Miercuri,
12.08.2020
Parțial Noros
Acum
17°C

FOTO Cometa Neowise a fost fotografiată din Sibiu. ”Devine din ce în ce mai spectaculoasă”

14 Iulie 2020 17:57

FOTO Cometa Neowise a fost fotografiată din Sibiu. ”Devine din ce în ce mai spectaculoasă”

Sibienii Adrian Bugariu și Ovidiu Matiu au reușit să surprindă în câteva fotografii frumusețea cometei Neowise, care poate fi văzută în această perioadă și din zona noastră. Cei doi au pornit spre locația aleasă la 2 noaptea și până la 4:30 au fotografiat-o în mod constant. Rezultatele au făcut să merite orele pe care le-au petrecut nedormind, în vârful dealului.

Fotograful Adrian Bugariu povestește, pentru Turnul Sfatului, că a început să urmărească această cometă în urmă cu mai mult timp și că aștepta să devină vizibilă pe cerul Sibiului. A găsit noaptea perfectă pentru a o fotografia și, alături de un alt fotograf sibian, Ovidiu Matiu, a pornit spre Daia, de unde cometa putea fi văzută mai bine. Timp de o oră și jumătate au fotografiat-o în mod constant, încercând să îi surprindă frumusețea.

„Am urmărit cu ajutorul unor aplicații de astronomie, disponibile pe smartphone, când va fi vizibilă în condiții bune și din apropiere de Sibiu. După ce am urmărit îndeaproape și prognoza meteo, pentru că această cometă este poziționată destul de jos la orizont, am decis să merg împreună cu Ovidiu Matiu, în dimineața zilei de 11 iulie, undeva în apropiere de Daia, unde știam că avem vedere liberă spre nord-est, locul unde urma să răsară cometa. Am plecat la ora 02:30 și la 3:00 am ajuns deja în locul respectiv, aflat foarte aproape de Sibiu. Am văzut imediat cometa cu ochiul liber și am montat echipamentele foto, după care am tot fotografiat până la 04:30, când cometa nu a mai fost vizibilă, din cauză că lumina soarelui aflat sub linia orizontului nu a mai permis acest lucru”, povestește Adi.

Cei doi s-au și întrecut în fotografii, pentru a vedea cine obține cele mai bune imagini, deși, spune fotograful, posibilitățile de încadrare nu erau atât de diverse, „din cauza faptului că aparatele erau fixate pe trepied și pentru a fotografia cometa ai nevoie de un timp de expunere cuprins între 1 și 5 secunde”. După ce cometa nu a mai fost vizibilă, cei doi au rămas să fotografieze răsăritul, apoi au pornit spre case, „destul de obosiți după o noapte nedormită, dar mulțumiți de rezultatele obținute.

Ovidiu a mai fost odată să fotografieze cometa, azi-noapte, la Păltiniș, una din imaginile surprinse acum fiind cea pe care a și ales să o distribuie pe rețelele de socializare.

Neowise este una dintre puținele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol, spun specialiștii, și va sta pe cer aproape toată luna iulie. (mediafax.ro)

Vizualizari: 3917

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus