Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

10 la Titularizare: „Nu știu dacă nota scoate în evidență neapărat ce poate profesorul la clasă”

10 la Titularizare: „Nu știu dacă nota scoate în evidență neapărat ce poate profesorul la clasă”

Șase candidați au obținut anul acesta nota 10 la proba scrisă a examenul de titularizare. Doi dintre aceștia au susținut proba la disciplinele Învățător limba română și Psihopedagogie specială, iar patru la disciplina Religie. Examenul a avut loc în 29 iulie, iar primele rezultate au fost afișate ieri, 4 august. Patru dintre cei care obținut nota maximă au povestit despre experiența examenului, despre ce i-a motivat și ce planuri au pentru viitor. Doi au preferat să-și păstreze anonimatul.

Daiana Elena Andronache a luat nota 10 la disciplina învățător limba română și lucrează în învățământ de doi ani. A terminat Colegiul Național de Informatică, specializarea învățător-educator din Rîmnicu-Vâlcea în urmă cu trei ani, a profesat ca educator un an de zile, a făcut un an pauză, apoi din 2019 și până acum a profesat ca învățătoare la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu. Examenul i s-a părut destul de ușor, cu atât mai mult cu cât s-a pregătit. Pentru Daiana a fost foarte important să obțină notă mare la acest examen.

„Noi avem pretenții de la elevii noștri să aibă calificative bune și este important ca noi să fim, în primul rând, exemple pentru ei. Cum ne-am putea prezenta în fața lor cu note sub șapte?”, spune Daiana.

Și-a ales cariera din pasiune. Încă de mică a avut înclinații spre cariera de dascăl, iar din clasa a IX-a a fost sigură că asta își dorește să facă. De acum urmează definitivatul, gradele și cursuri de perfecționare.

Daiana spune că generațiile de copii care se ridică sunt dificile și provocatoare dar, în esență, asta este frumusețea lor.

„Copiii sunt foarte dezghețați și foarte deschiși. Asta iubesc la ei”, spune tânăra învățătoare.

Emanuela Cîmpean a luat 10 la disciplina Psihopedagogie specială. Specializarea ei îi permite să fie profesor în școlile unde învață  copii cu cerințe speciale. Emanuela este diriginte la clasa a II-a la Centrul de Educație Incluzivă Nr 1, din Sibiu de doi ani jumătate de când lucrează în învățământ. Înainte de a ajunge la catedră a lucrat la Muzeul Astra pe programul de pedagogie muzeal, după care a fost în concediu de creștere a copilului. Emanuela a terminat Psihologia și încă de când a terminat facultatea și-a dorit să lucreze în învățământ. În cele din urmă și-a împlinit visul, după ce a crescut și doi copii. Despre munca pe care o depune cu acești copii speciali i se pare pe cât de grea, pe atât de frumoasă.

„Este nevoie de răbdare, empatie și afecțiune pentru a lucra cu ei. Rezultatele nu se vad așa de ușor. Este nevoie de timp și de multă răbdare. Pot spune că de la clasa pregătitoare de când am început cu ai mei și până acum se vede o creștere și o evoluție înspre bine. Depinde și de ei și de mediul din care provin. Nu ține totul doar de educația din școală”, spune Emanuela. Examenul de titularizare nu i s-a părut mai ușor ca în anii trecuți și știe asta pentru că este a treia oară consecutiv când îl dă, iar anul acesta strădaniile ei au dus spre un rezultat perfect.

„La examenul de titularizare este destul de greu. Nu știu dacă nota scoate în evidență neapărat ce poate profesorul la clasă. Este importantă și parte de cunoștințe din domeniu, dar poate mai important este felul în care se descurcă cu copiii și cum poate să îi atragă de partea lui la clasă. Este o balanță care trebuie să existe”, spune Emanuela.

Următoarele provocări din carieră sunt gradele, pentru că definitivatul îl are luat de anul trecut.

Alin Ilie Bârsan a luat nota 10 la disciplina Religie. Băiatul are doar 23 de ani și anul acesta a absolvit cu diplomă de licență Facultatea de Teologie din Sibiu, specializarea teologie pastorală. S-a înscris la titularizare fără sa aibă post, pentru că și-a dorit „să încerce”. Acum speră să găsească un post de titular în Sibiu sau în apropierea Sibiului, în caz contrat, spune că se mulțumește și cu un post de suplinitor, iar la anul va da din nou examenul de titularizare. Alin a terminat teologia cu visul de a deveni preot, dar, în aceeași măsură, iubește și să fie îndrumător pentru cei mici. Spune că, cel mai probabil, va încerca să-ți împlinească ambele visuri.

„A început să-mi placă foarte mult să predau. În facultate am făcut modulul pedagogic, iar în anul III am făcu practică și am lucrat cu copiii, la un centru de pe Mihai Viteazu, la Biserica Sfinții Mihail și Gavril și m-am simțit foarte bine lucrând cu ei și m-am gândit că m-ar ajuta foarte mult dacă aș continua în acest sens”, povestește Alin.

În ceea ce privește examenul spune că a avut mari emoții.

„Sincer, am avut emoții. Mă gândeam că va fi greu, dar m-a ajutat Dumnezeu. Eram cel mai mic de acolo. Mulți erau în învățământ de un an sau doi, alții erau profesori cu definitivatul luat și am încercat și eu acum, pentru prima dată”, povestește tânărul teolog.

Cosmin Ioan Prode a luat nota 10 la disciplina Religie. Este profesor la Școala Gimnazială din Jina. Cosmin a terminat Facultatea de Teologie din Sibiu în anul 2016 și de atunci predă la Jina. Pentru că a absolvit și modulul pedagogic a ales să se întoarcă acasă, în mijlocul comunității în care s-a născut.

„La început nu am fost convins că o să-mi placă, dar în timp, am realizat că Dumnezeu a ales ce mi se potrivește. Nu vă pot explica ce mulțumite sufletească am astăzi, când predau. Sunt la școala la care am învățat, cei care mi-au fost profesori în generală mi-au devenit colegi, iar copiii sunt minunați. Să vă dau un exemplu. Celor mici, de la clasa a II-a, dacă le-am predat o priceasnă sau o cântare îi vedeai pe hol că ei toată ziua repetă și intrai după o săptămână la clasă și vedeai că ei cântau ce i-am învățat ora trecută, este o mulțumire”

Acum Cosmin este alături de familie lui și de părinți și nu are de gând să-și schimbe meseria. Examenul de titularizare i s-a părut accesibil, dar spune că a fost foarte mult de învățat. Cu toate acestea consideră că o notă mare obținută la un astfel de examen este foarte importantă.

„Este foarte important pentru un cadru didactic să obțină note mari la examenele din carieră pentru că devine credibil în ochii colegilor și nu numai. Oricum, pentru un cadru didactic un asemenea examen înseamnă și o schimbare pentru că îți reactualizezi practic toate cunoștințele din facultate. Cunoștințele de pedagogie, vrând, nevrând, mai rămân pe raft, că nu ne apucăm în fiecare seară să le citim, dar pentru un astfel de examen ești cumva obligat să reactualizezi tot”, spune Cosmin.

Următoarea provocare pentru profesorul de religie sunt gradele din învățământ pe care urmează să le dea în anii următori.        

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 22690

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus