Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

COVID-19: Unul dintre pacienții reinfectați se află în stare gravă. Medicul Victoria Bârluțiu: Totul ne face să concluzionăm că există riscul de reinfecție

COVID-19: Unul dintre pacienții reinfectați se află în stare gravă. Medicul Victoria Bârluțiu: Totul ne face să concluzionăm că există riscul de reinfecție

Șase pacienți din Sibiu au fost reinfectați cu noul coronavirus, iar doi dintre aceștia se află încă internați. Din păcate, o femeie în vârstă de 49 de ani se află în stare gravă, internată la ATI. Medicul Victoria Bîrluțiu, şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Județean Sibiu a explicat într-o intervenția televizată, la DIGI 24, situația acestor pacienți.

„La Sibiu, sunt 6 pacienți cu reinfecție, patru au fost externați. Doi sunt încă spitalizați. O problemă deosebită este ultimul caz, o femeie de 49 ani, care face reinfecție ca formă severă cu insuficiență respiratorie acută, necesitând supravegherea în ATI. Ceilalți au evoluat favorabil. Nu pot spune dacă e vorba de o tulpină modificată, pentru că nu am avut tulpina inițială, ca să facem secvențierea genomică și să comparăm tulpinile.

Pacienții au în totalitate anticorpi care confirmă că au trecut printr-un episod anterior de infectare și că sunt protejați, asta sugerează o posibilă reinfecție cu o tulpină modificată. Dacă e una și aceeași tulpină, poate fi formă mai ușoară, dar dacă sunt tulpini diferite, anticorpii nu protejează încrucișat față de cea de-a doua tulpină. Tot ce se întâmplă ne face să concluzionăm că există riscul de reinfecție, probabil nu o singură reinfecție. Sunt foarte multe modificări ale tulpinilor la nivel mondial”, a declarat dr. Victoria Bârluțiu.

Totodată, medicul a atras atenția asupra importanței măsurilor de prevenire a infectărilor.

„Sfatul meu este: protecția individuală, masca trebuie să fie un obicei care să fie de acum încolo în fața oricărei pandemii cu transmitere respiratorie, distanțarea socială care să protejeze indiferent dacă oamenii au trecut sau nu prin infecție cu coronavirus", a spus şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a SCJU.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Dan2 Cp

Acum 3 ani

directia la timisoara ca acolo se face meserier medicina de sibiu egal liceu de schusteri
Raspunde

Yuri Stephanovici

Acum 3 ani

Cât de prost trebuie sa fii după ce ai luat o dată să nu te mai ferești.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus