Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Consilier local, condamnat pentru că a sărit la bătaie cu maceta. Între ”mafia imobiliară” și ”cum mai poate candida?”

Consilier local, condamnat pentru că a sărit la bătaie cu maceta. Între ”mafia imobiliară” și ”cum mai poate candida?”

La nouă luni de închisoare, cu amânarea pedepsei pentru doi ani, a fost condamnat Ioan-Nicolae Tămâian, consilier local la Șelimbăr, în urma unui scandal în care instanța a constatat – pe fond – că fiul fostului deputat liberal a sărit la bătaie cu o macetă. Povestea pornește de la reparația unei mașini și implică și un accident provocat în drum spre Mediaș. Tămâian candidează din nou pentru postul de consilier local, de această dată pe listele PMP.

Condamnarea lui Ioan-Nicolae Tămâian (32 de ani) vine ca urmare a unor fapte petrecute la începutul anului 2016 și care au fost precedate de o întreagă istorie, care îl are în centru pe Jochen Zeck – cetățean german, stabilit de mai mulți ani la Sibiu. ”Povestea este lungă și nu a fost spusă judecătorilor pe de-a întregul, asta din cauza avocatei mele care, pur și simplu, cred că urmărea doar banii mei și la un moment dat m-a lăsat baltă. Am avut un accident cu mașina mea și am dus-o la reprezentanță la Mercedes. Bebe Lomnășan, care lucra la Art Service (atelierul familiei Tămâian – n.r.) și pe care îl știam de la Naf Naf, îmi tot spunea să duc la ei mașina, căci va fi reparată mai ieftin și mai repede. Am refuzat la început, dar după mai multe insistențe a văzut mașina și mi-a spus că o vor repara pentru suma de 2.000 de euro. Pe care am plătit-o. Pentru ca, la final, să îmi dau seama că ei doreau să scoată mai mulți bani pe baza asigurării mele. Dar asta nu le-a ieșit și, prin urmare, au început să îmi ceară mie bani în plus”, descrie, pe scurt, povestea care a precedat atacul cu maceta asupra sa. Aproximativ 4.700 de euro era suma care îi era solicitată suplimentar, spune Jochen Zeck pentru Turnul Sfatului.

Cu maceta în mașină

Momentul care a dus la condamnarea lui Tămâian are loc la jumătatea lunii ianuarie 2016, când Jochen Zeck spune că a fost abordat brusc de cel care avea să devină consilier local pentru a-i cere cei 4.700 de euro. ”Trei luni mai târziu, Tămâian m-a așteptat acasă să îmi mai ceară 4.700 de euro. Am refuzat, evident, nu asta era înțelegerea noastră. Și, ziua următoare, m-au urmărit cu două mașini. De asta aveam să îmi dau seama abia în Șura Mare (mergeam spre Mediaș de la Bâlea Lac), când m-a depășit în momentul în care stăteam în spatele unui camion care înainta foarte încet, la ieșirea din Șura Mare, pe dealul unde este linie continuă. Inițial am crezut că BMW-ul în care era Tămâian vrea să depășească și camionul, dar a intrat brusc în fața mea, încât credeam că a derapat, căci era iarnă. Între mașinile noastre a avut loc și o coliziune, eu am virat stânga, pe sensul opus, încercând să evit. Noroc că nu a venit nimic din contrasens. Când am coborât, Tămâian mă aștepta deja. A încercat să mă lovească de două ori, deși nu știam care este motivul. «Ți-am zis că te găsesc», a venit la un moment dat la mine și atunci mi-am adus aminte cine e”, descrie Jochen Zeck conflictul care a avut loc într-o duminică seara (17 ianuarie 2016, între orele 18:00 – 19:00, potrivit procurorilor sibieni).

Atât procurorii, cât și – mai apoi – magistratul Judecătoriei Sibiu care a judecat cazul, au constatat că Ioan Tămâian a scos la un moment dat și o macetă din mașina lui. ”Tămâian a venit mai apoi cu o macetă, pe la spatele meu, m-a strâns de gât și mi-a pus maceta la gât strigând la celălalt «haide să îl ducem la mașină», referindu-se la mașina lui. Au încercat să mă tragă, dar nu au reușit. Atunci Tămâian a început să mă strângă mai tare cu brațul astfel încât nu mai puteam să respir, iar cel care era alături de el mă lovea. Eram ca la box. Ceea ce, din punctul meu de vedere e și mai grav, este că s-au dus la un moment dat la mașina mea, strigând către tinerii care erau cu mine «ieșiți afară că vă omor pe toți». Una din fetele care era în mașină, avea 22-23 de ani atunci, chiar a suferit o traumă. Iar copii aceștia, care au trecut prin toată povestea asta, traumatică pentru ei, nu au primit niciun fel de compensație. Chiar au fost afectați de violența celor doi”, descrie cetățeanul german.

Lucrurile s-au liniștit după ce în dreptul scandalului a oprit o dubiță în care se aflau elvețieni, o familie cu doi copii. Aceștia l-au deposedat pe Tămâian de macetă și au pus-o în mașina lor, moment în care Jochen Zeck a început să îi urmărească pe Lomnășan și pe Tămâian. ”Pe acesta din urmă l-am prins într-un șanț și, recunosc, până a venit Poliția i-am dat câteva palme. Nu înțelegeam ce vrea de la mine, să mă răpească și să mă ducă la un ATM de unde să scot bani să le dau?”.

”Ceea ce e și mai ciudat, este că Tămâian este și vecinul meu, locuim în același bloc, după cum am descoperit mai apoi. Mai și schimbăm vorbe, pentru că eu nu port ranchiună. Cu toate acesta, nu pot să nu mă întreb cum de mai candidează din nou după toată această poveste?”, Jochen Zeck

”Mafia imobiliară”

Contactat de Turnul Sfatului, Ioan-Nicolae Tămâian, nu a vrut să facă nicio declarație. Cu toate acestea, a povestit pe îndelete cu reporterul Turnul Sfatului, lăsând să se înțeleagă faptul că nimic din ceea ce apare în hotărârea judecătorească nu este conform cu adevărul (inclusiv faptul că a ieșit la bătaie cu o macetă). I se par relevante faptul că scandalul a avut loc înainte de a fi ales consilier local, că pedeapsa aplicată de instanță este ”cu amânare” și că procurorii nu au mai contestat decizia Judecătoriei. Pe care el a atacat-o la Curtea de Apel Alba Iulia, unde procesul se află în faza incipientă.

Tămâian consideră că acest dosar în care a fost condamnat pe fond este rezultatul luptelor pe care el le dă în Șelimbăr împotriva ”mafiei imobiliare” (situație motivată de el prin faptul că cetățeanul german a depus plângere penală împotriva sa abia în penultima zi în care acest lucru putea fi, din punct de vedere legal, făcut).

Minuta publicată de Judecătoria Sibiu

Procurorii i-au trimis în judecată pe Ioan-Nicolae Tămâian și pe Vasile Nistor Lomnășan în octombrie 2018. Instanța s-a pronunțat, pe fond, în luna aprilie a acestui an. ”Ulterior accidentului, autovehiculele menționate anterior au fost oprite înafara părții carosabile, iar inculpatul Tămâian Ioan Nicolae s-a deplasat la autovehicul condus de persoana vătămată având asupra sa un obiect contondent ascuțit (descris ca fiind o macetă), solicitându-i persoanei vătămate să coboare jos din autovehicul, după care inculpatul Tămâian i-a pus maceta la gât persoanei vătămate, a prins-o de gât cu mâinile, ajungând la locul săvârșirii faptei și inculpatul Lomnășan Vasile Nistor, care a lovit-o ulterior pe persoana vătămată cu pumnii la nivelul coastelor. (...) Declarațiile inculpaților care au susținut că persoana vătămată a inițiat conflictul, respectiv că s-ar fi deplasat la mașina condusă de inculpatul Tămâian Ioan-Nicolae și ar fi fost agresiv cu acesta, respectiv că persoana vătămată ar fi suferit leziunile ca urmare a căderii în șanțul de pe marginea drumului în timp ce alerga după inculpați, nu se coroborează cu declarațiile martorilor audiați, nici cu concluziile certificatului medico-legal, din care rezultă în mod clar mecanismul de producere a leziunilor prin lovire cu corp cu margini tăioase, zgâriere, lovire cu corpuri dure, posibil compresiune cu mâna la nivelul gâtului, iar nu prin cădere astfel cum susțin inculpații”, se arată în motivarea instanței sibiene.

”Instanța va stabili fiecăruia dintre inculpați câte o pedeapsă cu închisoarea ușor superioară minimului legal (dat fiind contextul în care au acționat, pe un drum public, în timpul zilei, cu nepăsare că acțiunile lor sunt surprinse de alte persoane, împreună, inculpatul Tămâian având asupra sa un obiect contondent ascuțit), respectiv pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe. Alegerea pedepsei închisorii în detrimentul pedepsei cu amenda a fost realizată dat fiind contextul în care inculpații au acționat, în public, cu nepăsare că acțiunile sale pot fi observate de alte persoane”, motivarea Judecătorie Sibiu.

PNL – PMP

Ioan Nicolae Tămâian a fost ales consilier local al Șelimbărului pe listele PNL. În urma sentinței de la Judecătoria Sibiu, liberalii spun că l-au dat afară din partid. Tămâian susține că a plecat din proprie inițiativă, din cauză că pe listele de candidați ai PNL Șelimbăr au fost incluse prea multe persoane controversate. Chiar dacă și-a pierdut sprijinul politic din partea partidului pe ale cărui liste a fost ales (ceea ce, potrivit legii, atrage automat pierderea mandatului de ales local), Ioan-Nicolae Tămâian este, în continuare, consilier local al comunei Șelimbăr.

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și reprezentanților PMP Sibiu, referitor la racolarea lui Ioan-Nicolae Tămâian, în contextul condamnării primită de acesta în primă instanță. Până la publicarea acestui material, conducerea PMP Sibiu nu a oferit niciun răspuns.

Actualizare, 24 august 2020 Ulterior publicării acestui articol, președintele PMP Sibiu, Ion Ariton, a transmis redacției Turnul Sfatului că, în acest moment, candidatura lui Ioan Nicolae Tămâian se încadrează în normele legale. ”Candidatura domnului Ioan Nicolae Tămâian din partea Partidul mișcarea populară Sibiu respectă prevederile legislației în vigoare și a fost acceptată având în vedere faptul că nu are fapte penale înscrise în cazierul judiciar. De asemenea, a fost avut în vedere faptul că prezumția de nevinovăție operează până la pronunțarea unei sentințe definitive în dosarul care îl vizează”, se mai arată în răspunsul transmis de Ion Ariton.

Declarațiile de avere

Ioan-Nicolae Tămâian - fiul fostului deputat liberal Ioan Tămâian, totodată președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Sibiu - a devenit consilier local al Șelimbărului în 2016, când în afara unor împrumuturi date unei firme în sumă de 244.000 de lei, singurele sale venituri totalizau 6.818 lei, pe an. În anul următor, pe lângă 45.000 de lei obținuți din vânzarea unui autoturism (în locul căruia au apărut alte două mașini), Tămâian a declarat venituri anuale de 10.080 de lei, plus alți 770 de lei strânși din indemnizația de consilier local.

În 2018, în declarația de avere, Ioan-Nicolae Tămâian notează împrumuturi totale de 217.829 de lei (acordate unei firme și către trei persoane fizice), la venituri anuale totale de 18.536 de lei.

În anul următor, Tămâian completează că singurele sale venituri sunt cele din indemnizația de consilier local (6.630 de lei pe an). Iar împrumuturile date de el au ajuns la un total de aproape 350.000 de lei.

În fine, în 2020, Tămâian scrie în declarația de avere că a avut venituri de 146 de lei dintr-un contract de muncă și 7.035 de lei, din indemnizația de consilier local. A luat un împrumut de 120.000 de lei de la Vasile-Nistor Lomnășan, iar totalul împrumuturilor acordate de el a ajuns la 385.000 de lei.

În toate declarațiile de avere, Ioan Nicolae Tămâian a mai completat faptul că deține două terenuri intravilane în Șelimbăr, unde mai are și o casă, și un apartament în București. Totodată, Tămâian a mai completat că este administratorul a două societăți comerciale, fără să fie, însă, remunerat.

Sursa foto principală: Facebook / Ionuț Tămâian

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9145

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus