Duminică,
09.08.2020
Cer Senin
Acum
18°C

Mai multe avertismente decât amenzi, pentru cei care nu poată masca în magazine

06 Iulie 2020 13:01

Mai multe avertismente decât amenzi, pentru cei care nu poată masca în magazine

Polițiștii sibieni au scris peste 30 de avertismente celor care au fost prinși că nu purtau mască de protecție în supermarket-uri, de la intrarea în stare de alertă și până în prezent. În aceeași perioadă de timp au fost aplicate și amenzi, însă într-un număr mai mic.

27 amenzi și 36 avertismente scrise au fost acordate de polițiști, în ultimele săptămâni, de la trecerea la stare de alertă, celor care nu au purtat mască în magazine. Prima amendă pentru o persoană care nu a purtat mască în supermarket a fost acordată pe 16 iunie, a doua zi de la intrarea în vigoare a stării de alertă, ziua cu cele mai multe amenzi acordate fiind 21 iunie când au fost înregistrate 11 persoane sancționate contravențional.

Cea mai mare amendă acordată unui sibian care nu a respectat această măsură a fost înregistrată pe 26 iunie, în valoare de 2.500 lei, conform raportului transmis de Prefectura Sibiu.

În ceea ce privește avertismentele scrise, 11 au fost aplicate pe 22 iunie, iar 25 au fost aplicate câteva zile mai târziu, pe 25 iunie. Autoritățile explică de ce numărul avertismentelor este mai mare decât cel al amenzilor.

„Prevenirea infectărilor nu poate fi realizată decât prin responsabilizarea populației cu privire la riscurile îmbolnăvirii, iar responsabilizarea colectivă se realizează prin responsabilizarea individuală, prin asumarea de către fiecare persoană a necesității respectării regulilor de igienă și distanțare fizică și nu prin inducerea de către forțele de ordine a unei stări de teamă privind sancționarea contravențională sau penală. Polițiștii sibieni acționează cu precădere în scopul informării cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a infectării cu coronavirus și mulțumesc tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă”, a transmis Elena Welter, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Paznicii de magazine: „Îi trimitem la farmacie”

Pe lângă verificarea temperaturii clienților, paznicii de la intrările în supermarketuri au și rolul de a se asigura că fiecare persoană poartă mască. Ei povestesc că nu au avut mari probleme cu clienții, în ultima perioadă și că atunci când văd că cineva nu poartă mască, pur și simplu nu îi permite accesul în magazin.

„Nu prea avem ce să le facem. Dacă vin fără mască, eu le arăt drumul către cea mai apropiată farmacie. Să se ducă să își cumpere mască și apoi pot să intre, altfel nu. Au mai fost și clienți mai recalcitranți, care n-au înțeles că așa e legea, dar într-un final nu au avut încotro. Nu au ce să facă. Dacă eu pot să stau aici toată ziua cu masca, să facă bine să își ia și ei pentru câteva minute cât stau în magazin”, spune paznicul unui hypermarket de la ieșirea din Sibiu.

Aceeași poveste este și în centrul orașului. Paznicul unui supermarket din zonă spune că au existat și persoane mai recalcitrante, dar a putut rezona într-un final cu ele. „Mai vin oameni fără mască de protecție, dar nu îi las să intre. Sunt unii care se enervează, se ceartă cu noi, dar se calmează și înțeleg într-un final că e pentru binele tuturor”, spune acesta.

 

Vizualizari: 696

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Vlad S

Acum 1 lună

Foarte bine ca nu sunt lasati. Problema este ca o buna parte din acesti clienti, o data intrati, isi dau jos masca si ubla nestingheriti prin magazin.
Raspunde

Miki Maus

Acum 1 lună

Stăteau paznicii de la supermarket cu ochii in termometru si uita sa oprească sa intre pe cei fara masca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus