Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
22°C

Alegerile locale și beția puterii de la centru

06 Septembrie 2020 20:45

Sunt trei ani de când aproape un sfert din populația Sibiului ieșea în frig cerând, în definitiv, demnitate și moralitate din partea celor aflați de atâția ani la conducere. Prea își ”făceau jocurile” doar pentru ei, în nume personal, prea erau departe de așteptările celor mulți.

Dar tensiunea acelor zile cu proteste istorice s-a șters aproape total din mintea celor care acum au ajuns să dețină puterea. Adică liberalii. Primari de la PSD au fost primiți cu brațele deschise în rândurile lor, liste întregi de consilieri locali și-au schimbat de asemenea sigla. 

Prefectul Sibiului – și el, în vremea în care era primar al Tălmaciului, ”victimă” a jocurilor politice dictate de PSD de la centru - se afișează acum incapabil de a aplica legea (adică să emită ordinele de încetare a mandatului înainte de termen pe numele celor care și-au schimbat partidul) invocând motive birocratice. În definitiv, mandatul de prefect este dictat de la centru, iar ”de la centru” acum se joacă viitoarea configurație a Parlamentului. Ai primari, ai voturi din teritoriu, ai șanse la un scor electoral care să îți aducă un număr cât mai mare de parlamentari. Și, prin urmare, o bucată cât mai consistentă din ”putere”.

Ce mai contează o lege care spune că aleșii locali n-au voie să migreze politic? Apare imaginea că acea lege merită aplicată doar când interesul o cere, iar acum jocurile politice cer un număr cât mai mare de primari. De preferință aflați deja în funcție, căci cu alegerile locale într-un singur tur, un primar care candidează pentru un nou mandat este extrem de greu de schimbat. Prin urmare, acceptarea traseismului apare ca un corolar al faptului că liberalii au acceptat pe liste candidați nu doar persoane de o moralitate îndoielnici, ci și cu probleme penale.

Peste traseismul electoral combătut doar din vorbe se așterne și povestea accidentului provocat de mașina în care se afla ministrul Transporturilor, situație gestionată cu o aroganță asemănătoare celei a găștii condusă de Liviu Dragnea acum patru ani. Nu a murit nimeni, șoferul SPP e de vină, ce treabă avem noi, prostimea, că ei – în nume propriu – au mașină cu girofar.

Gestionarea pandemiei, problemele legate de începutul anului școlar sunt doar discuții de purtat la televizor, în realitate lucrurile fiind departe de a fi riguros gândite și pregătite. Câștigarea unui număr cât mai mare de primari, cu aproape orice preț, este prioritatea zero în acest moment. 

 

Vizualizari: 2765

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus