Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

Dosarul achizițiilor la Consiliul Județean: Ana Kraus – 3 ani și 4 luni de închisoare și jumătate de milion de lei

Dosarul achizițiilor la Consiliul Județean: Ana Kraus – 3 ani și 4 luni de închisoare și jumătate de milion de lei

S-a încheiat prima etapă din procesul achizițiilor de la Consiliul Județean, după ce Tribunalul Sibiu a dat sentința: Ana Kraus a fost condamnată la trei ani și patru luni de închisoare și la plata a 466 de mii de lei, plus alți 180 de mii de lei în solidar cu un alt inculpat, Emil Călin Buciuman. Pe de altă parte, Ioan Stoica, Elena Cornelia Oancea și Radu Constantin Micu au fost achitați. Urmează recursul la următoarele foruri de judecată.

Ana Kraus, fosta șefă a Serviciului administrativ din Consiliul județean Sibiu, a fost acuzată în acest dosar de către procurorii anticorupție de abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals și fals în înscrisuri, valoarea prejudiciilor produse de aceasta fiind estimată la aproximativ 400.000 de lei. Ancheta procurorilor DNA vizează perioada 2011 - 2015, Ana Kraus fiind angajată a instituției județene în perioada 1993 - 2016.

Faptele funcționarului se referă la fapte făcute în colaborare cu alți agenți economici, respectiv inventa reparații fictive la autoturisme, reparații decontate din bugetul Consiliului județean. De asemenea, conform propcurorilor, Ana Kraus achiziționa produse de întreținere pentru aceeași instituție, prin intermediul unei firme care cumpăra aceste produse de la Metro. Revânzarea produselor de curățenie către Consiliul județean se făcea după aplicarea unui adaos comercial a cărui medie a fost calculată de procurori la 240%.

Pedepsele

Ana Kraus a fost achitată de către judecătorii Tribunalului Sibiu pentru acuzațiile de abuz în serviciu în formă continuată. Însă a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane în formă continuată (90 de acte materiale) stabilind o pedeapsa de 3 ani închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani. Totodată, i s-a aplicat o pedeapsă complementară de interzicere a drepturilor civile pe o perioadă de 2 ani. Ana Kraus a fost găsită vinovată și pentru uz de fals în formă continuată (58 de acte materiale), primind o pedeapsă de un an închisoare și interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de doi ani. Instanța a contopit cele două pedepse Ana Kraus  urmând să execute pedeapsa închisorii cea mai grea, de 3 ani închisoare sporită la 3 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani, urmând să fie scăzută din această pedeapsă perioada în care a stat în arest preventiv.

Fostul funcționar al Consiliului Județean este obligată la plata sumei de 466,532,71 lei către partea civilă, reprezentând prejudiciul cauzat instituţiei publice ca urmare a comiterii infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane în formă continuată.

În solidar cu inculpatul Buciuman Emil Călin este obligată la plata sumei de 180.793,4 lei către partea civilă reprezentând prejudiciul cauzat instituţiei publice ca urmare a comiterii de către cei doi inculpaţi a infracţiunilor de uz de fals în formă continuată şi respectiv instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Instanța a stabilit menținerea sechestrului, dispusă de procuror, pentru un imobil ce aparține Anei Kraus și a unui alt imobil, în cazul lui Emil Călin Buciuman. Celorlalți inculpați din dosar li s-a dispus ridicarea sechestrului, după ce au fost achitați de această instanță.

Detalii legate de acest dosar puteți vedea AICI.

Vizualizari: 3751

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus