ajungă să lucreze în domeniul informaticii sau al ingineriei și va urma o facultate de profil din Cluj. Materiile ei preferate au fost matematica și Informatica, iar ca pasiuni are ieșirile în natură și înotul.

„Îmi place foarte mult înotul. Am început să-l practic în urma unor probleme medicale, însă atunci când problemele mele s-au rezolvat, a rămas ca o pasiune”, spune Ana.  

S-a simțit bine alături de tinerii din generația ei și consideră că a făcut parte dintr-o clasă unită.

Horia Bocea a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Băiatul spune că perioada petrecută acasă și cea de pregătire cu profesorii i-a prins foarte bine, cu atât mai mult cu cât consideră că dascălii și-au dat interesul, iar pregătirea a fost constantă. Despre examenul de bacalaureat, în sine, nu poate spune nici că a fost ușor, nici că a fost greu. Nivelul a fost unul mediu.

Horia va urma cursurile Facultății de Inginerie din Sibiu, dar după o vacanță binemeritată. Își dorește să meargă la electronică și promite că n-o să se mulțumească cu puțin, ci o să țintească cât mai sus. Îi place foarte mult să citească și să facă sport.  

Băiatul spune că tinerii din generația lui l-au motivat.

„Sincer am fost înconjurat de copii foarte deștepți și nu am putut lăsa ștafeta jos. Asta m-a motivat pentru că sunt tineri serioși care m-au încurajat să fiu mai bun. La fel au fost și profesorii care ne-au susținut foarte mult în această perioadă să rămânem cu picioarele pe pământ și să învățăm. Este și meritul nostru pentru că am decis să rămânem serioși într-un an destul de greu pentru noi”, spune Horia.

Psihologul Mihai Copăceanu spune că BAC-ul nu este un dezastru, fapt demonstrat tocmai de acești elevi care iau note de 10, nu la o disciplină, ci la toate.  

„Faptul că avem tineri geniali în Sibiu care au luat 10 la Bac, nu la o disciplină (unde poate fi pasiune sau întâmplare fericită) ci la trei e un semn că Bacul nu este o imposibilitate, nu este un dezastru (chiar în plină pandemie) și că merită să înveți serios și constant. Pentru tine, înveți. Motivează-te! E o garanție că tinerii au resurse interne remarcabile. Sper ca ei să reprezinte modele de excelență pentru următoarele generații. Performanța lor de astăzi va influența parcursul academic și profesional. Sunt convins de succesul lor”, spune psihologul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9442

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Mister First

Acum 3 ani

Felicitari tuturor! Daca dadeau bacul, pe bune, acum 20 de ani, altfel se punea pb! Ce scoala se facea la sb acum 20-25 de ani, nu se va mai face niciodata! Mergem in pas cu vremurile, asa FAKE !
Raspunde

Ade A

Acum 3 ani

Felicitari copiilor! Am citit articolul integral din respect pentru copii si munca lor, insa calitatea articolului lasa mult de dorit. Nu e primul articol cu greseli, va rog recititi textele inainte de publicare, este plin de greseli de scriere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus