Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Interesul poartă fesul

Interesul poartă fesul

Din păcate, mai e mult până departe. Credeam la un moment dat că 10 august va marca o piatră de hotar. Nu-i așa. Dovadă palpabilă, încordarea la maximum a mușchilor orgolioși în deja deslănțuita campanie electorală. Nici de data asta nu mă refer la stânga politică ci la cei de pe dreapta care, indiferent de partidul din care fac parte, vor să ne convingă prin declarații pompoase că sunt artizanii și susținătorii unei politici axată pe interesul național. Dar, deja, demersurile încrâncenate din primele începuturi ale agitației electorale deschid orizontul hărțuielii și discordiei, cu potențiale rezultate favorabile pentu  stânga, primite ca pe tavă.

Voi comenta doar două exemple.

Orice s-ar spune și indiferent de unde vine, PMP a lui Băsescu s-a comportat ca o formațiune de dreapta. Era prin urmare în totul firesc să fie cooptată în alianța cu PNL și USR-PLUS. Aceștia i-au dat cu flit. Nu știu și nu ne-au explicat motivele. Să fie veșnica concurență pe pozițiile eligibile? Cunosc în profunzime cum, interesele personale și de partid - adevărați vectori electorali - sacrifică listele de candidați. Problemă cu atât mai turbulentă în cadrul coalițiilor electorale. Credeam că acum, când suntem într-o situație extrem de grea, politicienii de dreapta o vor depăși.

Câteva procente pe care PMP le poate obține contează pentru ecuația majoritară. Impresia de bloc și coaliție solidară este mai convingătoare. Dacă, în situația dată, Băsescu va fi obligat - în tentativa de a-și salva partidul - să candideze la primăria București, va fi serios pusă în cumpănă victoria lui Nicușor Dan, cu atât mai mult cu cât și alți competitori  pe dreapta, spre ex. Tăriceanu, ar contribui la fărâmițarea voturilor dreptei. L-am numit pe Tăriceanu care, născut politic pe dreapta, a îmbătrânit pe stânga, dar susținătorii săi, atâția câți i-au mai rămas, sunt ”dreptiști”. Această fărâmițare poate avea consecințe grele cu privire la alegerile primarilor în toată țara.

A făcut, face senzație, cazul actualului vice primar al capitalei Dan Cristian Popescu. Cine a greșit: PNL pentru că nu l-a nominalizat la sectorul 2 sau dânsul că din această cauză a sărit în barca PSD?

Penibilă această trântă pe nominalizări. Pe concurența partinică nicio listă de candidați nu este deplin convingătoare, în special cu referire la primari. Singurul criteriu este ( ar trebui să fie) valoarea candidaturii. În speță deci, cei doi candidați, Dan Cristian Popescu și Radu Mihaiu (USR), ar fi trebuit testați printr-un sondaj prealabil în fața bucureștenilor – ca de altfel toți candidații – și nominalizat cel mai bun. Este o greșeală a crede că dacă USR sau PNL stau – acum, prezumptiv - bine la modul general în București, pot propune orice candidatură la sectoare. Se pare că cei doi aliați și-au împărțit candidaturile pe cifre nu pe persoane.

La rândul său, Dan Cristian Popescu a făcut, finalmente, dovada că nu merita nominalizarea. Nu știu câtă abilitate administrativă are, dar sigur, nu este politician de valoare. Nu-ți poți trăda crezul politic – dacă îl ai – pentru că n-ai fost susținut pentru un post. Trecând din acest motiv cu o copilărească ușurință la PSD și devenind astfel adversar al propriului crez, a făcut o treabă nu de politician în adevăratul sens al cuvântului ci de jalnic oportunist. O lovitură sub centură cu caracter de răzbunare, străină oricărui elementar principiu de verticalitate.

Cele două situații expuse – și cu siguranță la nivel național sunt cu sutele sau miile -  învederează grave carențe de coabitare, datorate lipsei de înțelegere a sensului real al colaborării în coaliții. Până acum se face dovada că în România, spre deosebire de alte țări cum ar fi de exemplu Germania, coalițiile au la temelie interese sectare, de partid sau personale, dincolo de interesele și trebuințele țării.

Mai sunt câteva zile în care lucrurile ar putea fi îndreptate. PMP să fie invitat în coaliție, să meargă împreună cu câștigarea primarului capitalei și a multor primari din teritoriu. N-o fi deținând PMP un procent electoral care în sine să facă furori dar, pe ideea solidarității politice de dreapta, prezența sa poate antrena cu mai multă vigoare electoratul care vede necesară schimbarea de paradigmă. Încă odată și de atâtea ori: lăsați de o parte interesele personale sau de grup. Țara are nevoie de solidaritate în scopul promovării propriului ei interes.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6022

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cintati La alta masa!

Acum 3 ani

Acelasi mesaj rasuflat, de la 1990 incoace: dreapta unita, ca ea e Mesia! Indiferent cit s-a compromis prin ineficienta (cei 15000 de specialisti ai Conventiei Democratice) si rapacitate (Basescu, Videanu, Udrea si ciracii lor locali din PMP si PNL). Lumea isi aminteste cu groaza de guvernele lui Ciorbea si Radu Vasile! Sau de micutul Boc, ''unitatea de masura a eficientei'' si de Udrea, cea care ''stie sa absoarba onduri europene''... Pe sectorul de dreapta sint numai genii si Ingeri ai Luminii, mironosite si izvoritori de apte, miere, bunastare, dreptate si progres! Adaugind si ''Guvernul Meu'' avem reteta perfecta a unei dictaturi de tip sud-american intr-o tara exportatoare de lemn, cereale, badante, sclavi in fermele si abatoarele din Germania, tirfe, hoti si specialisti in alba-neagra ...

Raspunde

Alesb Ale

Acum 3 ani

Te cheama cumva "nici macar 10%", adica dl Trif?
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

mai are dejeu cielo cumparat cu 1000 marci acum z ani cind era senator? atunci un cielo era aprox 10 la 12000 marci aprox 8000 usd da el o avut prioritate de dreapta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus