Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum începe școala? Exemplul de la I.L. Caragiale

Cum începe școala? Exemplul de la I.L. Caragiale

Școala Gimnazială ”I.L. Caragiale” din Sibiu se pregătește să înceapă anul școlar cu ore de curs ținute în aer liber, atunci când vremea va permite. Școala a achiziționat, deja, paleți, care au fost vopsiți în culori vesele și transformați în mobilier școlar. Toată munca a fost făcută de personalul școlii, dar și de voluntari. ”Noul spațiu cuprinde bănci realizate din paleți, saltele, o tablă, imagini cu schițe ale comunității locale, pavilioane portabile impermeabile. Este a 3 și ultima clasa amenajată în parcul școlar. Următoarea activitate: căsuțele de lectură!”, anunță școala, pe pagina sa de Facebook.

Conducerea școlii susține că aceste spații vor fi folosite atunci când vremea va permite, însă o decizie finală privind felul în care se vor desfășura orele din septembrie urmează să fie luată după consultarea Consiliului de Administrație al instituție și a Comisiei de Curriculum. ”Depinde de recomandările MEC. Am pregătit platforma G Suite for Education (licență gratuită) și încercăm să ne extindem și în alte spații (dacă ne poate ajută Primăria). În ultima săptămână din luna august am convocat CA și Comisia de Curriculum. Atunci decidem”, a declarat conducerea școlii pentru educațieprivată.ro. ”Clasele outdoors pe care le-am amenajat sunt pentru toamnă. Activitățile de vară au fost limitate. Recomandarea noastră pentru colegi este să folosească atât aceste spații, cât și parcul public din apropiere (30 m) pentru toate activitățile școlii”, au explicat reprezentanții școlii.

”Avem spații verzi nefolosite, elevi care doresc să stea în aer liber...”

Lucrările de la Școala I.L. Caragiale au fost realizate în colaborare cu Fundația Noi Orizonturi din Sibiu. ”Educația în aer liber și jocul susțin dezvoltarea emoțională, comportamentală și intelectuală. Studiile au arătat deja că elevii care învață în aer liber își dezvoltă: stima de sine, independența, încrederea, creativitatea, abilități de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, empatie față de ceilalți, abilități motorii, autodisciplina și inițiativa”, susțin membrii acestei fundații.

Pentru Romulus Simion, directorul școlii, a face educație în aer liber reprezintă normalitatea. ”Ai resurse gratuite, natura, și nevoi educaționale. Avem spații verzi nefolosite, elevi care doresc să stea în aer liber, posibilitatea de a folosi parcurile din apropierea școlilor, curțile școlilor. Toate spațiile exterioare au valențe educative, trebuie doar folosite”, spune acesta.

Încă de doi ani a demarat o serie de activități la care a invitat comunitatea locală, evenimente care se desfășoară în aer liber: picnicul anual al părinților, elevilor și profesorilor, târgurile de antreprenoriat din curtea școlii, unde participă toți elevii și sunt invitați părinții și vecinii din cartier, parcul școlar de carte pentru elevi și părinți. ”Introducerea restricțiilor anti-covid a fost doar un motiv în plus pentru a folosi aceste spații și a începe pregătirile de amenajare a curții școlii ca și sală outdoor”, a explicat directorul. Resurse financiare: ”am primit donații de la două firme cu care am plătit designul, paleții, transportul, am obținut reduceri de la o firmă din cartier pentru bannere, am folosit sprijinul financiar de la Fundația Noi Orizonturi pentru achiziție de saltele, corturi de tip pavilion și ne-am bazat pe munca voluntară a elevilor și colegilor”.

Decizia e locală

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 5 august, că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie. Șeful statului a precizat că, pentru cei mai mulți elevi asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ. Învățământul online va rămâne o opțiune în localitățile unde se înregistrează un număr mare de infectări cu noul coronavirus, iar cursurile nu se vor putea ține fizic. Există trei scenarii de care, autoritățile locate vor trebui să țină cont. Certitudinea este că, indiferent de situație, elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor fi în bănci.

Sibiul rămâne la latitudinea consiliilor de administrație din fiecare unitate de învățământ în ceea ce privește felul în care va începe școala în 14 septembrie. Odată cu declarația președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la începerea școlilor din data de 14 septembrie și cele trei scenarii propuse pentru frecventarea școlii, autoritățile locale trebui să găsească soluții viabile pentru momentul în care clopoțelul va suna începerea noului an școlar.

Cele trei scenarii sunt scenariul „verde”, „galben” și „roșu”. Scenariul „verde este cel mai optimist dintre toate” și presupune ca mai puţin de o persoană la mia de locuitori să fie depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În acest caz, toți elevii se pot întoarce în bănci.

Scenariul „galben” presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul „roșu” este cel mai sumbru dintre toate și înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

În momentul de față, ceea ce se cunoaște cu certitudine este că toate unitățile de învățământ din județul Sibiu vor fi deschise începând cu 14 septembrie 2020. Felul în care vor începe, însă, nu este sigur. „Modalitatea de deschidere și de desfășurare a procesului educativ va fi dată de respectarea celor trei scenarii emise de către MEN, decizia aparținând Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ. Nu putem avea un scenariu, deoarece decizia aparține doar acestor consilii, care, ulterior vor informa ISJ Sibiu și DSP Sibiu. Noi ne dorim ca toți elevii să revină în școli. Sperăm ca situația epidemiologică din județul Sibiu să permită participarea la cursuri a tuturor elevilor. Învățământul online va rămâne un scenariu pentru care fiecare unitate de învățământ trebuie să fie pregătită să-l aplice atunci când situația o va cere. Unitățile de învățământ vor trebui să fie flexibile și să poată face repede transferul între cele trei scenarii, ori de câte ori se impune”, a declarat pentru Turnul Sfatului, prof. Alexandru Dumbravă, inspertorul școlar general.

În 14 septembrie, peste 56 000 elevi și preșcolari ar trebui să înceapă anul noul an școlar.

Primăria așteaptă publicarea normelor și a legislației

Printre recomandările făcute de Ministerul Educației se află și cea care face referire la numărul de elevi dintr-o clasă. „Predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev și 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”. „În ceea ce privește spațiile de desfășurare a cursurilor, așteptăm publicarea normelor și a legislației anunțate, iar dacă va rămâne așa cum s-a anunțat public, așteptăm deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu privire la scenariul adoptat pentru Sibiu și măsurile care trebuie luate în contextul dat”, transmit reprezentanții primăriei.

Detalii despre subiect, AICI

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4155

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus