Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

FOTO Academia Forțelor Terestre a celebrat o sută de ani de învățământ militar românesc, la Sibiu

FOTO Academia Forțelor Terestre a celebrat o sută de ani de învățământ militar românesc, la Sibiu

Cele mai importante momente din istoria uneia dintre instituțiile de referință în învățământul militar românesc au fost rememorate ieri de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cu ocazia aniversării a o sută de ani de existență. Alături de reprezentanții academiei s-au aflat nume importante ale județului nostru, așa cum sunt viceprimarul, Corina Bokor, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, rectorul ULBS, Sorin Radu și directorul Arhivelor Naționale filiala Sibiu, Alexiu Tatu.

La data de 1 iulie, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a aniversat, anul acesta, centenarul. La cei o sută de ani de existență a învăţământului militar românesc în județul nostru, începuturile instituției, strâns legate de Marea Unire din 1 decembrie 1918, au fost rememorate cu bucurie și mândrie, în cadrul unei expoziții foto-documentară denumită „1920 - 2020, 100 de ani de învăţământ militar la Sibiu”. Evenimentul a fost organizat în Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare.

Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre, a mulțumit tuturor celor prezenți, amintind și de cei care au pășit înaintea sa pe holurile academiei. „În numele tuturor militarilor care și-au pus amprenta asupra devenirii Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, vă mulțumesc. O sută de ani pentru o universitate sau o instituție militară înseamnă foarte mult pentru noi, militarii, care astăzi v-am invitat de a-i omagia pe cei care și-au pus amprenta asupra a ceea ce a fost Școala Militară de Ofițeri și asupra a ceea ce este Academia Forțelor Terestre. Le mulțumim tuturor celor care au acceptat că AFT face parte din comunitatea sibiană”, a spus acesta.

Comandantul AFT Sibiu a menționat și faptul că din 2021 comandamentul NATO va funcționa la Sibiu. „Poate nu întâmplător ei vin atunci când Academia Forţelor Terestre împlineşte 100 de ani. Doresc ca şi acest Comandament de Corp să contribuie la întărirea securităţii în acest flanc estic şi sunt convins că va aduce comunităţii din Sibiu un real aport şi un real ajutor pentru tot ceea ce înseamnă integrare economică, dar şi apărare a valorilor naţionale", a încheiat Ghiţă Bârsan.

Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, a mărturisit că își dorește să lege o prietenie de durată cu academia și rectorul ei, menționând contribuția pe care generalul Ghiță Bârsan a avut-o anul acesta în întărirea parteneriatului dintre instituții.

„Îmi exprim întreaga recunoștință față de parteneriatul strategic pe care universitatea noastră îl derulează de mulți ani cu Academia Forțelor Terestre, parteneriat care a rodit foarte bine anul acesta, având în vedere contribuția pe care generalul însuși a avut-o. Sunt astăzi aici și ca un pasionat al istoriei”, a spus rectorul, continuând prin a dezvălui câteva informații istorice despre momentul 1 iulie 1918.

Rectorul a oferit generalului o diplomă de excelență, la finalul discursului său.

Directorul Arhivelor Naționale Filiala Sibiu, Alexiu Tatu, a fost de asemenea prezent la eveniment. „AFT este astăzi o comunitate academică de referință în România, Europa și în lume. Acest lucru se datorează generațiilor de profesori, instructorilor militari, maiștrilor, studenților și tuturor celor care au pășit e porțile academiei și au făcut din această instituție ceea ce este astăzi. În numele Arhivelor Naționale felicit Academia Forțelor Terestre și pe rectorul comandant și să ofer academiei un mic dar, în amintirea tatălui nostru Nicolae Necula, ofițer de cavalerie în Armata Română”, a transmis acesta.

De asemenea, timp de două zile, în intervalul orar 20:00 -23:00, au avut loc proiecții cu numeroase imagini importante din istoria academiei, care au putut fi urmărite pe clădirea Muzeului Național Brukenthal.

Şcoala de ofiţeri de infanterie "Principele Carol", înfiinţată la Sibiu în anul 1920, a fost a doua instituţie de acest gen din ţară, după cea de la Bucureşti. Din anul 1932, Şcoala Militară de la Sibiu rămânea singura instituţie unde se pregăteau ofiţerii de infanterie pentru armata română.

Foto: Silvana Armat

Vizualizari: 3529

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus