Sâmbătă,
15.08.2020
Innorat
Acum
18°C

Primele promisiuni din cursa pentru Primăria Sibiu: sală polivalentă cu 10.000 de locuri sau un alt ritm?

22 Iulie 2020 15:59

Primele promisiuni din cursa pentru Primăria Sibiu: sală polivalentă cu 10.000 de locuri sau un alt ritm?

Liberalul Adrian Bibu este primul candidat pentru Primăria Sibiu care și-a lansat platforma-program. Documentul abundă de proiecte punctuale, dar mesajul din preambul face referire la ritmul în care acestea trebuie implementate.

Nu atât proiectele, cât ritmul și modul de implementare al acestora este alternativa pe care Adrian Bibu o propune actualei conduceri a Primăriei Sibiu, prin platforma program lansată în cursul zilei de miercuri. ”Sibiul  trebuie nu doar să țină pasul cu vremurile, ci să fie, așa cum se întâmpla odată, înaintea lor”, este mesajul prin care Adrian Bibu și-a lansat platforma-program, disponibilă pe site-ul creat pentru candidatura lui.

Devenit consilier local din luna martie a anului 2019 (după retragerea lui Virgil Popa), Adrian Bibu consideră că Sibiul a regresat în ultima perioadă în raport cu dezvoltarea altor orașe din țară. ”Veți vedea (în plarforma-program -n.r.) proiecte mari și foarte mari. Unii vor spune că nu sunt bani, alții, că juridic lucrurile sunt complicate. Vor spune lucruri pe care le-am auzit destul în România! Sunt lucruri care s-au realizat în alte orașe din țară. Orașe care în alți ani erau obișnuite să vină să învețe că se poate de aici, din Sibiu. Vă chem să dovedim că Sibiul știe din nou ce vrea!”, scrie Adrian Bibu în documentul pe care promite că îl va detalia în perioada următoare.

Proiectele propuse: nimic ”foarte nou”

Majoritatea proiectelor pe care Adrian Bibu le propune prin programul său electoral fac deja parte din lista celor pe care administrația sibiană și le-a asumat prin diferitele strategii adoptate în ultimii ani, fie că vorbim de Planul urbanistic general sau de Planul de mobilitate urbană durabilă.

Printre marile proiecte care nu pot fi găsite descrise în mod explicit în strategiile deja existente și pe care Bibu le propune din postura de candidat ar fi cel al unei săli polivalente cu 10.000 de locuri. O sală care ar trebui să fie parte a unei strategii care să ofere Sibiului posibilitatea de a găzdui competiții sportive naționale și internaționale. ”Consider, însă, că o strategie complexă cu privire la acest capitol se impune, iar ea trebuie să cuprindă un Complex Competițional (Sală Polivalentă) de minim 10.000 de locuri și bazin olimpic în zona Poplaca, în zona Calea Șurii Mici sau Zăvoi”, descrie Bibu ideile care să transforme Sibiul într-o nouă ”capitală”, una a evenimentelor sportive.

Proiectul unui complex sportiv și de agrement în zona Zăvoi există, de altfel, în planurile administrației sibiene, care a comandat în primăvara acestui an un plan urbanistic zonal pentru acest obiectiv. Obiectiv care, la origine, era un aqua-park propus pentru Pădurea Dumbrava, ”mutat” apoi în capătul Căii Poplăcii și ”relocat” în zona Zăvoi. ”Susțin intenția actualei administrații de a dezvolta un Aqua Parc. Cred, însă, că această intenție trebuie să capete un ritm mai accelerat, astfel încât să devină mai mult decât o promisiune”, scrie Adrian Bibu în programul făcut public. Care – tot ca o noutate – propune ca fostul depozit de armament din Pădurea Dumbrava (primul loc propus pentru aqua-park acum 14 ani) să devină o zonă de agrement cu alei nebetonate, trasee de drumeție și puncte de observație naturală.

Captură din platforma-program propusă de Adrian Bibu

Lista proiectelor propuse de Adrian Bibu sunt fie doar enumerate în strategiile adoptate ale Sibiului, fie deja aflate în diferite etape de implementare (în majoritate, etape incipiente, dar și unele la care urmează faza de execuție): amenajarea infrastructurii din zona viitorului nou spital județean, construirea de noi crește și grădinițe, conexiuni rutiere noi, benzi dedicate pentru autobuze pe care să poată circula și bicicliștii, parcuri sportive, centrul de conferințe și spectacole din zona pieței Unirii.

Adrian Bibu face referire și la reconversia platformelor industriale din zona limitrofă centrului istoric al Sibiului, acesta fiind și unul din subiectele propuse de actuala administrație în cadrul elaborării noului Plan urbanistic al orașului (pentru care este în desfășurare procedura de atribuire a contractului).

În contextul în care la Sibiu va fi operaționalizat și un comandament NATO pentru Europa de sud-est, candidatul PNL la Primărie consideră că și spațiile Armatei, pe care aceasta nu le mai folosește în intravilan, ar trebui recuperate pentru oraș. ”Sibiul trebuie să facă uz de toate relațiile sale politice pentru a determina transferul facilităților militare nefuncționale în proprietatea sa, în scopul dezvoltării de spații publice comune și nu al realizării de investiții imobiliare”, scrie Adrian Bibu. Afirmația lui merită pusă în contextul în care din anul 2007, atât fostul primar Klaus Iohannis, cât și actualul primar Astrid Fodor nu au reușit să ducă la bun sfârșit transferul de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale pentru cele 130 de ha ale poligonului de pe Calea Poplăcii. 

Zona metropolitană

Promisiune făcută inclusiv de actualul primar al Sibiului, Zona metropolitană este primul între proiectele majore pe care Adrian Bibu le enumeră în programul său. Promisiunea realizării unei astfel de asocieri între localități are drept obiectiv ”capacitatea de a rezolva problema transportului în comun”. Context în care Adrian Bibu își continuă programul cu proiectul ”trenului interurban”. Acesta este, probabil, cel mai vechi proiect pentru care societatea civilă și asociațiile patronale din Sibiu au făcut demersuri concrete: în 2006, a fost realizat chiar și un test al deplasării unui tren pe relația Cisnădie – Șelimbăr – Sibiu – Zona Industrială Vest – Sibiu – Ocna Sibiului. Proiectul a rămas, însă, doar o enumerare în Planul de mobilitate urbană durabilă a Sibiului, adoptat în 2017. ”Sibiul are capacitatea de a-și asuma proiecte de mare impact. Trebuie doar să aibă curajul de a face asta”, scrie Adrian Bibu, care propune ca viitoarea asociație care va gestiona zona metropolitană să implementeze un tren pe relația Cisnădie – Șelimbăr – Sibiu – ZIV.

Funcționarea Primăriei. Urbanismul?

”Digitalizarea maximă” este printre sloganurile inserate de Adrian Bibu în programul său atunci când face referire la modificările necesar de adus administrației și serviciilor acesteia. ”Susțin o abordare de tip nou în relația cetățean-administrație, cu accent pe servicii care astăzi sunt deficitare, precum urbanismul”, indică Bibu o zonă în care consideră că actuala administrație nu a funcționat optim.

El amintește și alte modificări care pot fi aduse funcționării orașului, față de actuala situație. ”Sibiul trebuie să impună, chiar dacă pentru asta sunt necesare modificări de contracte sau de hotărâri existente, reglementări care să reducă disconfortul creat cetățenilor de anumite servicii. Spre exemplu, serviciile de salubritate realizate noaptea, regulamente speciale pentru școlile de șoferi, actualizarea regulamentului taxi și a celui pentru terasele din centrul istoric”.

Întreaga platformă-progam a lui Adrian Bibu poate fi consultată aici

Vizualizari: 3731

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ilie Dumitru Ilie

Acum 3 săptămâni

Va propun ceva care nu costa nimic si o sa aiba un impact major. Si anume ca Politia Locala sa fie pro cetățean, pro respectarea ordinii. Sa nu ne mai simțim amenințați de ei cand ii che.am in ajutor. Deocamdată sunt pro cerșetorie si pro ce vreti dumneavoastra, atitudine care a transformat orașul, mai ales centrul într-un circ. Si mai ales sunt pro efort minim. Ca e mai bine sa nu faci nimic . În orașul pe care îl păstorit cetățenii cinstiti traiesc cu frica poliției locale. Multumim frumos...
Raspunde

Dhyhyjdgj Ffhjgfhj

Acum 2 săptămâni

deocamdata politia locala intervine doar atunci cand vor si unde vor si la ei nu exista notiunea de AUTOSESIZARE ci vor mereu sa li se faca sesizari, chiar sa ramai la fata locului pana ajung ei (ca sa vada cel pe care il denunti de unde i se trage sa poti sa o incasezi apoi) si s-ar putea ca azi maine sa vrea sa duci tu omul cu problema direct la ei la sediu ca burtile lor grase si pline nu se pot deplasa pe teren dar sunt bine umplute in fiecare luna din salariul gras pe care il incaseaza tot din impozitele si taxele pe care le platim noi cei care avem nevoie de servicile lor inexistente. propun desfintarea acestei insitutii si politia municipala sa aiba un serviciu care sa inlocuiasca PLS cu oameni angajati prin concurs nu pe baza de pile si relatii si pe cat de gras esti. In plus recrearea postului de Politist de Sector in fiecare cartier care sa patruleze cartierele si sa le cunoasca locuitorii si sa vada problemele si sa le inlature cum era inainte cand nu puteai sa lasi pe domeniul public masini abandonate, gramezi de nisp si pietris si stive de caramizi si tigla pana terminai casa iar pietonii si masiniile sa isi vada de drum prin alta partea ca este mai important ghiolbanul cu ce face el acolo decat accesul facil mai ales al mijloacelor speciale: salvare, pompieri, masini EON sau electrica, politie si altele asemanatoare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus