Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Livia și Gabriel, șefii de promoție ai Academiei Forțelor Terestre Sibiu

Livia și Gabriel, șefii de promoție ai Academiei Forțelor Terestre Sibiu

Livia Bârsan și Gabriel Predescu sunt șefii de promoție ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Sunt doi tineri ambițioși, cu idealuri și principii. Ambii vorbesc despre determinare, despre eșecuri și reușite, despre puterea de a te descoperi, de a te autoeduca și de a te autodepăși. Dacă Livia va profesa în cadrul batalionului HUMINT din Brigada de Informații Militare, Gabriel va fi ofițer al Poliției Române. Promoţia din care fac parte cei doi tineri poartă numele onorific „General Ioan Emanoil Florescu”.  Este compusă din 237 de absolvenţi (43 de fete şi 194 băieţi), pregătiţi pentru a încadra funcţii în Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie, Serviciul Român de Informaţii și Serviciul de Informații Externe.

Livia Bârsan a terminat specialitatea militară Artilerie și rachete cu media generală de absolvire 9,57, fiind şefă de promoţie pe Ministerul Apărării Naționale. Fata s-a născut în satul Cogeasca din județul Iași. Din satul natal a plecat să studieze la Colegiul Național „Emil Racovița din Iași, profil matematică-informatică. Fata spune că a fost o schimbare drastică pentru ea, dar care i-a arătat că se poate adapta în cele mai dificile condiții și i-a dat tăria necesară de a urma o carieră militară. 

„Curajul pe care l-am descoperit în mine, în acea perioadă m-a făcut să-mi dau seama că visul meu, care în copilărie părea atât de irealist, când tatăl meu îmi povestea despre zilele lui ca militar în termen, nu era imposibil de îndeplinit. Am petrecut anii de liceu printre viitori doctori și informaticieni, așteptând cu atâta entuziasm momentul în care am putut să le confirm că eu aveam să fac ceva special: să studiez la Academia Forțelor Terestre și să devin ofițer de artilerie”, spune Livia.

Pentru tânăra absolventă urmează studiile de masterat şi cursul de bază și va profesa în cadrul batalionului HUMINT din Brigada de Informații Militare.

Despre parcursul ei în academie spune că nu a fost mereu pe pantă ascendentă.

„Aici nu am avut parte doar de reuşite şi aprecieri, am experimentat dezamăgirea de sine şi eşecul, dar cred că asta a fost cel mai important pentru a îmi crea o imagine realistă despre capacitățile proprii pentru a putea şti care ar trebui să fie parcursul meu în carieră. Ca student gradat, cu siguranță asumarea unor responsabilități în contextul unor aşteptări mari au însemnat zile bune şi zile rele, care m-au maturizat şi m-au pregătit pentru cariera de ofițer care are în grijă o subunitate”, mai spune Livia.

În cadrul academiei a organizat proiecte în cadrul Corpului Cadeților, a ocupat funcția de student plutonier adjutant, a publicat teri articole și a participat la mobilități Erasmus în Ungaria, Italia, Franța, SUA și China. Fata spune că are ca pasiuni lectura, scrisul și limba și cultura japoneză.

Este de părere că fiecare tânăr trebuie să urmeze drumul pasiunilor și priceperilor sale în așa fel încât acțiunile sale să fie fundamentate de o motivație intrinsecă. În ceea ce privește generația din care face parte spune că îi place faptul că tinerii se pot adapta foarte ușor, sunt receptivi și acumulează ușor noi informații. Nu-i place, însă, dependența de tehnologie pe care o manifestă tinerii uneori.

Livia spune că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o până acum este că munca cinstită dă rezultate și nu este niciodată discreditată.

Gabriel Predescu a terminat specialitatea militară Intedență, cu media generală de absolvire 9,76, fiind Șeful promoției 2020. Tânărul de numai 22 de ani este din Slobozia și a avut un parcurs educațional plin de reușite. A absolvit școala gimnaziala, liceul și acum AFT ca șef de promoție. Spune despre el că îl caracterizează verticalitatea, integritatea și motivația, iar rezultate excepționale au fost obținute pentru că a sperat și a muncit.

„Cu fiecare izbândă, cu fiecare cădere și cu fiecare examen ce a presupus ore îndelungate de studiu m-am apropiat de celebrarea unui efort îndelungat, a unei dedicări zilnice zămislite pe reazemul seriozității, disciplinei și perseverenței pentru împlinire și dezvoltare”, spune Gabriel.

În paralel urmează cursurile Facultății de Drept ale Universității „Lucian Blaga”. În cazul lui Gabriel alegerea unei cariere militare nu a fost un vis din copilărie și nici nu s-a imaginat în acest domeniu în adolescență. Cu toate acestea, în momentul de față, tânărul afirmă cu tărie că și-a găsit vocația.

„Alegerea Academiei Forțelor Terestre a fost una conștientă și riguros chibzuită, cunoscând dinainte particularitățile vieții de student militar dat fiind faptul ca fratele meu, Cosmin, a urmat cursurile aceleiași instituții de învățământ”, spune Gabriel.

Gabriel va fi ofițer al Poliției Române și este determinat să-și facă meseria cu aceeași dedicare ce-l caracterizează.

„Pentru viitor, rămâne sa dovedesc că am ales să lucrez, cu devotament, cu oameni și pentru oameni, în domeniul în care îmi voi depune toată priceperea, perseverenta și profesionalismul pentru îndeplinirea misiunii de onoare ce îmi revine ca ofițer al Poliției Române. Pentru aceasta, nu voi renunță niciodată la visul pe care mi l-am țesut în minte, voi continua să cred în împlinirea lui, să fac tot ce-mi stă în putință ca visul de a deveni un reper in activitatea profesionala și personala să devina realitate, fiind convins de necesitatea educării continue, reflectată în dorința de a cunoaște mai mult, de a nu stagna, indiferent de nivelul atins la un moment dat”, spune tânărul ofițer.

Anii petrecuți în academia de la Sibiu au fost pentru Gabriel ani de formare. A avut funcția de student plutonier major, o funcție care a presupus o uriașă responsabilitate, dar căreia i-a făcut față păstrându-și principiile și valorile.

Gabriel spune că la baza reușitelor lui a stat deviza: consider că nu sunt în competiţie cu nimeni, doar cu mine însumi.

„Mi-am propus să fiu un exemplu pentru ceilalți, să excelez prin acțiunile mele și să tratez fiecare îndatorire cu seriozitate, iar pe fiecare coleg cu condescendență. Am reușit de-a lungul timpului să merg pe propria-mi matcă, necoborând niciodată standardul pe care mi l-am impus, am fuzionat atât însuşirile bune, cât şi pornirile greșite, izbutind să realizez un echilibru, care constituie axa firii mele, și care a reprezentat arma secretă în lupta acerbă pentru obținerea titlului de șef al promoției. În plus, nu recunosc o altă calitate mai importantă pentru a obține succesul de orice fel, decât calitatea de a fi perseverent. Efortul continuu, munca asiduă – nu norocul – sunt cheia atingerii potențialului meu maxim”, spune Gabriel.

Tânărul este șef al promoției „Ioan Emanoil Florescu” terminând cei trei ani de academie cu media cea mai mare, a obținut nota 10 în examenul de licență și este atât șef de promoție al MAI, cât și al specialității militare pentru care s-a pregătit în AFT - intendența.

Băiatul este pasionat de studiu și de cercetarea științifică pe care o consideră o componentă esențială la dezvoltarea bagajului personal intelectual și spiritual. Despre generația din care a făcut parte Gabriel are numai cuvinte la laudă. „Întâlneşti oameni care te uită, la rândul tău, uiţi oameni pe care i-ai întâlnit. Dar, uneori, întâlneşti oameni pe care nu îi poţi uita niciodată. Aceştia sunt colegii mei din AFT, împreună cu care am pășit pe tărâmul performantei. Generația general „Ioan Emanoil Florescu" a fost una de excepție, a fost antrenată să facă față noilor provocări și sa răspundă prompt la chemarea țării, am întâmpinat greutăți, dar am găsit soluții și am mers mai departe, reușind să învingem. Am învins timpul, am învins problemele”, spune tânărul.

Cei doi tineri au fost celebrați alături de colegii lor astăzi, la ora 11.00, într-o ceremonia militară de acordare a primului grad de ofiţer absolvenţilor Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” școlarizați pentru Ministerul Apărării Naționale, promoţia 2020.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Nicholas Paul

Acum 3 ani

Bravo lor! Felicitari si succes in viata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus