Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Mihai Viteazu, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați prin lege martiri și eroi ai neamului românesc

Mihai Viteazu, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați prin lege martiri și eroi ai neamului românesc

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir şi erou al naţiunii române, 'în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut'.

Potrivit Agerpres, au votat "pentru" 240 de deputaţi, iar "împotrivă" - 18.

"Se declară martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, Domn al Ţării Romaneşti şi al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea Primei Uniri a poporului român şi pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României", se arată în proiect.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

"Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", prevede proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Printr-un alt vot, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care Horea, Cloşca şi Crişan sunt declaraţi martiri şi eroi ai naţiunii române.

S-au înregistrat 245 voturi 'pentru', 19 'împotrivă' şi 21 abţineri.

'Se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784', prevede proiectul.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munţii Apuseni şi în tradiţia eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliş, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

Foto identitatea.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1944

Comentarii

1 comentarii

Cipi Cipi

Acum 3 ani

Poate mai fac de vreo pensie specială
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus