Joi,
06.05.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Schimbarea la față a Spitalului Județean. Contract de opt mil. de euro pentru reabilitarea a trei clădiri

Schimbarea la față a Spitalului Județean. Contract de opt mil. de euro pentru reabilitarea a trei clădiri

În prima zi de toamnă, autoritățile județene au lansat procedura de atribuire a contractului de reabilitare termică, plus alte modernizări, a trei clădiri din cadrul Spitalului Județean Sibiu. Bugetul alocat contractului este de 39 de milioane de lei, fără TVA.

Clădirea ”spitalului nou” (cea în care funcționează maternitatea), clădirea blocului chirurgical și cea a secției de dermato-venerice sunt vizate de contractul împărțit în trei loturi. Cu o suprafață utilă desfășurată de peste 21.000 de mp, cele trei pavilioane ale Spitalului Județean din Sibiu vor avea în urma lucrărilor un nou aspect, ca urmare a termoizolării exterioare și a refacerii fațadelor. Totodată, lucrările de reabilitare prevăzute în caietul de sarcini includ refacerea integrală a instalațiilor de apă-canal, termice, ventilație, electrice, cu realizarea de noi trasee acolo unde este cazul, reparații tencuieli, pardoseli interioare în zonele de intervenție, amenajarea grupurilor sanitare, dar și recompartimentări interioare.

Săli de curs în loc de magazinul-restaurant

Lucrările mai prevăd și amplasarea de sisteme de aer condiționat în cele trei clădiri, dar și forarea a 15 puțuri de mare adâncime pentru construirea unor pompe de căldură. Cu ajutorul acestora, se estimează că din energia utilizată pentru întreținerea celor trei clădiri, procentul de energie regenerabilă va fi cuprins între 17%, în cazul clădirii Spitalului nou, și peste 50%, în cazul clădirii care adăpostește Secția dermato-venerice. De altfel, clădirile vor avea un sistem automatizat de management al climatizării. 

Pentru clădirea maternității va fi amenajat și un lift, iar tot aici vor fi create săli de curs și pentru raportul de gardă în locul ocupat în prezent de magazinul-restaurant. 

Simulare a ”spitalului nou” după finalizarea lucrărilor de reabilitare

Termene diferite

Lucrările au fost scoase la licitație pe loturi, câte unul pentru fiecare clădire de reabilita. 19,9 milioane de lei, fără TVA, este valoarea estimată pentru ”spitalul nou”, unde termenul de execuție este prevăzut a fi de cel mult 15 luni. Același termen este prevăzut și pentru blocul chirurgical, unde lucrările sunt estimate la 16,5 milioane de lei, fără TVA. În fine, în cazul clădirii Secției dermato-venerice, termenul de execuție este estimat la zece luni, iar valoarea lucrărilor – la 2,4 milioane de lei, fără TVA.

Cinci ani este garanția solicitată pentru lucrări. Firmele interesate de contracte au termen de depunere a ofertelor ziua de 12 octombrie 2020.

Întârziere de aproape doi ani

Sursa principală a fondurilor pentru achitarea lucrărilor mai sus descrise este cea a fondurilor europene nerambursabile (echivalentul a peste 43 de milioane de lei, din cele 50 de milioane de lei cât reprezintă valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse și proiectarea tehnică, asistența de specialitate etc). Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2018. Atunci, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu estimau că vor finaliza proiectul tehnic până la finele anului, astfel încât în primăvara lui 2019 să atribuie contractele de execuție (cele scoase acum la licitație), iar lucrările să fie finalizate în toamna anului 2021.

Clădiri de peste 100 de ani

Cu excepția ”spitalului nou” – clădirea Maternității ridicată în 1984 -, celelalte două pavilioane au peste 100 de ani de când au fost construite. Clădirea blocului chirurgical datează din 1913, iar cea a Secției clinice dermato-venerologie a fost ridicată în 1904, potrivit autorităților județene.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Citizen X

Acum 8 luni

Interesant cum in prag de alegeri se sufla praful de pe toate proiectele tinute in sertar. Sa va mai credem?
Raspunde

Sibian Sofer

Acum 8 luni

Incredibil.... TOATE se fac acum , in prag de alegeri ....totul se misca.... "se lanseaza procedura", "se INCEPE renovarea" , se "SCOATE la licitatie". S-a ajuns la nivelul ca nici macar nu se mai lucreaza propriu zis la ceva , doar se "lanseaza proceduri". Este ziua si comunicatul in presa , unul de la dUamna Fodor , unul de la dUamna Campean. Sa mai amintesc odata ce NU s-a facut de 4-5 ani ?
Raspunde

John Doe

Acum 7 luni

Tocmai, hai sa-i taxam la alegeri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus