În acest moment, toate cele 12 paturi existente în secția ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu sunt ocupate de pacienți aflați în stare gravă, spune medicul Liliana Coldea, managerul Instituției. Situația este cu atât mai complicată, cu cât numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere.
În această dimineață, la ora 5.00 toate cele 12 paturi de la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu erau ocupate. Medicul Liliana Coldea spune că două paturi urmează a fi eliberate de pacienți care pot fi mutați pe alte secții, însă, dacă numărul de paturi va fi depășit pacienții aflați în stare gravă ar putea fi transferați în alt oraș sau județ.
„Avem 12 paturi pe secția ATI care sunt dedicate pacienților COVID, paturi care, în această dimineață la ora 5.00 erau ocupate toate. Medicul șef ATI Mihai Sava, m-a contactat de dimineață și m-a asigurat că avem doi pacienți care ar putea fi transferați de pe secție în saloane COVID, adică nu ar mai avea nevoie de terapie intensivă. Este vorba despre un caz al unui pacient care a fost primit de noi de la Târgoviște, prin Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. În prezent, pacientul nu mai este intubat, respiră spontan și nu mai are nevoie de a ocupa un pat de terapie intensivă, motiv pentru care azi dimineață am și luat legătura cu cei de Centrul Național și mi s-a promis că va fi transferat. În ceea ce privește al doilea pacient, este un pacient cu arsuri care a fost internat, inițial, în București și pentru că este sibian, am fost solicitați pentru preluarea lui. Și în acest caz pacientul nu mai este intubat și ar putea să ajungă în secție astfel încât să-i fie îngrijite leziunile de arsură”, spune Liliana Coldea.
Transfer în alt oraș dacă se depășește numărul de paturi
În cazul în care mai mulți pacienți necesită internare pe secția de Terapie Intensivă, iar numărul de paturi este depășit, managerul Spitalului Județean vorbește despre un plan de rezervă care implică transferarea pacientului în spitale din alte orașe sau județe.
„Planul de rezervă este că folosim un ventilator pe care îl avem și cu ajutorul căruia pacientul poate să fie intubat și dacă se află în secție. Următorul pas va fi să sunăm la Centrul Național pentru a primi un pat de terapie intensivă. Așa cum noi am primit cazuri din alte județe și din alte orașe, tot așa putem să cerem și noi sprijinul. Este absolut obligatoriu ca Centrul Național să rezolve această problemă. Aceasta a fost și ideea de creare a centrului, pentru a coordona cazurile acestea complexe și dificile în care se depășește numărul de paturi la terapie intensivă sau nu există ventilatoare în număr suficient. Este o situație, zic eu, controlată. Vor mai trebui rezolvate doar problemele legate de transport și de disponibilitate într-un județ sau într-un oraș cât mai aproape de orașul de unde este pacientul care are nevoie de asistență.
Sursa foto: arhiva TS
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6287
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Ioan
Acum 7 ore
Mel
Acum 7 ore
Mel
Acum 7 ore
Hmmm. Cititor sau frustrel?