Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

O sibiancă trăiește din crearea obiectelor în miniatură: ”E mai mult un stil de viață, decât o afacere”

O sibiancă trăiește din crearea obiectelor în miniatură: ”E mai mult un stil de viață, decât o afacere”

De la management de proiect, la cercetare în antropologie, apoi la obiecte în miniatură – o sibiancă a trecut prin mai multe stadii înainte de a ajunge la adevărata ei pasiune, pe care ulterior a transformat-o într-o mică fabrică: Ili’s Miniatures Art&Hobby. Aici, orice obiect pe care vi-l puteți imagina în miniatură, va fi transformat, asemănarea cu originalul fiind respectată până la cele mai mici detalii.

Ileana Sădean are 43 de ani și de șase ani se ocupă exclusiv de creat miniaturi. Spune că este vocația ei și nu s-ar vedea făcând altceva. „Pot vorbi mai mult de un stil de viață, decât de o afacere. O afacere în miniatură”, spune ea. Atunci când a decis că miniaturile sunt ceea ce își dorește să facă pentru tot restul vieții, rentabilitatea investiției nu a mai contat. „Singura mea certitudine e că-mi plac miniaturile”, s-a gândit și așa a pornit la drum.

A terminat ASE București, facultatea de Management, lucrând mult în domeniul managementului de proiect, apoi a trecut la cercetarea în antropologie, urmând un master şi un doctorat în domeniul acesta. Spune că tot ceea ce a învățat îi este de ajutor. „Acum am devenit ceea ce sunt, miniaturist, şi această şcoală de șase ani s-a dovedit a fi pe cea mai înaltă treaptă de învățare - e despre arta de a trăi. Mi-am împlinit un mare vis. Pot să fac tot ce-mi doresc eu în miniatură, nu trebuie să mai caut sau să cumpăr, cum fac majoritatea colecționarilor. Nu mai există <de-aş avea>. Înainte visam recurent că găsesc saci de miniaturi pe marginea drumului. Acum am propria mea făbricuţă”, povestește Ileana.

Investițiile au început în anul 2005 și s-au întins pe o durată destul de mare de timp. Aloca bani pentru aparatura necesară și timp pentru a învăța cât mai multe în domeniu. „Am investit treptat, începând să-mi cumpăr din 2005 aparatură electrică de precizie pentru miniaturi. Până acum, investiția cu amenajarea spațiului, dotarea cu scule, echipamente, mașini, materiale şi stocuri se ridică la câteva zeci de mii de euro. În plus, am investit mii de ore de învățare a diverselor tehnici de prelucrare, softuri de proiectare, tehnologii de fabricare şi funcționare a aparaturii cu comandă computerizată”, spune ea.

Povestește cum, la început, oamenii nu prea înțelegeau exact ideea afacerii sale, motiv pentru care primea comenzi care nu prea aveau legătură cu miniaturile. Le-a acceptat însă, pentru că o ajutau să se perfecționeze.

„Din 2014 e singura mea activitate, realizez miniaturi. De-atunci încerc să le arăt românilor ce înseamnă asta. La început, primeam comenzi care nu prea aveau legătură cu miniaturile, dar pentru a învăța multe tehnici de bază, mi-au prins bine. Încet, încet, oamenii au înțeles despre ce e vorba şi am ajuns la ce-mi place cel mai mult: miniaturi de colecție, kit-uri de asamblat, cadouri unicat în miniatură, suveniruri, diverse piese pentru modelişti.”

Ileana modelează obiecte dintre cele mai diverse. Tot ceea ce vedeți în viața de zi cu zi, transpus în miniatură. „O bucătărie, mobilă, veioză, telefon, geantă, câine, o statuie etc. Dacă există ceva mare, pot să-l fac mic. Acum, Ili.S Miniatures Art & Hobby a devenit o făbricuţă cu un om”, spune aceasta.

Sibienii pot vedea miniaturile „live”

Ileana spune că la Sibiu vine întotdeauna pentru festivalurile hand made. Îi place că oamenii pot astfel să îi descopere pasiunea pe viu. Despre clienții săi însă spune că sunt puțini, dar fideli, îndeosebi colecționari. Cei care sunt curioși de afacerea ei, pot să o admire și direct la atelierul din Ocna Sibiului.

„Sibiul îl pot lega doar de festivaluri hand made, unde sibienii pot vedea miniaturile live. E mai mult o expoziție, oamenii le admiră foarte mult pe pitice, dar clienții îi pot număra pe degetele de la o mână. Sunt valoroși pentru mine că unii dintre ei devin clienți fideli. În urma experienței cu acest business de șase ani, am ajuns la faza de amenajare a unei expoziții într-un spațiu privat, pentru ca cei care trec pragul atelierului să vadă şi produsul finit”, povestește Ili.

Cea mai inedită comandă pe care a primit-o a fost de a amenaja, în miniatură, un dormitor. „M-a provocat o comandă cu poze incognito cu un dormitor pentru a-l face cadou în miniatură. A creat furori micuțul dormitor. Asemănarea a fost până în cele mai mici detalii.”

Atelierul se află în Ocna Sibiului însă până veți ajunge acolo, puteți să vedeți fotografii cu micile creații pe pagina de Facebook Ili.s Miniatures Art&Hobby.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marcel Ioan

Acum 3 ani

Fain! Succes! :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus