Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

FOTO Se betonează pe malul lacului Bâlea. Primăria: „E bine dacă un client intră într-un chioșc, cu picioarele în noroi?”

FOTO Se betonează pe malul lacului Bâlea. Primăria: „E bine dacă un client intră într-un chioșc, cu picioarele în noroi?”

Unul din proprietarii de chioșcuri din zona turistică Bâlea Lac a început să betoneze o parcelă de aproximativ 20 metri pătrați, pe care își va amplasa mai apoi micul magazin. Întrebat dacă avea aprobare pentru a face acest lucru, primarul din Cârțișoara a spus că fiecare comerciant are dreptul să își amenajeze spațiul concesionat așa cum consideră. 

Un cititor Turnul Sfatului a transmis redacției o serie de fotografii prin care atrage atenția asupra faptului că un comerciant a început să betoneze pe malul lacului Bâlea. „În data de 1 iulie am efectuat o călătorie cu mașina personală, pe Transfăgărășan. Din păcate, ajuns la Bâlea Lac, am putut observa cum un deținător al unei rulote comerciale a început să betoneze o suprafață de aproximativ 20 metri pătrați exact lângă malul lacului și în fața rulotei improvizate”, relatează sibianul.

Acesta spune că este deranjat de amploarea pe care comerțul ambulant a luat-o în zona lacului. „Efectiv nu te mai poți bucura de frumusețea lacului”, explică bărbatul.

Cârțan Vasilică, primarul comunei Cârțișoara, spune că cei care au concesionat o parcelă în zonă au libertatea să își amenajeze chioșcul așa cum consideră, menționând faptul că banii din chiriile pe spații sunt cam singurele venituri consistente pe care primăria le are de sus de la lac.

„Acolo, toți cei care au chioșcuri au concesionat de la primărie o parcelă de aproximativ 20 de metri pătrați, pe care plătesc în perioada turistică în jur de 2.000-2.500 de lei. Fiecare om care a închiriat acolo, normal că își va amenaja cum consideră. Dacă un client intră într-un chioșc și pică cu picioarele direct în noroi, e normal? Chiriașii au dreptul să își amenajeze cum doresc parcela concesionată și să își desfășoare activitatea cum consideră. Unii au artizanat, alții sucuri și cafea, miere sau produse tradiționale. De acolo primăria Cârțișoara primește niște bani la bugetul de stat, pentru că alte surse de venit nu sunt. În zona turistică sunt cheltuieli mai mari decât venituri. Dacă nu sunt chioșcurile așezate unul lângă altul, corect sunt de acord, pot fi aranjate mai bine. Dar amplasarea lor acolo este necesară, pentru că dacă ele nu-și desfășoară activitatea, eu ca primărie nu am ce încasa”, spune edilul.

Contactat de reporterul TS, Leo Klingeis, unul din proprietarii de cabane de sus de la lac, spune că nu este deranjat de comercianți, dar că ar fi mai bine ca spațiile să fie așezate într-un mod mai plăcut privirii. „Deja locul e plin acolo, într-adevăr. Poate ar fi bine să fie puse în ordine, dar mă gândesc că se vor lua măsuri în cadrul primăriei, să fie aranjate într-un mod mai aspectuos, cum am văzut în alte stațiuni. Oamenii aceia trăiesc de pe urma mini afacerilor acestora. Turismul a început să se miște, chiar de ieri am avut un număr mare de oameni, probabil și cu canicula aceasta, oamenii încearcă să scape și să vină până sus, să se relaxeze”, a spus acesta.

Conform unui specialist în domeniu, zona adusă în discuție este protejată, însă cu avizele potrivite și dacă locul este ales cu atenție, ar fi posibilă turnarea de beton în condiții sigure.

„În momentul de față, zona Bâlea e considerată sit Natura 2000 și rezervație naturală, însă dacă pe suprafața respectivă nu există specii sau habitate care să aibă de suferit, se poate considera din acest punct de vedere că nu afectează ceva anume și ar putea să i se dea voie, așa cum s-a permis și Cabanei Meteo, Salvamont și așa mai de parte. Totuși, în mod normal nu ar trebui să toarne betoane dacă nu fac o construcție serioasă, durabilă. În principiu, oricum ar fi, au nevoie cu siguranță de mai multe avize, înainte de a începe o astfel de acțiune”, transmite acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7542

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cezar Cezar

Acum 3 ani

În același spirit al idiotului care toarnă beton pe malul lacului, propun ca Lacul Bâlea să fie acoperit cu dale de beton, și așa s-ar rezolva o parcare mare unde să își pună ghiolbanii mașinile.
Raspunde

Dee Dee

Acum 3 ani

Super... Asa se 'implanta' cand lasi arii protejate si zone exceptionale in grija administratiilor analfabete de comune si orasele moarte economic. La ce dracu sa te astepti...
Raspunde

Io Nut

Acum 3 ani

Zona lacului Balea s-a "bucurestenizat" de multi ani. Chiar nu mai merita sa urci pana acolo ca sa asculti manele si sa mirosi toate felurile de prajeli si kurtosi.
Raspunde

Caciuc Mihai

Acum 3 ani

Comertul ambulant in zona Balea trebuie INTERZIS ! E doar o sursa de mizerie si de proasta impresie. Un mic magazin (constructie fixa) cu produse specifice turismului montan si unul cu produse alimentare specifice drumetiilor, ar fi suficiente. Si suficiente si necesare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus