Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
21°C

Atribuirea PUG-ului de un milion de euro al Sibiului, contestată. ”Jocul vechii generații”

06 August 2020 15:44

Atribuirea PUG-ului de un milion de euro al Sibiului, contestată. ”Jocul vechii generații”

Două generații de arhitecți se bat pentru realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al Sibiului. Asocierea Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL și cea formată din Daedalus Proiect SRL, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Intergraph Computer Services SRL sunt cele două tabere a căror luptă a ajuns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Primăria Sibiu a atribuit contractul asocierii construite în jurul Universității ”Ion Mincu”, însă modul în care s-a făcut departajarea îi nemulțumește pe arhitecții din asocierea Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL. ”Faza cea mai comică e că oamenii au uitat să semneze formularea de ofertă, ceea ce potrivit legii e o ofertă inadmisibilă”, spun aceștia, explicând că modul în care s-a constituit comisia de jurizare și jocurile făcute în jurul acestei licitații descalifică administrația locală. Au decis în consecință să sesizeze Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Universitatea de Arhitectură și în comisie și în licitație

Încă din faza pregătirii concursului de proiecte cei de la Asocierea Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL au sesizat nereguli grave și lucrurile au ajuns până la sesizarea Agenției Naționale de Integritate. ”Au făcut un caiet de sarcini, o copie după documentația de atribuire de la București (n.r. PUG-ul Bucureștiului), o procedura similară - concurs de soluții - un algoritm tâmpit de punctare și un juriu de oameni loiali, pentru că se cunosc între ei. Pentru doi dintre ei am făcut sesizare la Agenția Națională de Integritate, pentru că erau în conflict de interese absolut, unul era profesor la Facultatea de Urbanism a Universității Ioan Mincu, celălalt fiind tatăl unui din profesori”, spun contestatarii.

În urma acestei sesizări, cei doi, Constantin Enache – primul decan al Facultății de Urbanism și Vasile Mitrea, tatăl profesorului din cadrul Universității de Arhitectură Ioan Mincu, Andrei Mitrea, au fost înlocuiți din comisia care urma să evalueze proiectele. Tinerii arhitecți spun și în aceste condiții era de așteptat să piardă, pentru că totul părea pregătit de consilierul Gheorghe Pătrașcu, consilierul pe probleme de urbanism al primarului Astrid Fodor. ”Pătrașcu a fost director în Ministerul Dezvoltării în perioada în care Sibiul pornise dinamica de dezvoltare urbană. El este și membru în comisia locală a monumentelor istorice, a fost consilierul ministerului Culturii, în perioada din cabinetul Dăncilă, apropiat al vechiului colectiv de la Universitatea de Arhitectură Ioan Mincu. Este jocul vechii generații de arhitecți”, spun aceștia.

Cele două asocieri își dispută marile proiecte urbane care se realizează pe plan național. În ultimul dintre ele, cel pentru PUZ-ul Portului Constanța, au câștigat cei din noua generație. De asemenea, Synergetics Corporation a realizat prin diverse asocieri și PUG-urile municipiilor Brașov, Craiova și Călărași.

 Ce se contestă la CNSC

Asocierea Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL a fost depusă pe 27 iulie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și vizează comunicarea rezultatului procedurii, raportul procedurii, precum și raportul de jurizare.  Ei consideră că Primăria Sibiu, a încălcat grav prevederile legii achizițiilor publice, prin aplicarea greșită a procedurii stipulate de lege pentru concursul de soluții, în esență unul dintre ofertanți fiind invitat la negociere (inclusiv financiară), deși nu fusese anterior declarat câștigător al concursului, prin depășirea atribuțiilor de către juriu, prin desemnarea drept câștigător a participantului care a avut o ofertă inadmisibilă (ofertă anonimizată și nesemnată) și prin evaluarea în mod vădit discriminatoriu și superficial a proiectului depus de Asocierea Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL în raport cu al competitorului. „Prin această contestație solicităm reevaluarea celor două proiecte, o jurizare obiectivă în care să nu fie punctate doar punctele tari ale soluției propuse de către asocierea care pare favorită a juriului și autorității contractante și pe cele slabe ale soluției propuse de noi. Sunt atât elemente de fond, cât și de formă care indică în acest moment că procedura organizată de municipiul Sibiu a fost viciată. Locuitorii acestui oraș, companiile care își desfășoară activitatea aici au dreptul la cea mai potrivită soluție pentru actualizarea PUG-ului municipiului, iar aceasta se poate obține printr-o competiție corectă între participanții la concurs”, a declarat Adrian Ilie, partener Synergetics Corporation.

Răspunsul Primăriei Sibiu

Administrația sibiană a răspuns CNSC în urma sesizării Asocierii Synergetics Corporation SRL și Quattro Design SRL, explicând că procedurile au fost respectate, iar legat de activitatea juriului, ”atât membrii juriului, cât și comisia de evaluare au pus în aplicare prevederile Regulamentului de concurs și a întregii documentații de atribuire, documente de care, constatatorul avea cunoștință încă de la momentul publicării pe SEAP a documentației”, se arată în document.

Față de acuzația de inadmisibilitate lansată de Synergetics Corporation, Primăria Sibiu susține că este neîntemeiată, pentru că ”proiectul 02 (numerotat astfel de către comisia tehnică) a fost prezentat cu asigurarea anonimatului, prin aplicarea simbolului alfanumeric de identitate (DON67) atât în oferta tehnică, cât și în oferta financiară. Formularul de participare prezentat, care conține simbolul DON67 a fost semnat și ștampilat de către ofertant, fiind precizate documentele depuse, inclusiv propunerea financiară. Astfel, formularul de ofertă, centralizatorul financiar, graficul de prestare a serviciilor nu au fost semnate și ștampilate de către ofertant, tocmai pentru a asigura anonimatul proiectului de pus, documentele având însă menționat în colțul stânga sus simbolul alfanumeric de identitate (DON67)”, se mai arată în document.

”Ca răspuns la contestația depusă de unul dintre ofertanții care au participat la această procedură de achiziție, Primăria Sibiu a transmis Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) o adresă prin care ne susținem argumentat și detaliat punctul de vedere. În prezent contestația se află în evaluarea CNSC și nu ne vom exprima public până la soluționarea acesteia de către instituția abilitată. Mai multe detalii și o poziție detaliată vom putea oferi ulterior procedurii de atribuire, când informațiile din dosarul achiziției devin publice, respectând astfel prevederile legii 98/2016 privind achizițiile publice, art. 217, paragraful 4” - Primăria Sibiu 

Procedură lansată în a treia zi a anului

În prima zi lucrătoare din 2020, respectiv 3 ianuarie 2020, Primăria Sibiu a lansat procedura pentru realizarea proiectului pentru care s-au alocat 5,068 milioane de lei: noul Plan Urbanistic General, care ar urma să fie adaptat la studiile făcute de autorități în ultimii doi ani, respectiv Planul de Mobilitate Urbană și Strategia integrată de dezvoltare urbană.  Contractul urma să fie atribuit în urma unei proceduri care presupunea două etape, prima de înscriere, în care Primăria nu limitează numărul de candidați, și a doua care presupune un concurs de soluții, în urma căruia, un juriu de specialitate urma să acorde și premii de 45.000 lei, 35.000 lei și 25.000 lei.

Actualul PUG al municipiului a fost realizat în 2009 și aprobat în 2011, iar de atunci și până acum a suferit multiple intervenții prin Planuri urbanistice zonale.

Comisia inițială care a evaluat cele două proiecte

Radu Radoslav – profesor universitar și fost arhitect șef al Timișoarei

Constantin Enache – șef de proiect al PUZ-ului din București, în perioada în care arhitect șef era Gheorghe Pătrașcu, primul decan al Facultății de Urbanism a Universității Ioan Mincu) – retras în urma sesizărilor

Cătălina Preda – arhitect în București, fost membru supleant în Comisia Tehnică de Urbanism București

Vasile Mitrea - fostul decan al Facultății de Arhitectură din Cluj – retras în urma sesizărilor

Ioan Bucur

Augustina Stan (reprezentant Ministerul Dezvoltării Regionale)

Ion Cristian Șandru (Președinte OAR – Filiala Sibiu Vâlcea)

Membrii supleanți

Angela Kovacs

Mihai Țucă

Vizualizari: 3884

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ion El

Acum 1 lună

Opriti "dezvoltarile" imbecile de apartamente si case facute si gandite prost, de oamenii fara nici un fel de studii care au distrus Sibiul cu "creatiile" lor. Opriti si taierile de copaci dintre blocuri, poate si supravegheati ca lucrarile sa nu mai fie facute de mantuiala...sa nu mai lase aia de la gaz asfaltul varza, dupa ce baga tevi...nici aia de la apa canal sau electrica. E greu ?....ganditi, nu mai lucrati pe spagi, angajati oameni mai competenti si nu mai dati autorizatii tuturor lautarilor care s-au facut dezvoltatori peste noapte.
Raspunde

Alex 1

Acum 1 lună

Oricum va fi varza pugul. Arhitectii din ziua de azi sunt jalnici si cred ca se pot afirma prin experimente pe bani mulți si vietile oamenilor. Cineva trebuie sa le explice ca daca exista deja modele care functioneaza si lucruri care au deja un standard stabilit de experți, ei nu trebuie sa mai incerce tot felul de experimente sa descopere focul/roata. In loc sa se bazeze pe lucrurile in funcție de importanta lor, ei se chinuie sa se afirme pe principii total idioate (cel mai mare parc in camp, pista de biciclete in zona inundabila, restricție de inaltime la blocuri in zone unde ar trebui incurajata densitatea si pietonalitatea, sensuri unice pentru locuri de parcare, trotuare de 80-90 de cm pe artere principale, incurajarea scaderii densitatii populatiei in zone critice/centrale, incurajarea construcțiilor cu spatii mici de locuit/desfasurat activitati eco. Si multe altele) adică sunt bani aruncati pe fereastra in buzunarul mediocrilor.
Raspunde

Petre Arhitectul

Acum 1 lună

Domnule jurnalist, pe marele arhitect roman il cheama ION Mincu. ION, nu Ioan! Greu de tot! Jurnalism de 3lei.
Raspunde

Romanasul Democrat

Acum 1 lună

La pensie cu bunicuta !
Raspunde

Erlkonig Von Erle

Acum 1 lună

și să aducem un pesedache de la voi? n-ai să vezi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus