Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Șeful IȘJ despre rezultatele la Evaluare Națională și BAC: „Ținând cont de contextul actual sunt rezultate acceptabile”

Șeful IȘJ despre rezultatele la Evaluare Națională și BAC: „Ținând cont de contextul actual sunt rezultate acceptabile”

A doua jumătate a anului școlar 2019-2020 a fost caracterizată de multe premiere din cauza pandemiei de COVID-19. Este vorba despre actul educațional continuat de profesori și elevi on-line, despre reîntoarcerea la școală a elevilor din ani terminali în condiții speciale, despre susținerea de către aceștia a examenelor finale, în condiții, de asemenea speciale.

Cu toate acestea, examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat au fost date de elevi. Dacă în cazul rezultatelor de la Evaluare Națională, în ceea ce privește numărul mediilor de 10, Sibiul nu se regăsește în primele județe ale țării având șase medii de 10, în condițiile în care, în județul Cluj, aflat pe primul loc au fost 66 de medii de 10, iar în Constanța și Suceava aflate pe locul 10 au fost 19 medii de zece, la Bacalaureat ne-am situat pe locul II, la nivel național cu un procent de promovare de 71,8%. Despre aceste rezultate, despre contextul în care au fost obținute și despre strategia pentru anul școlar 2020-2021 am vorbit cu prof. Alexandru Dumbravă, inspector școlar general.

Reporter: Acestea sunt primele rezultate de la Evaluare Națională și de la Bacalaureat pe care dumneavoastră le prindeți în calitate de inspector școlar general. Ce părere aveți de rezultatele obținute de elevii din județ?

Alexandru Dumbravă: Ținând cont de contextul în care s-au dat examenele, condiții speciale, după o perioadă specială de pregătire înainte de susținerea lor, rezultatele sunt undeva unde ne așteptam să fie, dar se putea și mai bine. Ținând cont de contextul actual sunt rezultate acceptabile.

La Bacalaureat am fost totuși pe locul II, la nivel național.

Este adevărat că la Bacalaureat rezultatele sunt bune comparativ cu restul țării, dar noi avem așteptări mari de la Sibiu. Vrem să fim primii, dar important este ca elevii să-și găsească drumul în viață, pentru că la urma urmei sunt doar niște note și nu întotdeauna reflectă realitatea.

Și dacă tot ați menționat asta, sunt aceste rezultate relevante pentru calitatea educației din județul Sibiu?

Rezultatele obținute de elevi arată nu doar munca depusă de aceștia ci și implicarea părinților și a profesorilor, prin urmare sunt ale tuturor, în parteneriat și așa cum v-am spus nu cred că o notă definește un elev. Dacă un elev a luat o notă de șapte sau opt nu înseamnă neapărat că este un elev de șapte sau opt, poate a fost o zi mai neinspirată. Important este ca fiecare elev după ce trece de aceste examene să-și găsească drumul lui și să meargă, cu curaj, mai departe.

Probabil mai sunt și alți factori, ca emoțiile sau stresul...

Absolut. Chiar am avut cazuri de copii care s-au descurcat la prima probă excepțional dar la a doua probă au făcut un atac de panică și le-a fost foarte, foarte greu să depășească șocul. Se întâmplă multe lucruri la care oamenii nu se așteaptă.

Ca în fiecare an sunt școli sau licee cu rezultate foarte bune și școli și licee unde rezultatele sunt slabe sau ajung să aibă promovabilitate zero. Ce se întâmplă acolo unde copiii nu reușesc deloc să promoveze?

Ne-am învățat să lăudăm pe unii și să dăm cu biciul în alții, dar cred că lucrurile nu sunt chiar așa. Școlile cu rezultate foarte bune pleacă la drum cu copii foarte bine pregătiți, în timp ce celelalte școli pleacă cu copii care abia și-au luat cinci-ul și încearcă să se ridice.

Și spuneți că doar copiii sunt cauza? Din statistici se observă că multe dintre aceste școli se află în zone rurale.

Da, dar sunt în zone în care copiii care au fost cât de cât buni au plecat mai departe și s-au dus la alte școli, iar cei care au rămas au făcut-o că n-au alternative, pentru că nu au avut familii care să-i susțină, iar profesorii, de multe ori, poate fac minuni. Cred că munca este multa mai mare să aduci un copil de la patru, cinci, până la șase decât să-l iei de la 9,20 și să-l duci la zece.

Inspectoratul face, în funcție de rezultatele la aceste examene, investigații în urma cărora să se identifice problemele și să se găsescă strategii care să îmbunătățească situația și în aceste școli?

Da, o să se facă o analiză la fiecare școală în parte să vedem în fiecare școală în parte și cu ce s-a plecat la drum și ce a ieșit la capăt. O să încercăm ca până la începutul toamnei să avem un raport pe situația aceasta, pentru că din punctul meu de vedere este greșit pe unii doar să-i lauzi și pe alții să-i cerți în condițiile în care nu pleacă toți de pe același calapod.

Despre anul școlar 2020-2021 ne puteți spune ceva?

Încă nu știm nimic. Așteptăm și noi instrucțiuni de la minister, iar în funcție de evoluția sintuației din țară în ceea ce privește pandemia de COVID, vom avea și noi mai multe răspunsuri.

Concediu în vara aceasta o să aveți?

Greu de crezut.

Ce le transmiteți elevilor după această perioadă grea și după terminarea examenelor?

Să se bucure de zilele de vacanță rămase și apoi să aștepte toamna cu forțe proaspete.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus