Duminică,
20.09.2020
Innorat
Acum
23°C

Un spital nou cu oameni vechi

02 August 2020 20:13

Un spital nou cu oameni vechi

Poate fi construit cu ultima generație de cărămidă. Beton cu atestate luate pe stația orbitală. Fundație care să se unească cu ce va fi pe partea cealaltă a globului. Pereți de care să nu se lipească pic de microb. Aparatură medicală de care Jean-Luc Picard să nu fi văzut în nicio galaxie.

Poate să coste 500 de milioane de euro. Poate să aibă cinci heliporturi, ambulanțe – numai Tesla și uși ca-n Star Wars. Nu va fi decât un spital nou cu oameni vechi. Un biet locaș în care te duci timid, așteptând ce va da Domnul.

Închipuiți-vă pentru câteva minute cum veți fi tratat în noul spital de către aceiași medici pe care îi vedeți acum prin spitalele noastre. Vă veți simți mai bine că pe coridorul unde veți aștepta cu orele vor fi copaci? Poate câteva plasme care vor fi lăsate o zi, două, după inaugurare? Poate ceva reviste de feișăn? Dincolo de ușa cabinetului care se deschide tot după cum are doctorul chef, nu după programare, va fi același iz de vechi. Vor fi aceleași personalități care-și chinuie profesia într-un oraș de provincie. Acolo unde câte un rezident care vrea mai mult de la profesie e retrogradat prin Franța, Austria, Elveția, Germania sau mai știu eu unde. Veți aștepta, la fel ca și acum, o urmă de empatie. Veți încerca timid să găsiți un răspuns dincolo de fețele zidite ale celor care au uitat că totul în meseria lor se referă la oameni, nu la șoareci.

Nu dau toată vina pe doctori. Este evident că sunt mulți printre ei care fac cinste meseriei, dar e vorba de sistem. Un spital în care tot politicul dirijează - pentru că, nu-i așa, el a dat banul. Un astfel de sistem e sortit eșecului, după părerea mea, tot așa cum agonizează și cel actual. Un spital care va fi acaparat din ziua zero de marile familii sibiene, pricepute din tată în fiu, până la noră și cumnat, se va duce în cap.

Un spital nou cu reguli vechi nu-și are rostul. Iar noile reguli nu pot veni din Sibiu, din cabinetul unui președinte de Consiliu Județean. E nevoie de reguli clare, validate prin alte țări din vest, e nevoie de profesioniști care să reconstruiască un sistem, o țară.

Atâta timp cât vom avea aceiași secretari de stat care măsoară din ochi bugetul și-l dau mai departe în funcție de boli, atâta timp cât vom avea același sistem de asigurări, găurit și căpușat dincolo de limite, atâta timp cât educația va fi în continuare pe ultimul loc la școală, vom avea o clădire nouă și, poate, faină. Dar nu vom avea un spital.

Vizualizari: 7185

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Rotariu Ilie

Acum 1 lună

Din pacate adevarat. Inca 23 generatii...
Raspunde

Vladimir Vasiliu

Acum 1 lună

PNL=P$D La vremuri noi, tot NOI
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin Radu

Acum 1 lună

Toata problema ramane locatia,se putea ff bine ridica intr o zona mai centrala ... Dar in final o sa fie ff bine pt viata sibienilor si nu numai.Intreg orasul o sa creasca in urma acestei investitii !!
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Felicitări domnule Bratu, pentru articol. Ati pus punctul pe i sau mai bine spus pe d-na Campean. Era cazul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus