Gheorghe Tuluc, viceprimar al Sibiului în perioada 2000-2002, și soția sa, Elena Tuluc au recunoscut că a luat mită în formă continuată, respectiv a fost complice la luarea de mită și au fost de acord cu o pedeapsă de trei ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, într-un acord cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Dosarul de urmărire penală care îl privește pe Tuluc, alături de alți trei inculpați, printre care și soția sa, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Neamț, anunță DNA într-un comunicat de presă.
Conform procurorilor DNA, faptele s-au petrecut în perioada 2011-2012, timp în care fostul viceprimar al Sibiului era specialist (consultant) și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor.
Mită ascunsă în contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje
Tuluc a recunoscut că a primit de la trei oameni de afaceri 1,29 milioane de lei mită pentru a favoriza societățile la anumite licitații, iar apoi a admis rapoarte de supervizare și verificare a lucrărilor. Banii erau mascați prin contracte de consultanță și asistență tehnică în construcții, susțin procurorii DNA: ”În contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele” inculpatul Tuluc Gheorghe, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare, printre altele, la: verificarea și promovarea documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții ce erau finanțate din bugetul de stat sau credite externe; supervizarea calitativă și cantitativă a lucrărilor realizate; favorizarea societății unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitații, în sensul că i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație. Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri”, scrie în comunicatul DNA.
În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, susțin procurorii anticorupție.
Pedepsele agreate de soții Tuluc, în colaborare cu procurorii DNA:
Gheorghe Tuluc: 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunilor,
Elena Tuluc: 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunilor.
Demisie cu scandal din funcția de viceprimar
În decembrie 2002, presa locală scria despre demisia viceprimarului Gheorghe Tuluc, după ce s-a certat cu primarul Klaus Iohannis. În urma unor discuții aprinse cu Tuluc, primarul a cerut convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului local, cu scopul de a propune demiterea viceprimarului. Cu puțin timp înaintea ședinței, cei doi au discutat câteva minute, apoi Tuluc și-a înaintat demisia. ”În virtutea onoarei, am decis să-mi dau demisia. A fost o decizie grea, dar interesele locale sunt mai importante și nu am dorit să se mai insiste cu lupte pe la colțuri. Am decis să apelez la onoare”, a spus Gheorghe Tuluc, atunci. Viceprimarul urma să fie destituit din funcție cu voturile consilierilor FDGR și PSD. Viceprimarul a revenit atunci în funcția de director general al SC Drumuri și Prestări Construcții SA Sibiu. ”Noi avem un protocol cu FDGR. Primarul a considerat că nu mai poate face echipă cu Tuluc. Primarul a explicat foarte clar. Dacă domnul Tuluc vrea să vina la PSD, nu va exista nici o problemă. Exista un statut”, comenta în 2002 președintele organizației municipale Sibiu a PSD, Gheorghe Suditu. Tuluc era susținut din punct de vedere politic de PD și PNL.
”Rețetă” veche
Despre posibile fapte de corupție legate de soții Tuluc a scris inclusiv Turnul Sfatului, în urmă cu 10 ani. La fel ca în rechizitoriul întocmit de DNA și recunoscut de fostul viceprimar, ”rețeta” era aceeași. Atunci, soții Tuluc erau acuzați că iau mită prin contracte de consultanță și închiriere de utilaje, intermediate prin firma Elenei Tuluc.
Fostul viceprimar a respins atunci acuzațiile.”Asta e comandă. Nu are cine să vorbească astfel de prostii. Din punctul meu de vedere nu e niciun fel de conflict de interese. Eu nu sunt angajat ca funcționar public acolo, ci ca specialist pe un anumit domeniu, în cadrul regularizărilor. Așa că nu am nicio interdicție de a lucra cu oricine. Sunt persoană privată, cum ar veni. Mie nu mi-a interzis nimeni cu cine și cu ce să lucrez”, declara în 2010, Gheorghe Tuluc. Ziua News scria, de asemenea, de o situație asemănătoare în 2015.
Ultima declarație de avere
Conform unei declarații de avere depusă de Elena Tuluc în aprilie 2019, din funcția de consilier superior la Ministerul Fondurilor Europene, soții Tuluc dețineau nouă terenuri: agricol, în Sibiu, în suprafață de 54 de mii de mp, intravilan în Sibiu (911 mp), Cisnădie livadă (56 de mii de mp), București, intravilan (10,35 mp), Roman, intravilan (5000 mp), Roman, extravilan (5.000 mp, 250 mp și 5.050 mp). Terenurile din Roman sunt moștenite de către Elena Tuluc, aceasta deținând 37,5% din proprietate. La capitolul case și apartamente de locuit, soții Tuluc deținea o casă achiziționată în Sibiu, în anul 2000 de 618 mp, un apartament cumpărat în București în 2007 și o casă de locuit în Roman – moștenire din partea soției.
Soții Tuluc dețin două automobile un Volkswagen fabricat în 2012, și un Hyundai Santa Fe, fabricat în 2016 și bijuterii în valoare de 10 mii de euro, dobândite în perioada 1996-2008. Cei doi nu au declarat că dețin bani în conturi, ci doar acțiuni și credite în valoare totală de 180 de mii de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Aci Duțu
Acum 37 minute
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 42 minute
Gigi
Acum 43 minute
Emil
Acum 1 oră
Ghita