Luni,
05.12.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță și-a depus raportul: activitatea, sediile și banii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță și-a depus raportul: activitatea, sediile și banii

”Eu am o vorba când mă plimb cu Lola, câinele meu: trebuie să strâng după ea, chiar dacă nu mă vede nimeni. Așa trebuie să facem politică. Să fim curați chiar și atunci când nu ne vede nimeni, sau când e în avantajul nostru personal să fim altfel. Să ne comportăm la fel chiar și atunci când nu ne vede nimeni”, spune europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță ca un preambul la raportul său de activitate, publicat la un an de când a primit mandatul.

Europarlamentarul și-a prezentat în detaliu activitatea în Parlamenul European, în Comisii și în teritoriu. ”Suntem aici datorită dumneavoastră, celor care cred într-o Românie cu adevărat europeană. Este o șansă formidabilă pentru România să fim parte din destinul comun al Europei spre un viitori mai bun, fiindcă UE înseamnă pace, prosperitate și solidaritate. Cred în politica făcută de jos în sus și pentru mine este esențial să fiu aproape de oameni. Forța unui politician este dată de cei care-i încredințează mandatul, iar asta îl obligă să-i consulte și să-i informeze periodic.  Mai cred în adevăr și competență, două valori care au lipsit în peisajul politic românesc de prea multă vreme. De aceea, la un an de mandat, fac un exercițiu real de transparență și vă prezint aici cele mai importante subiecte pe care lucrez în Parlamentul European”, spune europarlamentarul.

Nicu Ștefănuță a scris în detaliu despre ce a făcut concret în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranța alimentelor și Comisia pentru bugete din care face parte, dar și despre Delegația pentru relațiile cu SUA și Drepturile europene, domenii pe care le stăpânește de când era funcționar european.

Europarlamentarul este raportor alternativ pe Fondul pentru tranziție echitabilă. ”Obiectivul acestui fond este să ajute regiunile afectate de tranziția către neutralitate climatică și să asigure o dezvoltare unitară pe tot parcursul procesului. Aici am adăugat 3 amendamente importante: Deconectarea Fondului de tranziție echitabilă de către obligația făcută statelor membre de a transfera bani din fondurile de politică de coeziune către acest fond. Astfel, Fondul de tranziție echitabilă trebuie să fie unul independent și complementar, ajutând într-adevăr la spiritul ideii de tranziție echitabilă, „să nu lăsăm pe nimeni în urmă; Creșterea bugetului inițial de 7,5 miliarde de euro la un buget care să ajute statele membre să înceapă cu adevărat acest proces de tranziție; Posibilitatea pentru statele membre de a beneficia de asistență tehnică în elaborarea planurilor teritoriale (obligatorii pentru a putea beneficia de fondurile europene)”, scrie Ștefănuță.

Câți bani câștigă un europarlamentar

Transparența financiară este cel de-al doilea capitol din raportul său de activitate, și a intrat aici în detalii care urmăresc fiecare cent cheltuit, primit de la Parlamentul European. Sibianul spune că anul trecut indemnizația pentru cheltuieli generale a fost de 4.513 euro/lună, iar în 2020 a crescut la 4.563 euro/lună, ajungând la un total de 54.446 euro pentru cele 12 luni de mandat. Indemnizația aceasta acoperă toate costurile de administrare și amenajare a birourilor din țară, facturile telefonice și taxele poștale, abonamente la diverse publicații, evenimente și activități de protocol la Bruxelles, Strasbourg sau în țara de origine a deputatului. Europarlamentarul a făcut un grafic în care a detaliat unde s-au dus banii: cheltuielile legate de chiriile și utilitățile birourilor locale reprezintă 40,34% din suma totală primită în acest an, adică 21.965,56 euro. ”O parte importantă din fondurile avute la dispoziție în primul an de mandat a fost acordată inaugurării, amenajării și dotării birourilor locale, deoarece de la început mi-am dorit ca activitatea mea din Parlamentul European să fie cunoscută de către români, iar aceste birouri locale să nu fie doar niște birouri anoste de care lumea fuge, o „chestie” în care e un fotoliu mare cu un șef de care lumea se ferește, ci niște spații prietenoase, niște spații pentru comunitate, orientate către elevi și studenți dornici de a accesa bibliotecile noastre, dar și către seniorii interesați de politicile europene”, descrie europarlamentarul.

Ștefănuță spune că în aceste 12 luni a primit o  diurnă zilnică pentru deplasarea la sediile din Bruxelles și Strasbourg de 323 de euro pe zi, bani care acoperă cheltuielile legate de cazare și masă. În plus, europarlamentarii primesc o indemnizație pentru asistența parlamentară, de 25.442 de euro/ lunar, bani plătiți direct de către Parlamentul European asistenților și care pot fi folosiți doar pentru salariile asistenților parlamentari acreditați. ”Eu am patru la Bruxelles, maximum acceptat de Parlamentul European), pentru asistenții locali (3 angajați – 2 la Sibiu si 1 la Cluj), pentru asistenții delegației, pentru misiunile la Strasbourg, pentru contracte de prestări de servicii și pentru stagiari. Încă de la începutul mandatului, mi-a plăcut să am minimum un stagiar în birou, iar până în prezent 7 persoane s-au bucurat de această experiență la Bruxelles. Știu ce greu este să fii stagiar deoarece viața în Belgia nu este ieftină, așa că mi-am plătit toți stagiarii cu maximumul alocat: 1313 euro net”, susține europarlamentarul.

Salariul este venitul de bază al europarlamentarilor și acesta este de 6.962,95 euro/lună – net. ”Pandemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere pe toți. Spitalele și ONG-urile de sănătate au depins enorm de donațiile cetățenilor, pentru a acoperi toate costurile destinate achiziționării echipamentelor medicale necesare luptei împotriva coronavirusului. În această perioadă, am donat peste 3.500 euro către spitale din țară și către fundații și organizații care au strâns bani pentru achiziționarea de echipamente medicale”, mai spune Nicu Ștefănuță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1802

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dan2 Cp

Acum 2 ani

deci cam 10000(zece mii)eur pe luna .................din banii romanilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus