Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Candidatură respinsă pentru Consiliul Local Sibiu. ”În exact aceleași condiții, ca cetățean finlandez aș putea candida, dar ca cetățean român, nu”

Candidatură respinsă pentru Consiliul Local Sibiu. ”În exact aceleași condiții, ca cetățean finlandez aș putea candida, dar ca cetățean român, nu”

Candidatura lui Radu Szekely - unul din fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu- la Consiliul Local al municipiului a fost respinsă de Biroul Electoral Municipal Sibiu din cauza a două articole de lege care se contrazic. În articolul 4 Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, scrie la aliniatul 2 că ”pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”. Radu Szekely, care are două cetățenii, română și finlandeză, deține o carte de identitate provizorie, eliberată în Sibiu, unde are trecută reședința, nu domiciliul. În plus, la articolul 5, aliniatul 1 scrie că ”cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”, se arată în aceeași lege. ”În opinia mea, sunt două articole contradictorii. Eu în aceleași condiții, în exact aceleași condiții, ca cetățean finlandez aș putea candida, dar ca cetățean român, nu. Pentru mine, e o formă de discriminare, care este incorectă. Eu, dacă vreau să candidez ca cetățean român, legea este mult mai restrictivă, decât dacă aș candida ca și cetățean finlandez”, a declarat Szekely pentru Turnul Sfatului. ”Potrivit codului civil, indiferent ce scrie pe cartea de identitate, dacă este singura adresă pe care tu o ai, aceasta este adresă de domiciliu. Eu nu am o altă adresă nicăieri. Ei mi-au dat o carte de identitate pe care scrie reședință, e un sticker pe spatele cărții de identitate pe care scrie reședință”, mai spune Radu Szekely. A anunțat că va depune contestație la Judecătoria Sibiu.

Pentru educație

Elena Lotrean și Radu Szekely și-au anunțat intenția de a participa la alegerile locale din septembrie, candidând independenți pentru a intra în Consiliul Județean, respectiv Consiliul Local Sibiu, în urmă cu două săptămâni. ” Noi doi (n.r. alături de Elena Lotrean) facem educație de mai bine de douăzeci de ani, de fapt, în mai toate formele pe care ni le putem imagina. Trăim mereu bucuria învățării și vrem ca Sibiul să fie un loc în care toată lumea trăiește această bucurie. Acum nu e neapărat o bucurie să vorbești despre educație: suntem într-un moment în care se trage asupra educației din toate direcțiile. E, de fapt, aproape ca la război, iar educația este atacată pe toate flancurile, întoarsă pe toate părțile, dar deseori uitată într-un colț atunci când se pune masa. Noi vrem să o aducem înapoi la masa dialogului, a negocierii, a recâștigării încrederi”, a explicat atunci Radu Szekely motivul pentru care vor să candideze pentru un loc în forul de decizie al județului și al municipiului. Elena Lotrean candidează pentru un loc în Consiliul Județean Sibiu, iar Radu Szekely pentru Consiliul Local al municipiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7260

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ion Giumbusluc

Acum 3 ani

Vrea si asta un salariu gras plus relatii si pile, pe banii nostrii... pai nu ? Ma indoiesc ca un roman in Finlanda are vreun drept sa candideze...si asa e si normal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus