Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Micile afaceri: S-a făcut bijutier pentru a-și convinge actuala soție să iasă în oraș cu el

Micile afaceri: S-a făcut bijutier pentru a-și convinge actuala soție să iasă în oraș cu el

Un tânăr din Sibiu a reușit să transforme o mică pasiune prin care încerca să-și impresioneze colega de liceu într-o afacere de care acum este foarte mândru. Jurist de meserie, Ionuț Costin are un atelier de reparat bijuterii, în centrul orașului.

Babi, așa cum îi spune cu drag soția sa, sibianul își amintește și acum de primele bijuterii pe care le-a creat. Totul a pornit, de fapt, din dorința sa de a impresiona o liceancă de care se îndrăgostise. „Voiam să mă dau mare”, își amintește el. Așa că întâi a vândut prin clasă creațiile verișoarei sale, dar pentru că nu câștiga prea mulți bani din asta (10 lei comision), a decis să facă singur bijuterii. Își dorea enorm ca fata pe care o plăcea atât de mult să aleagă o creație a sa și să o poarte, însă asta nu se întâmpla nicicum.

„Am început să caut pe internet furnizori pentru accesorii de bijuterii și astfel am început să fac singur bijuteriile din mărgeluțe și sârmă de argint, pe care le vindeam la liceu. Mergea binișor! Dar cum vă spuneam, exista o fată care niciodată nu cumpăra bijuterii de la mine cu toate că le inspecta și zicea că sunt foarte frumoase. Adevărul este că doar pe ea bijuteriile mele străluceau cu adevărat și am realizat atunci, într-o zi obișnuită, că ea va fi diamantul din inima mea și muza unui biet bijutier. La scurt timp după am devenit iubiți. Acum pot spune că sunt un nimeni fără soția și familia mea, un biet bijutier zgâriat pe degete de munca lui istovitoare și fără rost”, mărturisește Ionuț.

De atunci au trecut opt ani și a ajuns departe cu pasiunea sa. Deși a urmat cursurile Facultății de Drept și a devenit jurist, plăcerea de a crea bijuterii nu l-a părăsit pentru niciun moment.

„Ne-a întrebat odată un profesor din facultate ce dorim fiecare să profesam. Unul avocat, altul procuror, în stânga mea notar, eu am spus că vreau să devin bijutier. Au început toți colegii să râdă, dar pentru mine a fost acel moment în care realitatea s-a întâlnit cu visele iar visul meu a fost categoric. Sunt aproximativ 8 ani din momentul în care am pus mâna pe primele mărgele și am împletit brățări cu fir de argint, până astăzi, când oamenii frumoși care intră în atelier mi se adresează cu domnul Costin și eu îi întreb cu ce le pot fi de folos”, spune tânărul.

De obicei, oamenii au probleme precum: „Am un inel de lipit și aș vrea să știu dacă se poate?”, „Mi-a rămas mică verigheta și nu o mai pot scoate!” sau „Mi-a tras copilul lanțul și mi l-a rupt! Se mai poate face ceva?”.

Deși, oficial, a început cu reparații, timid a pornit și cu producția de bijuterii. Deocamdată se vând doar online, în cantități mici, pentru că cel mai mult își ocupă timpul cu reparații, dar spune că în viitor planul este să rămână online și să se ocupe doar cu producția. „Din păcate în zilele noastre aliajele bijuteriilor sunt de proastă calitate iar construcția lor la fel. Se rup foarte ușor, se uzează extrem de repede. Eu nu mai repar bijuterii goale pe interior pentru că pur și simplu se topesc la cea mai mică neatenție.”

În ceea ce privește creațiile sale, la cea de mai jos lucrează în această perioadă.

Este important de specificat faptul că Ionuț nu prelucrează bijuterii la comandă.

Primii bani investiți – 3.000 de lei pentru un arzător

Ionuț spune că orice pasiune poate fi transformată în afacere, cu dotări minime și bani puțini. „Totul este să nu renunți la visul tău.” Primii bani pe care el i-a investit au fost 3.000 de lei, din care a cumpărat un arzător cu butan pe care îl folosește și acum, o mașină de găurit, clești și unelte de măsurat. Nu a putut să le folosească atunci când le-a cumpărat, pentru că încă îi lipseau multe unelte, însă spune că e genul de om care „mai întâi își cumpără un covor și apoi casa, așa îmi place mie să visez”.

Totuși, bijutierul explică faptul că, din punctul său de vedere, cea mai mare investiție a fost în informații, cărți și cursuri din afara țării. La început stătea ore întregi în fiecare zi să urmărească tutoriale.

„Există un bijutier și din România care a prezentat prin video-uri, pentru prima dată la noi, ce înseamnă această meserie. Semnătura lui era gravată pe bijuterii: Giacomo. Astăzi nu mai este printre noi și, cu siguranță, merită să vedeți ce înseamnă aceasta muncă”, spune el.

 

După investiția inițială au urmat altele, mai mari. La sfatul vecinului său, care are o afacere cu dulciuri la comandă, i-a cunoscut pe cei care aveau să îi deschidă drumul către o mare oportunitate – 30.000 de euro cu care își modernizează afacerea. „Domnul Bunaciu și doamna Diana Bleoca, pe care îi salut cu toata considerația, m-au informat și astfel am reușit să câștig un proiect de aproximativ 30.000 euro pentru un atelier de reparații și producție bijuterii prin programul Romania Start Up Plus. Am reușit acest lucru prin Asociația Dezvoltarea Capitalului Uman din Sebeș, oameni extraordinari care depun o muncă fantastică pentru a ajuta firmele romanești, a crea locuri de muncă și a susține capitalul românesc”, explică tânărul.

Ionuț este dispus să îi ajute și pe cei care vor să urmeze această meserie, cu informații, în mod gratuit. Bijutierul poate fi găsit pe strada Ocnei, nr. 38, iar lucrările sale pot fi găsite pe pagina de Facebook a atelierului.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus