Duminică,
27.09.2020
Parțial Noros
Acum
11°C

Cenzură, mânca-ţi-aş

17 August 2020 21:28

Cenzură, mânca-ţi-aş

Dincolo de câte ore de sport se fac în școală, dacă religia este sau nu opțională, dacă manualele sunt scrise de un partid sau de un om citav la cap, cred că primenirea generațiilor următoare ține de un lucru mult mai simplu. Și absolut nedemocratic. Cenzură.

Aș propune ca, de mâine, să existe câteva cuvinte a căror folosire să fie interzisă, iar cei care încalcă această lege să fie obligați la câteva ore de educație, în funcție de gravitatea faptelor.

Aș scoate cuvântul caterincă. Laolaltă cu mișto. Primul, pentru că arată felul superior-valah de a-ți bate joc de cineva. De a-l lua peste picior. E un prim impuls național de a-ți arăta superioritatea, chiar și atunci când nu există sau nu e cazul să o faci. Spui glume la caterincă, mănânci la caterincă, conduci la caterincă, trăiești la caterincă. Mori, evident, la caterincă.

Cuvântul mișto ar fi de scos pentru simplul motiv că îngrețoșează frumosul. Mișto e un frumos jegos, după părerea mea. Mișto e să conduci beat, să claxonezi după femei, să mănânci semințe oriunde te-ai afla.

Dușman. Poate fi înlocuit cu ”inamic”, iar câteva milioane de manele ar trebui rescrise, printr-o normativă extrem de utilă României. Nu am dușmani și nu cunosc pe nimeni din jurul meu, din bula mea, din lista lărgită de fețe care îmi apar pe facebook sau în numerele de telefon salvate de-a lungul timpului, care să se fi plâns de dușmani. Cu toate acestea, înțeleg că aceștia există peste tot și vor ”decât răul”.

Pisi. Nu e vorba de chematul vreunei pisici, ci despre arhetipul de frumusețe feminină 20-20. Botox, machiaj, piele, în căutare de bani.

Aș interzice și cuvântul valoare când se cuantifică raportul preț-calitate, atunci când vine vorba de un humanoid. Cât costă un om? Nimeni nu știe, dar despre asta se vorbește extrem de mult. Valoarea mea, valoarea mea. Interzis. La fel ca multe altele care ne insultă zilnic urechile.

Da, majoritatea acestor cuvinte provin din argou. Argoul este un limbaj convențional, întrebuințat mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înțeleși de restul societății. ”La origine, argoul este numele dat în Franța, în Evul Mediu, mediului social format din răufăcători, escroci, cerșetori și vagabonzi. A luat sensul de limbaj al acestora pe la sfârșitul secolului al XVII-lea”, scrie wikipedia.

La noi, limbajul unei minorități a devenit limbaj cotidian și inclusiv aceste cuvinte ne strică fericirea zilnică. Puterea de a zâmbi, de a gândi, de a ne bucura de viață. Suntem închistați între dușmani, milioane, parale, fericiți doar de propria valoare, estimată la o rapidă autoevaluare. Nu cred că actuala societate mai poate prinde un macaz deschis, care să-i schimbe ruta pe care merge mâncând pământul. Și nu cred că e vorba de vreun conflict între generații. Suntem setați pe acest calapod de gândire indiferent de vârstă. Acolo ne e capul: la ce-i mișto și la caterincă, indiferent de vârstă.

Vizualizari: 4778

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ro Su

Acum 4 săptămâni

Tipica societatii romanesti mi se pare expresia "a se descurca".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus