Duminică,
16.05.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Lupta unui medic cu ”specialiștii” de pe Facebook:  ”Oameni care poate nu au citit nici măcar o jumătate de pagină de medicină reușesc să facă praf experți”

Lupta unui medic cu ”specialiștii” de pe Facebook:  ”Oameni care poate nu au citit nici măcar o jumătate de pagină de medicină reușesc să facă praf experți”

Egri Eduard este medic de familie în Rășinari și de câteva săptămâni publică aproape în fiecare zi mesaje pe Facebook prin care încearcă să conștientizeze populația de pericolul infecției cu SARS CoV-2. ”În toată povestea asta sunt două aspecte, unul este neîncrederea și celălalt o criză a expertizei, ca să zic așa. Criza expertizei, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat în acest mediu online, practic oameni care poate nu au citit nici măcar o jumătate de pagină de medicină reușesc să contrazică și să facă praf experți în domeniu. Chiar să aibă susținători. Din păcate, acestea sunt vremurile în care trăim. Și atunci, eu ce încerc să fac, să mai aduc lucruri doar din punct de vedere medical. Nu sunt economist, nu sunt psiholog, nu mă aventurez în sfaturi privind organizarea într-o școală sau într-o fabrică, pur și simplu încerc să conștientizez omul cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să o aibă. Până una, alta trebuie să avem grijă să fim responsabili, atâta tot”, spune dr. Egri.

”Trebuie să învățăm să numărăm corect. Am ajuns să ne raportăm doar la numărul de cazuri, vârste, morți, comorbidități”

Medicul sibian spune că pe măsură ce timpul trece, apar tot mai multe studii care documentează complicații la distanță, unele extrem de grave, ale infecției cu SARS COV 2: pulmonare, cardiace, renale, neurologice etc. ”Trebuie să învățăm să numărăm corect. Am ajuns să ne raportăm doar la numărul de cazuri, vârste, morți, comorbidități și cam atât, iar acestea sunt argumentele care le folosim pro sau contra măsuri restrictive, libertate, "dictatură medicală" și alte teorii unele extrem de bizare. Peste nici un an, cifrele vor vorbi altfel, iar despre tot ce am vorbit până acum se va schimba, vom numără la oameni vii complicațiile, afecțiunile cronice, handicapuri, pensionari de boală, care vor necesita multe resurse medicale, financiare, măsuri de recuperare, asistență socială și familiară. Știți ce înseamnă asta din punct de vedere medical, uman, social și economic? Suntem noi sau copii noștri pregătiți să plătim acest preț? Ne asumăm consecințele ignoranței, nepăsării și indiferenței?”, se întreabă doctorul. Ce propune? ”Să vă sfătuiți cu medicul în care aveți încredere și care de fiecare dată v-a tratat, întrebați-l așa cum ați făcut-o și până acum, comunicați deschis, pentru că și de data asta vă va ajuta. Legat de orice boală cu potențial sever, indiferent că este infecțioasă, cardio-vasculară, diabet, etc prevenția este cheia sănătății”, explică medicul.

Dr. Egri Eduard spune că postează aproape zilnic pe Facebook pentru că oamenii au nevoie și de o părere avizată. ”Oamenii sunt cât de cât receptivi la mesaje, la reguli. Au înțeles că trebuie să vină frumos cu programare, au înțeles că medicina de familie face încă de toate, inclusiv vaccinări la prunci, absolut tot. Practic suntem pe baricade, oferim toată gama de servicii”.

”La toamnă va fi greu de diferențiat o viroză severă, de o gripă și de o infecție SARS CoV-2”

Medicul de familie atrage atenția că este nevoie de un plan bine pus la punct pentru ce va fi la toamnă, când vor începe virozele obișnuite. Viroze care vor putea fi ușor confundate cu infecția cu noul coronavirus. ”Problema mea este că în următoarea perioadă, eu, ca medic de familie, cu activitate pediatrică destul de intensă, cred că mă voi afla într-o situație destul de grea, în toamnă. Atunci vor apărea copii bolnavi, ale căror manifestări: febră, tuse, vor fi o mare provocare și din punct de vedere clinic, în sensul că e absolut greu de diferențiat o viroză severă, de o gripă și de o infecție SARS CoV-2. Vor urma niște vremuri destul de dificile. În situația în care cazurile erau mult mai puține, dacă eram la un platou de o sută, două sute de cazuri pe zi, la nivel național, lucrurile erau puțin mai simple pentru toată lumea, inclusiv pentru economie”, spune medicul. El insistă să se facă vaccinul antigripal, pentru a nu pune în toamnă presiune pe clinicile care fac teste Covid. ”Varianta de testare imediată pentru gripă costă aproximativ 60 lei, iar testul COVID costă 300 lei. 360 lei și izolare până la venirea rezultatelor, înseamnă costuri mari, dar și riscul de a bloca laboratoarele datorită numărului mare de cereri sau supraaglomerarea serviciilor de urgență pediatrică în speranța testării gratuite. Varianta izolare, urmărire și tratament simptomatic, aici intervine o problemă, mulți copii sunt crescuți de bunici sau bone multe în vârstă și cu alte probleme, dar și de părinți care la rândul lor lucrează cu oameni (medici, profesori, administrație, servicii etc). Varianta pe care o aud din ce în ce mai des: îi dăm drumul și vom vedea ce și cum va fi (încropim noi rapid niște reguli că doar este an electoral)”, spune doctorul.

”Din păcate, în varianta asta cu luatul virusul, chiar aș putea să mă gândesc că pot muri”

Medicul spune că nu are o soluție pentru pacienții săi, în situația în care atât el, cât și colega lui vor fi infectați cu SARS CoV-2. ”Dacă mă infectez, în principiu se fac acte de înlocuire cu colega mea. Dar gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă am lua virusul amândoi de odată. Foarte greu. Dacă într-o boală precum varicela, scarlatină, știm că organismul își revine în proporție de peste 90% în două săptămâni, o pneumonie mai urâtă se recuperează în maxim trei săptămâni, în situația asta, în care evoluțiile sunt ciudate și diverse, chiar e o situație critică. Nu e un tipar și, din păcate, asta cu luatul virusul, chiar aș putea să mă gândesc că pot muri. Sunt foarte mulți colegi din Europa care s-a dus, personal medical. Riscurile sunt mari”, spune Egri Eduard.

”Deocamdată suntem în război și știm mult prea puține, dar pe măsură ce trece timpul, vom ști mai multe. Dar asta încerc eu să scot în evidență, că ar fi bine să încercăm să limităm cât se poate de mult răspândirea infecției până vom ști mai multe, sau până vom avea un tratament. Asta e ideea postărilor mele”

 

Vizualizari: 2401

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Calatorul Citadin

Acum 8 luni

Da, sunt recunoscatoare medicilor care incearca sa convinga lumea sa se comporte civilizat la urma urmei, si sa respecte niste reguli minime pentru combaterea epidemiei. Dar sunt dezamagita si manioasa ca fortele de ordine nu fac practic NIMIC. Raporteaza zilnic ca sute de politisti si jandarmi au facut NIMIC. In magazine angajatii nu poarta masti, clientii le poarta care cum, in mijloacele de transport in comun multi calatori simuleaza doar purtarea mastii. Acesti oameni trebuie amendati drastic. Nu exista scuza. Sunt un pericol pentru noi ceilalti.
Raspunde

Umberto Eco

Acum 8 luni

Scriitorul Umberto Eco Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino, la întâlnirea cu jurnaliștii a vorbit despre rețelele de socializare de tip Facebook. „Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, spunea Umberto Eco. Scriitorul a criticat atunci televiziunile care au promovat „idiotul satului”. „Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a afirmat Eco care i-a invitat pe jurnaliști „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus