Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
23°C

Peste 120 de profesori școliți gratuit în IT de patru sibieni: „Am observat că și învățătorii, dar și profesorii aveau nevoie de ajutor”

Peste 120 de profesori școliți gratuit în IT de patru sibieni: „Am observat că și învățătorii, dar și profesorii aveau nevoie de ajutor”

Patru IT-iști din cadrul Școlii Informale de IT Sibiu au decis să ofere cadrelor didactice din Sibiu cursuri gratuite de IT cu ajutorul cărora să se descurce mai ușor pe platformele folosite în sistemul educațional pentru cursurile online. Cei patru spun că ideea le-a venit după ce s-au lovit, din postura de părinți, de dificultatea cu care se confruntau atât o parte dintre copii, cât și o parte dintre cadrele didactice. Proiectul celor patru a fost foarte bine primit și lasă loc pentru o nouă serie de astfelde proiecte, de asemenea voluntare. 

Peste 120 de cadre didactice au avut parte de cursuri gratuite de IT, cursuri ținute de patru IT-iști, care s-au decis să prijine profesorii din proprie inițiativă. Aceștia spun că ideea le-a venit dintr-o nevoie punctuală. 

„În momentul când a început școala, primul lucru pe care l-am făcut toți părinții a fost să ne ajutăm copii să folosească soluțiile celor de la Zoom și Google Classroom. Am observat că și învățătorii, dar și profesorii aveau nevoie de ajutor. De aici și până la implementarea acestui proiect a fost un pas mic. Am discutat cu ceilalți colegi de la Scoala Informala de IT - Sibiu dacă nu putem pregăti materiale pentru cele doua soluții și dacă putem sa facem cursuri online cateva ore după masa pentru profesori”, spun cei patru IT-iști. Ei sunt o echipă de colegi care au mai început împreună și alte proiecte, cum este Kids CoderDojo’s, iar pasiunea pentru educație este în ADN-ul lor. 

Unul dintre IT-iști este Andreea Cîndea, care are o experiență de mai mult de 9 ani în industria de IT ca și Software Tester și are o înclinație pentru tot ce înseamnă „mentorship” și „knowledge sharing” și crede cu tărie în educație non-formală, ea fiind și Champion în BumbleBee CoderDojo Sibiu. 

Cel de-al doilea este Daniel Hunyadi, cu o experiență de peste 19 ani în industria de IT ca Software Developer dar și ca profesor universitar. Pasiunea lui autentică pentru tehnologie este, pur și simplu molipsitoare și atunci când mentorează copii, și atunci când crește noi generații de programatori în rândul adulților. El este și mentor în Little Dragons CoderDojo Sibiu. 

Echipa a fost completată Viorel Bota, cu o experiență de peste 13 ani în industria de IT, are focusul în dezvoltarea sistemelor de control folosite în construcția de automobile. De 4 ani, își exersează pasiunea în dezvoltarea și integrarea aplicațiilor care susțin procesul de dezvoltare. El își dedică timpul personal proiectelor de dezvoltare a aplicațiilor „open source”, dar și mentoratului, el fiind și mentor în Little Dragons CoderDojo Sibiu. 

De asemenea, parte din proiect a făcut și Cătălin Mihacea, având o experiență de peste 17 ani în industria de IT, crede cu tărie în puterea networking-ului, implicându-se activ în crearea și dezvoltarea comunităților locale. Motto-ul lui este “If you did not learn something in a day it means you have lost a day from your life”, el fiind și mentor în Little Dragons CoderDojo Sibiu. 

Profesorii consideră lăudabilă inițiativa tinerilor

Cei peste 120 de profesori care s-au înscris la curs au fost atât din mediul urban cât și din cel rural. Am avut înscrise peste 120 de cadre didactice care au participat la 5 sesiuni de cursuri  împreună cu noi. 

Daniela Mate, profesor la liceul de Artă din Sibiu a făcut parte dintre cadrele didactice care au participat la proiect. Aceasta vorbește despre utilitatea cursului.

„A trebuit să facem rapid tranziția de la predarea clasică, în sala de clasă, față în față, bazată pe anumite metode și mijloace didactice la predarea în mediul online, unde modul de abordare este total diferit. Inițial, am căutat să identific modalități simple de a păstra contactul cu elevii, aveam deja constituite grupuri de WhatsApp, apoi am început să lucrez pe platforma pusă la dispoziție de școală. După un timp, am dorit să știu să folosesc și alte aplicații, platforme și astfel a apărut nevoia de instruire și cursul, iar la sfârșitul acestuia am descoperit că m-am” împrietenit” cu aceste unelte digitale”, spune profesoara. 

Daniela Mate consideră că inițiative tinerilor IT-iști a fost una deosebită.

„Au identificat o nevoie si au acționat. Cu profesionalism, cu calm și răbdare au reușit să ne ”decodifice” ceea ce părea la început de neînțeles, au conștientizat faptul ca au în față persoane de vârste diferite, cu experiențe diferite în online, cu sau fără competențe digitale de bază.  Mai mult decât atât, la sfârșitul cursului, fiecare dintre noi am primit două documente: unul ne era destinat și cuprindea un sumar al informațiilor aflate în sesiunea demonstrativă, cel de-al doilea era destinat elevilor și părinților, un ghid  ”Aplicații suport pentru cursuri în mediul online”.  Ce m-a impresionat a fost și  fost faptul că aveam permisiunea lor să le distribuim oricăror persoane care ar avea nevoie”, mai spune profesoara. 

De asemenea, este de părere că acest sistem de predare va rămâne o provocare ce va trebui acceptată. 

„Am învățat în această perioadă că schimbarea este intrinsecă, nu întotdeauna este alegerea noastră, dar trebuie să o acceptăm.  Acest sistem va mai rămâne o provocare, dar cred că având experiența semestrului trecut, o să gestionăm mai bine lucrurile. Cred că este timpul să înțelegem că utilizarea aplicațiilor va fi tot mai frecventă, că nu se va limita doar la perioada pandemiei ci va deveni o constantă. Tehnologia completează munca profesorului, dar nu o poate înlocui, este un instrument foarte util pentru îmbunătățirea actului didactic. Și cred că în viitor predarea online, dacă tot a intrat în viața și în obișnuința noastră, va completa armonios predarea clasică”, încheie Daniela Mate. 

Se are în vedere un nou proiect în acest sens, în luna septembrie

Pentru cei patru tineri experiența a fost una plăcută. Ei consideră că au putut ajuta într-un context nou pentru toată lumea, dar cel mai mult s-au bucurat de feedback-ul pozitiv al profesorilor. 

„Am primit mailuri de la ei după cursuri, pentru a ne mulțumi și a ne confirma că aceste cursuri i-au ajutat”, spun ei. Și tocmai pentru că au ajuns la concluzia că proiectul a fost o reușită intenționează să facă acest program și la început de septembrie, tot pe bază de voluntariat având deja toate materialele pregătite.

„Suntem pozitivi în această privință. Sunt cursuri destul de multe care ajută profesorii să se dezvolte în această zonă, și credem că prin campanii publice între domeniul privat și cel de stat se poate reuși mai mult. Sunt multe companii de IT, dar nu numai, care au donat sau își doresc să doneze echipamente pentru școli, la fel cum am făcut și noi cu Școala din Brădeni. E nevoie doar susținere și implicare din partea comunității pentru a face aceste proiecte posibile. Cu investiții continue în digitalizarea școlilor, și aici povestesc de lucruri simple ca laptop-uri, tablete, conexiune bună la internet și un server de email, Sibiul poate să fie pregătit pentru cursuri online, sau chiar și pentru cursuri în sistem mix. Dar acest lucru nu poate reuși fără o investiție, măcar  investiția de timp și efort din partea noastră, a comunității locale, prin voluntariat și susținerea sistemului educațional”, mai spun tinerii.

Au fost susținuți și de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în acest proiect.

„Am avut susținere, în special din partea doamnei Anca Voineag, Inspector de Informatică în Inspectoratul Școlar Sibiu. Ea ne-a susținut prin afișarea acestei inițiative pe site-ul inspectoratului și transmiterea acestui curs către școlile locale din Sibiu”, concluzionează tinerii.  

Cele cinci cursuri au avut loc la mijlocul lunii mai. Pentru că cererea a fost mare au decis să împartă profesorii în două grupe și să desfășoare cursurile în paralel. Fiecare curs a durat aproximativ 2 ore jumătate și au fost interactive. 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus