Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Lucian Trefaș, șeful ISU Sibiu: „Nu este loc în care să nu o căutăm pe fetiță”

Lucian Trefaș, șeful ISU Sibiu: „Nu este loc în care să nu o căutăm pe fetiță”

Maiorul Lucian Trefaș, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, alături de colegii săi, o caută pe fetița dispărută în Cibin deja de mai bine de o săptămână. Nu există locuri în care să nu fi cercetat măcar odată, spune acesta, iar speranța le dă în continuare avânt să continue. 

Conform șefului ISU, operațiunea de căutare a fetiței în vârstă de cinci ani care a căzut în râul Cibin este „de departe cea mai de durată intervenție în acest domeniu, din ultimii ani”. Lucian Trefaș spune că turbiditatea apei și debitul crescut din cauza precipitațiilor abundente le-au îngreunat cu mult misiunea. Cu toate acestea, nici el nici colegii săi nu își pierd speranța. 

„Dificultatea este mare, dată și de aspectul Cibinului, mai ales din primele zile de căutare când, după cum știți, era cu debit foarte mare, foarte tulbure și rapid. Noi am fost nevoiți, atât cu scafandrii cât și cu bărcile, să facem tot posibilul să executăm misiunea, deși condițiile au fost și sunt încă destul de dificile. Eu am convingerea, în fiecare zi, când vin la lucru și discut cu colegii despre planul pe care îl abordăm în ziua respectivă, că misiunea se va încheia prin găsirea trupului fetiței. Ne preocupă doar acest aspect”, spune șeful pompierilor militari.

În momentul acesta, salvatorii sunt pe Cibin, la un baraj natural. Maior Trefaș spune că este posibil ca trupul fetiței să fi fost prins aici. „E o zonă cu doborâturi, copaci și alte obiecte și încercăm să deblocăm acolo, pentru că e un loc în care orice corp care a plutit în Cibin ar putea să se fi oprit.”

Imagini de la căutările de ieri, 28 iunie

„Ar putea fi într-un loc în care am mai căutat”

Din cauza condițiilor cu care se confruntă – debit crescut, apă tulbure, curenți – șansele ca trupul fetiței să fie de fapt într-un loc în care deja s-a căutat sunt foarte mari, explică Trefaș. Tocmai acesta este și motivul pentru care salvatorii se întorc în anumite zone cu căutările.

„Având în vedere felul în care a fost și este Cibinul în perioada aceasta, faptul că am căutat într-o anumită zonă nu exclude varianta de a nu fi identificat corpul atunci când am trecut prin zona respectivă. După cum știți, variațiile de înălțime și de turbiditate a apei au fost foarte mari, în consecință noi de la locul în care s-a produs evenimentul până la primul baraj de pe Olt am încercat să nu excludem nicio zonă din căutare. Am avut în vedere tot timpul toată distanța aceasta. Acesta este motivul pentru care în unele zile a părut că am revenit la Orzului (n.r. zona în care a dispărut fetița). De fapt, e o planificare și în funcție de resursele pe care le avem în fiecare zi – scafandri, bărci. Nu pot să spun că este o bucată din Cibin pe care am exclus-o pentru că acolo nu poate fi. Din experiența misiunilor anterioare, putem să o găsim într-un loc în care am fost de mai multe ori”, concluzionează acesta.

Protecția Copilului s-a autosesizat

Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Sibiu s-a autosesizat în acest sens. „DGASPC, în funcție de rezultatele anchetei, va stabili dacă a fost vorba de neglijență din partea părinților”, a declarat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al instituției.

Vă reamintim că fetița în vârstă de cinci ani a dispărut după ce, jucându-se pe malul apei cu o altă copilă, a căzut în Cibin și a fost luată de curenți. Tragicul incident s-a petrecut marțea trecută, în jurul orei 18, iar de atunci pompierii militari acționează în fiecare zi, de la 6 dimineața până la lăsarea serii, în mai multe zone. 

Surse apropiate de caz povestesc cum fetița ar fi plecat de lângă familie, cu un alt copil, pentru a se juca pe malul apei. Când adulții ar fi realizat că micuța nu mai este în aria lor vizuală, copila ar fi căzut deja în apă. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2089

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus