Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Ciprian Ciocan, organizatorul Maratonului Internațional: Sibiul are din nou posibilitatea să demonstreze că poate găsi soluții

Ciprian Ciocan, organizatorul Maratonului Internațional: Sibiul are din nou posibilitatea să demonstreze că poate găsi soluții

Maratonul Internațional Sibiu a trecut prin modificări drastice în ultima perioadă, pentru a mai putea fi organizat în contextul pandemiei de COVID-19. Data la care va avea loc a fost amânată, numărul participanților a fost scăzut la o mie, iar publicul nu mai este încurajat să participe cu urale de pe marginea traseelor. Cu toate că a trecut prin această transformare, faptul că un eveniment de o asemenea anvergură încă este organizat nu poate fi considerat decât un succes, în această perioadă, o speranță în plus că se poate merge mai departe.

Ciprian Ciocan, organizator al Maratonului Internațional Sibiu și director executiv al Fundației Comunitare, a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre modul în care unul din cele mai mari evenimente sportive ale Sibiului va fi organizat în condițiile actuale. Acesta îi îndeamnă pe sibieni să ajute în orice fel pot, fie prin donații sau chiar prin voluntariat în cadrul maratonului, pe 29 august.

Cât de dificil a fost să organizați evenimentul din acest an, în condițiile actuale?

Maratonul în formatul clasic ar fi fost imposibil de organizat și nu ne-am fi asumat riscurile pentru așa ceva în acest an, așa că primul pas, încă din luna aprilie, a fost să regândim complet formatul astfel încât să minimizăm contactul între participanți. Odată ce am găsit soluția starturilor individuale, mai departe provocările țin de a reuși să ținem un eveniment lung de jumătate de zi, sincronizat la nivel de secundă: fiecare participant va ava o oră fixă (oră, minut, secundă) la care trebuie să ia startul. Va fi o presiune destul de mare pe toată echipa noastră și avem nevoie să ne bazăm pe punctualitatea participanților, așadar un test important pentru toată lumea.

Ați luat în calcul renunțarea la ediția din 2020?

Cred că această variantă a fost și este în mințile multor organizatori de evenimente: personal mă îndoiesc că vom vedea prea multe competiții de alergare desfășurate în acest an în țară, așa că Sibiul are din nou posibilitatea să demonstreze că poate găsi soluții chiar și în situații dificile. Da, am luat foarte serios în calcul și noi această posibilitate, însă am ales o abordare moderată, în care vrem să transmitem în același timp un mesaj spre precauție față de pandemie, cât și unul de adaptare și speranță față de viitor.

Crezi că vom putea reveni la normal, din punctul de vedere al organizării evenimentelor sportive, în următorii ani? Cu siguranță sibienii speră să poată participa în număr mare anul viitor.

Aleg să fiu optimist. Urmăresc destul de aproape știrile legate de dezvoltarea vaccinurilor și tind să cred că începând cu această toamnă vom avea primele doze administrate și poate în primăvară o soluție globală care să diminueze semnificativ răspândirea virusului. Desigur e posibil ca de aici înainte să trăim cu el undeva în fundal, chiar dacă riscul și răspândirea vor scădea semnificativ. Asta va însemna că da, competițiile sportive (mai ales cele outdoor) așa cum este și maratonul, vor reveni la un soi de normal, care însă nu va fi identic cu cel din anii trecuți. Probabil vom vedea inițial o revenire a participării, însă nu la numerele pe care le știam: mulți alergători nu vor mai fi confortabili să participe la starturi cu mii de participanți. Ca după orice schimbări, cei care se vor adapta mai bine vor fi mai câștigați și eu cred că noi sibienii vom reuși să găsim soluții și organizăm mai departe cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din țară.

Cum vor putea să susțină alergătorii toți cei care an de an erau aproape de ei, de pe marginea traseelor?

Este pentru prima dată când suntem nevoiți să nu încurajăm sibienii să susțină de pe margine în număr mare. E esențial pentru noi să putem păstra condițiile de distanțare fizică necesare conforme cu reglementările în vigoare. Așteptăm 2021 pentru a readuce publicul la maraton.

Cum ați gândit contribuția voluntarilor din acest an? Vor fi găsiți la fel de des pe trasee? Lămâile, portocalele și apa vor mai fi disponibile? Dar corturile de la finish, cu tot felul de bunătăți?

Chiar dacă nu vom avea public, peste 300 de voluntari vor încuraja fiecare participant individual. Este o componentă tare apreciată la noi și aș dori să chem sibienii care nu vor să se înscrie ca alergători sau nu se mai încadrează în primii 1000 de înscriși, să vină și să susțină participanții ca voluntari. Desigur, vom avea punctele de revitalizare cunoscute, cu apă și mini-banane, iar în Piața Mare, chiar dacă distanțarea fizică nu ne mai permite să avem toate bunătățile din anii trecuți vom încerca să oferim o serie de surprize care să completeze experiența participanților.

Câte proiecte au rămas pe listă și în ce fel s-au modificat/adaptat la situația actuală?

Au rămas 31 de proiecte din 54 câte aveam inițial, multe dintre ele adaptându-se la situație. Cu toate acestea trebuie să spunem foarte clar că, deși criza COVID-19 ne afectează destul de mult, multe dintre problemele care au existat înainte de criză sunt încă acolo și au nevoie să fie abordate, unele chiar agravându-se, așa că ONG-urile au în continuare nevoie de fonduri și e nevoie de sprijinul sibienilor.

Ce mesaj le transmiți tuturor celor care, într-un fel sau altul, au susținut maratonul în tot acest timp?

Mai mult ca niciodată simt nevoia să spun că avem nevoie să ne strângem împreună, organizatori, alergători, donatori, companii și autorități. Evenimentul acesta funcționează pentru că toată lumea își face partea, chiar și în condițiile dificile din acest an. Noi am decis că nu vrem să ne lăsăm învinși și ne bazăm în continuare pe sprijinul comunității și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au crezut în noi și în Maraton.  

Foto: Facebook/Ciprian Ciocan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

Mesajul subliminal: ONG-urile au nevoie de fonduri!!!! M-am uitat pe facebook la profilul domnului acum ceva timp si scria la ocupatie : ACTIVIST. Oare ong-stii, care nu prea stiu cu ce se ocupa in afara de salvarea omenirii , nu sunt noii activisti de partid?
Raspunde

Oenge Gheorghe

Acum 3 ani

Corect! Ca in melodia aia aia lui John Lenon Imagine. O lume perfecta in care toti behaie fericiti si nu mai sunt probleme.
Raspunde

Destul! Destul!

Acum 3 ani

Destul! Afara din oras cu toate competitiile astea care ne deranjeaza! Ele sint doar pentru cei care profita de pe urma lor: patronii de hoteluri, pensiuni si restaurante! Noua ne aduc numai deranj! Ne-am saturat de echipa din Primarie care nu invata ca nu mai dorim circ in oras!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus