Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Amenzi pentru sibienii care nu repară locuințele. Cum se schimbă imaginea Sibiului

Amenzi pentru sibienii care nu repară locuințele. Cum se schimbă imaginea Sibiului

Imaginea Sibiului de oraș turistic se bazează în mare măsură pe arhitectura centrului istoric și pe modul în care sunt întreținute clădirile istorice.

În medie, Poliția Locală Sibiu amendează câte doi sibieni pe săptămână pentru că nu-și întrețin și repară imobilele, iar Direcția Județeană pentru Cultură arată că anul trecut a fost o adevărată efervescență a reparației de fațade în Sibiu.

”În acest an au fost aplicate 55 de sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de întreținere și reparare a imobilelor, în sumă de 43.980 lei. În urma acţiunilor Poliţiei Locale mulți dintre cei amendați au obținut certificat de urbanism pentru începerea lucrărilor necesare”, arată municipalitatea sibiană într-un răspuns oferit la solicitarea Turnul Sfatului.

Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu arată că anul trecut, în vederea Summitului, a fost un adevărat val al refacerilor de fațade în Sibiu. Entuziasmul s-a temperat în prezent, mai ales după efectele pandemiei de coronavirus.

”Anul trecut a fost un val al refacerilor de fațade în centrul Sibiului datorat Summitului UE, primăria și-a dorit ca zona centrală, pe unde urmau să treacă oficialitățile, să fie pusă la punct. Responsabilitatea pentru patrimoniu nu ne revine numai nouă, orice om, proprietar de monument, administrator sau chiriaș, are obligația de a păstra patrimoniul și a-l pune în valoare. Noi nu putem suplini conștiința proprietarilor și administratorilor referitoare la protejarea patrimoniului, aceasta se educă. Partea văzută a aisbergului se referă la oamenii care vin la avizare, în schimb, partea nevăzută este cea ilegală, mult mai amplă. O instituție mică, așa cum suntem noi, nu poate să suplinească implicarea UAT-urilor și a altor organisme cu atribuții în domeniu. Refacerea fațadelor a fost legată de Summit și s-a axat pe centrul istoric, nu a coborât prea mult spre Orașul de Jos și nici spre periferia zonei de protecție a centrul Sibiului”, a explicat Valentin Delcă, directorul DCP Sibiu.

În anul 2019 Direcția pentru Cultură și Patrimoniu a emis în jur de 700 de avize, dintre care aproape jumătate se referă la fațade. În ciuda numărului mare de autorizații, specialiștii în domeniu spun că în continuare există lucrări neconforme sau chiar ilegale în oraș.

”Nu am oprit oamenii să lucreze, dimpotrivă. Dar am ajuns și la cum se face. Noi nu am dat aviz nici pe materiale neconforme cu regulamentul, nici pe culori stridente, nici pe distrugeri de ancadramente, nici pe schimbare de țiglă. Unele avize au fost respectate, altele nu au fost respectate. Și mai este și partea de lucrat fără avize și fără autorizații. Se întâmplă destul de des”, mai spune Valentin Delcă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3958

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Der Konig Von Hermannstadt

Acum 3 ani

Al nu știu câtelea exemplu de viziune obtuză, limitată și imbecilă a primăriei! În Oradea și Cluj, așa cum e legea de proastă, s-au găsit soluții, în coparticiparea primăriei și proprietarilor, pentru reabilitarea fațadelor. În satul Sibiu, condus de cel mai înapoiat primar din țară, se trimit grătăriștii de la locală direct la amendat, fără nici cel mai mic efort de a găsi o soluție. Sibiul cu Fodor e ca o mașină sport cu motor electric de mașină de tuns iarbă!
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

La, ca vin sasi sa va faca casele pe care le-ati furat voi
Raspunde

Marcel Ioan

Acum 3 ani

@ Der Konig Von Hermannstadt - Daca esti proprietar trebuie sa faci ce trebuie sa faci, ca esti PROPRIETAR. Daca vrei sa stai acolo si sa te bucuri de centru platesti. E casa istorica, trebuie renovata conform normelor deci platesti. Nu ii impiedica nimeni sa vanda si sa se mute intr-un bloc de printr-un cartier... Pe de alta parte primaria "nu a vazut" casele pana la Summit. Asta e nesimtirea lui Fodor si a gastii ei. Nesimtirea proprietarilor e ca ei cred ca nu conteaza cum le arata casa pe dinafara intr-un oras turistic.
Raspunde

Gica Sibianul

Acum 3 ani

Pentru cladirea fostului tribunal nu se percep amenzi pentru renovare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus