Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Război sindicaliști vs DGASPC: „Suntem scandalizați de modul în care Consiliul Județean și DGASPC Sibiu au decis să facă disponibilizări”

Război sindicaliști vs DGASPC: „Suntem scandalizați de modul în care Consiliul Județean și DGASPC Sibiu au decis să facă disponibilizări”

O serie de acuzații au fost aduse conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sibiu (DGASPC) de către membrii Federației Naționale Sindicale din Asistență Socială și Protecția Copilului (FNS). Aceștia atrag atenția printr-un comunicat de presă asupra unor abuzuri cu care se confruntă angajații instituției. Sunt menționate disponibilizări și lipsa unor sporuri de care angajații ar trebui să beneficieze. Acuzațiile sunt îndreptate și către reprezentanții Consiliului Județean Sibiu. În replică, cei de la DGASPC spun că s-au făcut demersuri pentru eficientizarea costurilor în centre, dar au fost făcute într-un mod participativ, deschis și transparent.

Membrii FNS au trimis un comunicat de presă prin care atrag atenția asupra unor abuzuri cu care se confruntă, în această perioadă, angajații de la DGASPC Sibiu.

PRO. ASIST, federaţie reprezentativă pentru sectorul Asistenţă Socială, aduce pe această cale, în atenția opiniei publice, situația dificilă și abuzurile cu care se confruntă angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. După perioada critică din starea de urgență, în care personalul din centrele rezidențiale pentru copii și adulți a fost izolat împreună cu beneficiarii și forțat să lucreze în ture de 14 zile, perioadă în care nu s-a ținut cont de nimic din ceea ce ar fi trebuit să însemne drepturi recunoscute de lege, pentru ca așa s-a hotărât prin Ordonața Militară nr.8, acum Consiliul Județean Sibiu și conducerea DGASPC Sibiu au hotărât să vină cu modificări, care în opinia noastră aduc grave prejudicii calității serviciilor oferite către beneficiari dar și salariaților acestor unități. Astfel, sub motivul că se dorește reorganizarea serviciilor sociale, DGASPC Sibiu a solicitat refacerea structurii de personal pentru unele centre din subordine în sensul scăderii numărului de salariați. Acest lucru ascunde dorința conducerii Consiliului Județean și a DGASPC Sibiu de a nu suporta din bugetul local diferența necesară funcționalității normale a acestor unități și de a se încadra cu cheltuielile de personal la maximumul prevăzut de HG 426/2020- de 80% din valoarea standardului de cost (valoare suportată de altfel din bugetul de stat)”, se arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că angajații DGASPC Sibiu au fost privați de o serie de sporuri de care, colegii lor din țară, beneficiază.

„Totodată, salariații din cadrul unităților de asistență socială ai DGASPC Sibiu, nu beneficiază ca ceilalți colegi ai lor din cadrul altor DGASPC-uri din țară, de sporul pentru munca prestată în zilele de sămbătă, duminică și sărbători legale, de spor de 100% din salariul de bază ci, procentul care se aplică acum la DGASC Sibiu este de, nici mai mult, nici mai puțin, 1% !!! Suntem scandalizați de modul în care Consiliul Județean și DGASPC Sibiu, au decis să facă disponibilizări de personal fără a solicita, a deține o analiză sau o strategie proprie, sau cel puțin o recomandare în acest sens din partea Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sibiu (instituție cu atribuții în verificarea respectării standardelor de cost și de calitate). Considerăm că, luând asemenea decizii fără expertiză sau recomandare se ajunge în situația în care nu este utilizată eficient resursa umană prin redistribuirea specialiștilor în alte servicii sociale (într-un sistem care știm bine că duce lipsă de personal specializat) și prin valorificarea la maxim a experienței și expertizei personalului din centrele supuse reorganizării prin ocuparea posturilor vacante din celelalte centre rezidențiale”, transmit sindicaliștii.

Aceștia cer autorităților să-și reconsidere acțiunile și să ia decizii în așa fel încât niciun angajat să nu rămână fără loc de muncă.

„Sistemul de asistență socială face parte din prima linie în lupta cu pandemia, riscurile la care sunt supuși salariații pentru a asigura sănătatea beneficiarilor de servicii sociale sunt la un nivel ridicat, iar expertiza specialiștilor este necesară în activitatea de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Totodată, să nu uităm că suntem într-un an cu multe implicații politice și electorale și acești salariați nu trebuie sa devină victime ale unor lupte politice”, încheie cei de la FNS.

DGASPC reacționează  

În replică, reprezentanții DGASPC spun că a fost inițiat un demers de eficientizare a cheltuielilor, cu atât mai mult cu cât, pentru a fi respectată legea, a scăzut numărul de copii din centrele de plasament, centre care urmează să fie închise și precizează că toate demersurile au fost participative, deschise și transparente.

„DGASPC Sibiu a inițiat o amplă analiză a sistemului de protecție rezidențială pentru copii și adulții cu dizabilități din mai multe considerente: scăderea numărului de copii din centrele de plasament; necesitatea închiderii tuturor centrelor de plasament din subordine; standardele de cost aprobate prin HG 426/.02.06.2020 și eficientizarea furnizării serviciilor sociale. Acest demers pe care l-am inițiat este participativ, deschis și transparent, fiind implicați toți conducătorii de centre și specialiști din aparatul propriu, cum este și firesc. Fiecare șef/director de centru a venit cu propuneri de eficientizare a costurilor în centrul pe care îl conduce, pentru ca s-a înțeles necesitatea acestei analize, iar în acest moment suntem în faza de finalizare a acesteia.

Toate propunerile noastre, chiar dacă vor presupune și reduceri de personal, sunt justificate, în deplină concordanță cu respectarea standardelor de calitate și îndeplinesc condițiile minime necesare obținerii licențelor de funcționare. În zilele următoare vom transmite Memoriul justificativ al acestei analize Consiliului Județean Sibiu urmând să revenim cu detalii privind concluziile și demersurile pe care le vom face de la nivelul ordonatorului secundar/ terțiar de credite”, transmit reprezentanții DGASPC Sibiu.

Reprezentanții Consiliului Județean spun că instituția nu are nicio atribuție în organizarea personalului DGASPC

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu spun că au discutat cu reprezentanții sindicatelor din asistență socială despre noua legislație în materia serviciilor sociale, iar conform noilor reglementări întreaga responsabilitate a utilizării fondurilor publice pentru servicii sociale aparține D.G.A.S.P.C Sibiu, precum și Centrelor pentru persoanele adulte cu dizabilități, care au personalitate juridică.

„Consiliul Județean Sibiu a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din asistență socială, pentru a discuta despre noua legislație în materia serviciilor sociale, respectiv HG 426/27.05.2020. Conform noilor reglementări întreaga  responsabilitate a utilizării fondurilor publice pentru servicii sociale, în condiții de regularitate, economicitate, eficiență, eficacitate și pentru protecția mediului și cu încadrarea în standardele de cost, aparține D.G.A.S.P.C Sibiu, precum și Centrelor pentru persoanele adulte cu dizabilități,  care au personalitate juridică.

Prin alocări de la bugetul local al județului se asigură finanțarea serviciilor sociale având ca bază de calcul numărul beneficiarilor comunicat de DGASPC și standardele de cost stabilite prin Hotărârea de Guvern. În concluzie CJ Sibiu nu are nicio atribuție în organizarea personalului DGASPC sau în stabilirea salarizării acestuia”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Potrivit datelor oferite de cei de la DGASPC, în acest moment, instituția are 1.100 de angajați, dintre care 606 angajați sunt la Centrele de copii și la aparatul propriu DGASPC și 494 sunt angajați la centrele de adulți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Codruț Netea

Acum 3 ani

Vâlsan, Albinaru si Câmpean îsi urmăresc doar interesele personale, interesul copiilor e pe ultimul loc. Despre banii pe care ar trebui să îi primească angajații, sporuri si alte beneficii, nici nunpoate fi vorba, nimeni nu îsi asumă la DGASPC deciziile normale, corecte, toată conducerea își păzește scaunele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus