Marţi,
04.08.2020
Cer Senin
Acum
22°C

Presa franceză laudă „Malmkrog”, pelicula filmată în Mălâncrav

11 Iulie 2020 11:48

Presa franceză laudă „Malmkrog”, pelicula filmată în Mălâncrav

„Un film extraordinar prin solemnitatea și libertatea sa”, scrie Les Fiches du Cinéma despre Malmkrog, cea mai recentă și provocatoare producție a regizorului român Cristi Puiu, anunță Europafm.ro. Filmul este o ecranizare de epocă, cu un scenariu care reprezintă o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900). Pelicula a fost filmată timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav, comuna Laslea.

Conacul a fost reabilitat în 2007

Conacul Apafi din Malâncrav, a fost construit de familia Apafi în urmă cu 400 de ani, până în secolul XVIII. La sfârșitul secolului, după moartea familiei Apafi a trecut în proprietatea familiei Bethlen. În 1920 este proprietate a Bisericii Evanghelice, iar în regimul comunist a devenit cămin cultural, după care a fost abandonat. După 1989 a fost restituit Bisericii Evanghelice, care a vândut Fundației Mihai Eminescu Trust, cel care l-a refăcut și l-a inclus în circuitul turistic. Lucrările s-au încheiat în 2007, au deschis o bibliotecă și spațiu pentru conferințe si expoziții.

Film în limba franceză

Malmkrog, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, premiat la Berlinală, are parte de cronici pozitive în presa franceză după premiera de pe marile ecranele din Franța la finalul săptămânii trecute. Prestigiosul „Le point” argumentează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. „Pe cât de somptuos, pe atât de complex, pe cât de arid, pe atât de fascinant, noul film al lui Cristi Puiu este o adevărată lecție de punere în scenă”, notează și Premiere, în timp ce prestigiosul Le Point analizează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. aVoir-aLire.com laudă în egală măsură jocul actoricesc: „Regizorul ne dăruiește un film unic și curajos, iar actorii oferă o performanță memorabilă”.

„La finalul secolului al XIX-lea, un latifundiar rus, om de societate, implicat, conversează cu invitații săi la masă despre război, morală și religie. Pornind de la textele filozofului și poetului rus Vladimir Soloviov, Cristi Puiu compune o întreagă lume în spatele ușilor închise, aparent greu de pătruns, dar în care revărsarea de cuvinte și accentele profetice ne poartă departe…” , punctează și Beaux Arts Magazine despre „Malmkrog”.

Distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters de la celebrul Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie), unde a avut premiera internațională și a intrat în competiție cu alte 14 producții din întreaga lume, filmul „Malmkrog” îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară, iar decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol al XX-lea din Transilvania.

Filmul „Malmkrog” va fi prezentat în avanpremieră, în România, la începutul lunii august, la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF.

 

Vizualizari: 1542

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus