Miercuri,
16.06.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Am fost la ZOO să văd exemplare din specia umanoidă

Am fost la ZOO să văd exemplare din specia umanoidă

Coada mașinilor parcate pe partea dreaptă a drumului se apropia de sensul giratoriu spre Valea Aurie, ca în vremurile bune. În fața aleii care duce la ZOO, o ciurdă de mașini stăteau priponite unele într-altele, în ciuda marcajului făcut ca pentru dobitoace, altfel mult mai simple și oneste decât omul. Aceleași căsuțe de lemn, aceleași produse îndoielnice de bâlci de țară, aceleași figuri pestrițe. Primul semn de civilizație l-am întâlnit de abia la poarta grădinii zoologice. Un sistem de turnicheți cu iz occidental, culmea, respectat de toți cetățenii. Probabil că în absența vreunei găuri în gard, a vreunui sistem care să permită să-i dai un leu paznicului, în loc de trei pentru bilet, a făcut ca mamiferul cunoscut sub numele de om să se supună.

Sincer, am fost mai curios de oameni și comportamentul lor social, decât de animale. Închise în țarcuri, ori în cuști, animalele nu sunt un spectacol în acest decor. La celelalte mamifere, cele de dincolo de zăbrele, acolo e jungla.

Nu-ți dai seama care e maimuța. Animalul prins și închis între fiare sau specia modernă de gibon care-și cheamă progeniturile cu mult aplomb, urlând: ”haidătz, bă, să-l vedetz pă ăsta cu curu roșu”. Ți-e rușine să te uiți în ochii ursului înspre care se aruncă cu resturi. La fel, ți-e jenă și față de animalul care a prins în gard, în dreptul unei biete cămile, următorul enunț: ”Perioada de gestație 12-14 luni, fată 1 rar 2 produși”. Poți înțelege o greșeală, dar cu greu admiți că niciunul dintre angajați n-au observat de vreo 20 de ani că poate nu e tocmai bine.

Coronvirus. Ce vorbești? În micul chioșc, birtulețul din pădurea plină cu animale, e exemplul clasic de ce la noi statisticile sunt permanent erecte. Dacă aș fi rău, aș zice că acolo e adevăratul ZOO. Rest de mască prinsă de urechi, câteodată doar de una, lăbărțată sub bărbie, e singura urmă de protecție. Mănuși purtate de angajați doar pe mâna stângă, folosită probabil la numărat bani. Dreapta e așa cum a lăsat-o Creatorul doar pentru lucruri nobile și nu trebuie, probabil, întinată cu plastic.

Stoluri de oameni, unii în alții, fără nicio normă, fără niciun zvon de pandemie. La bărci, cârmaciul șef atinge elegant pe toată lumea, distanțarea socială a rămas doar în clipurile vândute de Guvern, în media.

Ieșirea se face în sistem dacă nu ești primul, fă în așa fel să fii, de parcă hoarda de oameni de mânată din urmă de ceva lupi. Iar coridorul de asfalt ce răzbate tot mai greu prin pădure te ghidează la suprafață dintr-o mare de kitsch. Am făcut-o și pe asta, am bifat momentul 2020, la ZOO. Mă gândesc sincer că e momentul să-l răresc. O dată la cinci ani poate e mult mai indicat.

Tag-uri: zoo , Sibiu

Vizualizari: 9639

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

BSI Hermannstadt

Acum 11 luni

Gradinile zoologice ar trebui sa dispara daca sustinem ca ne civilizam si avem constiinta. Ar fi suficient sa plasam cate-o oglinda in fiecare cusca ca sa vedem cel mai feroce "animal".
Raspunde

Io Nut

Acum 11 luni

La Zoo trebuie neaparat marit tariful de intrare. 3 lei oricum e bataie de joc dar macar la 10 lei/pers, se mai "filtreaza" vizitatorii. N-am inteles niciodata de ce la muzeul satului intrarea e vreo 20 lei iar la Zoo unde e nevoie si de cumparat mancare pentru animale, intrarea e in bataie de joc (pentru animale)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@nut Io

Acum 11 luni

Ce idiot. I se pare ieftin biletul sa intri la o institutie publica. Ca sa filtrezi? Ce sa filtrezi, oamenii cu bani de cei care abia isi cumpara o paine si se uita chiar si la 3 lei? Pentru cei din urma nici macar dreptul sa vada niste animale nu-l mai pot avea? Normal ar trebui sa fie acces gratuit pentru ca este un serviciu al primariei
Raspunde

Zzz Y

Acum 11 luni

"dresptul sa vada niste animale" e un drept universal al omului sau e productie proprie?
Raspunde

DDD D

Acum 11 luni

Cand vizitezi o țară străină si mergi la Zoo nu ai nici o problemă sa plătești intrarea, la Sibiu ai vrea sa primesti tu 3 lei ca sa mergi sa vizitezi, nu? Iti imaginezi ca din impozitul plătit pe o masina si un apartament se face totul in acest oras? Te înșeli.....Avem pretentii de servicii de cea mai înaltă calitate dar nu vrem să contribuim cu nimic!
Raspunde

Cetatean Sibian

Acum 11 luni

Vopsiti bancile alea si mai spalati-le ca arata jalnic, vedeti ca s-a inventat si vaselina pentru hidrobiciclete si mai dati cu dezinfectant pe ele, puneti va si mascutele pe botic sau nu vedeti ce se intampla. Ca sugestie, dati drumul la cateva cismele sa se poata spala lumea pe maini si limitati accesul la un numar definit de persoane, cam ca in parcarea din Piata Mica,ca sa glumesc putin.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus